2013 a fost anul în care USL s-a așezat deplin la putere în județul Vaslui, iar vasluienii au suferit ultima și cea mai mare decepție, odată ce promisiunile reprezentanților acestei alianțe au întârziat să se materializeze, iar în locul lor s-a instalat, așa cum suntem obișnuiți, o distanță uriașă față de electorat. În plus, vasluienii s-au ales cu o familie conducătoare în care șeful PSD, Dumitru Buzatu, este președintele Consiliului Județean, soția este senator, iar fiul a fost desemnat liderul tinerilor pesediști din județ și director al Centrului de Afaceri.
După un an plin de guvernare a useliștilor în toată ”splendoarea” lor, la începutul lui 2014, vasluienii nu pot fi decât dezgustați. La nivel național, alianța stânga-dreapta, născută mai mult pentru a-i îndepărta pe ceilalți decât pentru a guverna, intrase în 2013 sub auspicii extrem de favorabile. Bucurându-se de o majoritate mai mult decât confortabilă în Parlament, useliștii erau plini de entuziasm și dornici de schimbări pe toate palierele.
Vasluienii au cunoscut rapid efectele ”marii schimbări” odată ce în fruntea instituțiilor județene, cu puține excepții, au început să fie așezați „tot ăia”, adică aceia care își părăsiseră pozițile în urmă cu doar doi-trei ani.
Decisă în cadrul alegerilor locale de la mijlocul anului 2012, conducerea Consiliului Județean Vaslui trecuse deja printr-o a treia rotație din scurta și puțin onorabila sa istorie, Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, ajungând din vicepreședinte președinte, pentru ca prim-vicepreședintele organizației PSD, Vasile Mihalachi, să ajungă din președinte vicepreședinte. Vasluiul a bifat astfel o premieră națională absolută: în trei mandate succesive, trei personaje au fost și președinți și vicepreședinți, împărțindu-și după bunul plac funcțiile la vârful Consiliului Județean. Probabil că și Putin îi invidiază!
Creșteri substanțiale la nepăsare și aroganță
Într-o asemenea administrație, nu poate fi de mirare că „aristocrația locală” își lasă și moștenitori. Reales, la începutul lui aprilie 2013, în funcția de președinte al Organizației Județene a PSD, fără a cunoaște o cât de mică opoziție, ”excelența sa” Dumitru Buzatu le-a mai făcut un “bine” vasluienilor, după ce, la sfârșitul lui 2012, își promovase în Senat soția, Gabriela Crețu: fiul său, Tudor Buzatu, a ajuns, în octombrie 2013, liderul organizației de tineret a PSD Vaslui, pentru ca doar câteva săptămâni mai târziu să fie desemnat vicepreședinte al organizației naționale a tinerilor pesediști. Aproape imediat, odorul a fost instalat director al Centrului de Afaceri Vaslui. Este o altă premieră națională marca Dumitru Buzatu, având un corespondent în timp doar în familia Ceaușescu. Niciun alt lider politic român nu a mai îndrăznit să aducă un asemenea tribut nepotismului în ultimii 20 de ani.
Pe măsură ce, mulțumită ”interesului” guvernamental, nivelul investițiilor în județ a intrat în picaj, proiectele cele mai importante aflate în execuție (groapa ecologică de la Roșiești, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare) au cunoscut blocaje. Dumitru Buzatu a manifestat atâta preocupare față de aceste probleme, încât a angajat un „administrator public al județului”, funcție recent inventată, care să-i preia o mare parte dintre ”istovitoarele” atribuții. Cu state vechi în partid și abilități de majordom, Valeriu Caragață, fost viceprimar al Vasluiului, l-a salvat pe Buzatu de ”corvoada” prezenței la serviciu.
Așadar, în cel mai sărac județ al țării premierele se țin lanț și toate sunt legate de indiferență și jocuri politice, nepotism și o clasă politică ”democrată” ordinară.