Președintele Lech Kaczynski și protejarea intereselor Poloniei în fața Vestului

0

Cuvântarea Președintelui Republicii Polonia:

Doamnelor şi domnilor, în iunie anul trecut am negociat un tratat bun pentru ţara noastră şi pentru reforma din cadrul Uniuni Europene. În ciuda presiunilor ţărilor europene mai mari pentru a accepta “soluţiile” care au fost propuse anterior, noi am reuşit să negociem toate articolele importante pentru Polonia: un sistem de vot bun până în 2017, acordul Ioannina, care uşureaza blocarea deciziilor proaste pentru ţara noastră, solidaritatea energetică, pentru a ne proteja de şantaj, şi păstrarea priorităţii legilor Poloniei peste cele ale Uniunii Europene.

Se merită să fim hotărâţi în apărarea intereselor Poloniei. Datorită acestei atitudini, guvernul anterior a reuşit să primească 67,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană.

Astăzi, aceste fonduri, împreună cu contribuţiile Poloniei, schimbă faţa ţării noastre. Polonia iese din colapsul civilizaţiei de după era comunismului şi are şansa de a avansa ca civilizaţie.

Dar nu totul în Uniunea Europeană este neapărat bun pentru Polonia. Conform experţilor, unele articole în aşa-zisa Declaraţie a Drepturilor Fundamentale, ar putea, prin deciziile imprevizibile ale Curţii Europene de Justiţie, rezultă în multe pretenţii ale germanilor împotriva cetăţenilor polonezi cerând restituiri sau compensaţii pentru proprietăţi situate în teritoriile de vest şi de nord care au revenit Poloniei după Al Doilea Război Mondial.

Alt articol în Declaraţie ar putea, din cauza absenţei unei clare definiţii pentru căsătorie ca fiind o relaţie între bărbat şi femeie, să ameninţe ordinea morală în Polonia şi forţa ţara noastră să introducă instituţii în contradicţie cu viziunile morale ale majorităţii covârşitoare din această ţară.

Datorită fermei împotriviri a delegaţiei noastre, am reuşit să protejăm Polonia de aceste pericole. Asta este garantat de aşa-zisul Protocol Britanic, o parte cheie a tratatului semnat de noi. De asemenea, doresc să spun foarte clar că orice e de valoare în Declaraţia Drepturilor Fundamentale, spre exemplu protecţia drepturilor de muncă, este garantat de legile naţionale.

Tratatul de la Lisabona negociat de mine ar putea stabiliza poziţia Poloniei în Uniunea Europeană şi a unor cetăţeni de toate culorile politice care doresc să aibă o Polonie puternică în Europa. Din păcate consimţământul naţional în acest caz a fost destrămat. La o săptămână după semnarea tratatului în prezenţa mea, majoritatea guvernului a declarat dorinţa de a se retrage de la Protocolul Britanic, ceea ce înseamnă a renunţa la unele părţi din drepturile fundamentale şi interesele Poloniei în Tratatul de la Lisabona.

Am dorit şi încă doresc un acord pentru ratificarea acestuia, dar ca Preşedinte al Republicii, apărând drepturile şi suveranitatea acesteia, eu nu pot fi de acord cu o degradare voluntară şi total nejustificată a poziţiei ţării noastre în Uniunea Europeană. Astfel, eu voi demara o iniţiativă prezidenţială pentru o lege de ratificare care să asigure inviolabilitatea articolelor bune pentru ţara noastră din Tratatul de la Lisabona şi cerând aprobare naţională pentru orice schimbare în articolele sale.

În sistemul legal polonez asta este doar posibil printr-o lege specială precizată în Constituţie.

Drag popor, sunt momente în viaţă unei naţiuni unde trebuie să uităm linii de partid şi interese şi să gândim doar despre un singur lucru – despre Polonia!

Noapte bună!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.