Cine este Chevron

0

Important! Descarcă, multiplică, tipărește color și dă mai departe! Aceste fotografii trebuie să ajungă în toată țara! Tot românul trebuie să știe cine este Chevron!

Numele Chevron a devenit sinonim cu accidente mortale, dezastre ecologice, epidemii de cancer și malformatii congenitale.

Acesta este un album foto cu comentarii în limba română, care arată amploarea distrugerilor provocate în toată lumea de Chevron.

Fotografiile și informațiile sunt preluate din articole de presă, din rapoarte ale organizațiilor civice din toată lumea și… de pe Google!

 

Cine este Chevron2

În 30 de ani de foraj pentru petrol în Ecuador (America de Sud), Chevron a distrus o suprafață de peste 3.000 km pătrați (mai mult de jumătate din cât măsoară județul Vaslui) prin deversări ilegale de apă uzată.

Cine este Chevron3

Fără să respecte legile și standardele din domeniu, Chevron a deversat peste 60 de miliarde de litri de apă uzată toxică în pădurile, lacurile și râurile din Ecuador.

Cine este Chevron4
În Ecuador, Chevron a abandonat mai mult de 900 de gropi de deșeuri toxice, din care se scurge în prezent un nămol otrăvitor în pânza freatică și cursurile de apă.

Acest lucru a avut și are în continuare efecte dezastruoase asupra sănătății locuitorilor.

Cine este Chevron5

Iată ce a lăsat în urma sa Chevron! Unul din cele mai mari dezastre de mediu de pe planetă!

Chevron nu a curățat niciodată locul în care a exploatat, iar otrăvurile lăsate în urmă continuă să distrugă ecosistemul și oamenii.

Cine este Chevron6

„Cei de la Chevron ne-au spus că petele negre de țitei din apă sunt pline de vitamine și minerale!”

Emergildo Criollo, șeful grupului de băștinași Cofan

Cine este Chevron7

Fiind foarte toxică și plină de metale grele, apa reziduală provenită de la sonde trebuia, conform practicilor standard internaționale, să fie reinjectată la mare adâncime.

Chevron însă a aruncat-o, pur și simplu, în râuri și lacuri, iar această apă a sfârșit contaminând toate puțurile, toate sursele de apă ale populației din Ecuador.

Deversările uriașe de otravă au produs o epidemie de cancer, avorturi spontane și malformații congenitale în rândul locuitorilor țării.

Cine este Chevron8

Contaminarea solului, a pânzei freatice, a izvoarelor și apei de suprafață a provocat un val de îmbolnăviri de cancer în diverse forme, malformații congenitale, pierderi de sarcină și numeroase alte afecțiuni cronice.

Cine este Chevron9

În 2008, statul Ecuador a dat în judecată Chevron pentru deversarea de deșeuri toxice în bazinul fluviului Amazon. Acțiunea în instanță împotriva Chevron a fost pornită, în comun, de către 30.000 de ecuadorieni.

Pe 15 februarie 2011, un tribunal din Ecuador a condamnat Chevron la plata a 9 miliarde de dolari, ca urmare a dezastrului provocat între 1972 și 1992 de compania americană.

Tribunalul a decis că Chevron se face vinovată atât de pierderi uriașe provocate băștinașilor prin distrugerea recoltelor agricole și moartea animalelor din ferme, cât și de creșterea ratei de mortalitate prin cancer în zonele în care Chevron și-a desfășurat activitatea.

Cine este Chevron10

„Pentru a-l recompensa pe John S. Watson (președintele companiei) pentru rolul său în dezastrul din Ecuador, Chevron i-a dat un bonus de 65% din salariul pe 2011 – aproximativ 24,7 milioane de dolari. Da, aproape 25 de milioane de dolari din banii creați prin combinarea profitabilă a devastării mediului, pierderii de vieți omenești și ignorarea de standarde etice și legale”, scrie pe un blog Chelsey Rhodes, activist de mediu și specialist în probleme de sănătate publică din Canada.

Cine este Chevron11

Australia, Marea Timorului, 2009

Pe platforma petrolieră West Atlas (deținută de Chevron) izbucnește un incendiu puternic, după zece săptămâni de scurgeri necontrolate de petrol.

Scurgerile de petrol au început la 21 august, zilnic fiind deversați circa 400 de barili de petrol în mare, în apropiere de coasta de nord-vest a Australiei.

Cine este Chevron14

Brazilia, 2011

În câmpul Frade din bazinul Campos-Rio de Janeiro are loc o deversare masivă de petrol, de la sondele amplasate în acest perimetru.

Accidentul a avut loc în noiembrie, iar scurgerea a fost estimată la 2.400 de barili de petrol.

Chevron deținea contractul pentru foraj și exploatare în acest perimetru.

Cine este Chevron12

Țara Galilor, 2011

Patru persoane au murit într-un incendiu urmat de explozii la rafinăria de petrol Chevron de la Pembroke Dock.

Cine este Chevron13

Kenya, 2012

Un incendiu, care a distrus o sondă Chevron de exploatare a gazelor și a ucis doi lucrători, a fost stins de abia după 46 de zile.

Kazahstan, 2010

La sfârșitul anului 2010, gropi uriașe au început să apară în pământ în jurul exploatărilor Chevron din Kazahstan.

Cine este Chevron15

SUA, 2012

Orașul californian Richmond a dat în judecată Chevron după ce un incendiu masiv survenit la o rafinărie a companiei a acoperit orașul de fum și a obligat mii de persoane să ceară îngrijiri medicale, datorită problemelor respiratorii. Primăria Richmond a acuzat Chevron că a neglijat siguranța publică intenționat și cu bună știință, prin modul în care a asigurat mentenanța rafinariei respective. În reclamația sa, primăria acuza Chevron că este preocupată mai mult de creșterea profitului și a primelor pentru conducerea executivă decât de asigurarea unei mentenanțe adecvate a rafinăriei, care să țină seama de siguranța publică, omitând să verifice și să repare corespunzător o țeavă corodată de la o instalație a acesteia.

În același document se arată că incendiul ar fi putut fi evitat, citându-se totodată mai mult de 10 incidente similare în care au fost implicați cei de la Chevron în ultimii 20 de ani.

Cine este Chevron16

România, Pungești, 14 octombrie 2013 (sărbătoarea Sfântei Parascheva)

O mână de oameni curajoși țin piept agenților de pază, polițiștilor și jandarmilor echipați pentru luptă! Chevron este nevoită să se retragă. Dar știm cu toții că se va întoarce!

Tipăriți aceste fotografii și răspândiți-le în toată țara, mai ales în zonele vizate de Chevron! SĂ ȘTIE TOT ROMÂNUL CINE ESTE CHEVRON!

Preluare: plaicuflori.wordpress.com

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.