Județul second-hand

0

La fiecare mașină nouă care intră în circulație în județul Vaslui, sunt înmatricultate 15 autovehicule la mâna a doua. Vasluiul este un adevărat cimitir de mașini, depășind de cinci ori media națională a vechiturilor înmatriculate.

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România și Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a ieșit pe piață cu niște statistici deloc onorante pentru județul Vaslui la începutul lui 2014. Potrivit acestora, în Vaslui, la fiecare mașină nouă se înmatriculează, în medie, 15,3 autovehicule second-hand. Cum media la nivel național este de 3,4 mașini la mâna a doua la una nouă, rezultă că județul Vaslui este un fel de cimitir auto.

Dintre cele opt județe ale regiunii Moldova, un „magnet” mai bun pentru mașini vechi sunt doar Botoșaniul și Neamțul. În Botoșani, raportul este de 26,3 mașini vechi la una nouă, iar în Neamț – 17,5 mașini vechi la una nouă. În Vrancea se înmatriculează 13,7 mașini vechi la una nouă, iar la Bacău și Galați – 8,8, respectiv 8,4 mașini vechi la una nouă. La Iași intră în circulație 6,6 mașini second-hand la una nouă.

La nivel național, cei mai privilegiați sunt bucureștenii (0,4), în vreme ce în Ilfov raportul este de 1 la 1. În județele din vestul țării, unde veniturile sunt mult mai mari decât în zona noastră, raportul este de 4 până la 14 mașini vechi la una nouă, în județe precum Brașov, Bihor, Cluj, Sibiu și Timiș.

Din cauza veniturilor mici, nici cei din județele în care se fabrică Dacia și Ford – Argeș și Dolj – nu sunt atrași de produsele românești preferând „chilipirurile” occidentale. În Argeș, raportul este de șase mașini vechi la una nouă, iar în Dolj, de 12 la una. Cei mai atrași de mașinile la mâna a doua sunt cei din Sălaj, care înmatriculează 41 de mașini vechi la una nouă.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.