Unii parlamentari, cei mai mulți, aproape că nu au niciun fel de activitate în Senat sau Camera Deputaților. Irinel Stativă este cel mai bun exemplu. În schimb, și nu credeam că o să ajungem să spunem asta vreodată, au alt parlamentar, de Vaslui, parcă are prea multă activitate. Cum reușește? Tudor Ciuhodaru, deputat PP-DD de Bârlad, a realizat performanța nemaintâlnită de a transforma tot ce face și tot ce atinge în activitate parlamentară. Dacă alții sunt prea leneși, deputatul bârlădean suferă de hiperactivitate. Într-un singură zi, pe 25 februarie, el a putut face 21 de declarații politice pe subiecte de la olimpiada de la Soci până la criza guvernamentală. Ciuhodaru este inventatorul declarațiilor politice tip bilețel și a interpelărilor către miniștri cu o întrebare de câteva cuvinte.
Deputatul bârlădean bate record după record de activitate. Dacă alți parlamentari vasluieni, precum Irinel Stativă, nu au deschis măcar gura în doi ani de mandat, lui Ciuhodaru gura nu-i mai tace și nimic din ce se întâmplă în Parlament sau în România nu îi place. El poate fi criticat pentru… „hiperactivitate”.
Medicul din Iași ajuns parlamentar la Bârlad poate avea și 10 luări de cuvânt, 10 declarații politice… într-o singură zi. În plus, printre timp Ciuhodaru mai adresează o întrebare către Ministerul Sănătății și una către Ministerul Finanțelor Publice, două interpelări către Guvern și una către Ministerul Sănătății, iar în ziua a șaptea s-a odihnit, probabil.
Același parlamentar vasluian este probabil cel mai inovator reprezentant al poporului, inventând declarația politică tip bilețel și interpelarea către ministru cu o singură și simplă întrebare.
Alți parlamentari își fac din declarațiile politice sau interpelările către miniștri adevărate expozee, străduindu-se să amalgameze toate concepțiile lor pe subiectul tratat sau să fie cât mai generoși în exprimare. Tudor Ciuhodaru mâzgâlește câteva rânduri pe o foaie de hârtie și așa se mai naște o declarație politică. Așa a ajuns să aibă sute de declarații politice, mai multe decât oricare. Cele mai multe sunt astfel de „bilețele” lăsate la secretariatul Camerei Deputaților. Unele astfel de declarații sunt luate din ziare, altele sunt gândurile parlamentarului în orele „grele” de ședință în plen.
Într-o zi de muncă, este de bănuit că deputatul bârlădenilor decupează ziarele și mai face cel puțin câteva declarații politice, merge cu mașina scrutând orizontul și îi mai apare cel puțin o întrebare către Ministerul Aerului, sau o interpelare dacă nu cumva ar trebui înființat, ajunge la spital, doctor fiind, și mai face o interpelare către Guvern încă de pe hol și 14 când ajunge în cabinet. În declarațiile sal Ciuhodaru se preocupă pentru toate: de la finanțe la securitate națională, de la sistemul penitenciar la păduri, de la mediu până la transporturi și drumuri. Orice! Nu e departe vremea în care dacă nu va ști cât e ora, Ciuhodaru va găsi de cuviință să adrese întrebarea unui ministru sau o interpelare către Guvern.
Declarațiile politice sau luările de cuvânt ale parlamentarului vasluian sunt dintre cele mai diverse. Dacă pe 18 februarie 2014 Ciuhodaru a avut 18 astfel de declarații politice, cu subiecte precum „La ce folosește USL?” sau „Unde e societatea civilă?”, pe 25 februarie deputatul și-a depășit propriu record, cu 21 de declarații, din care doar una a fost rostită de la tribună, restul fiind scrise.
O declarație politică precum „Pesedomania” este o cugetare personală de câteva rânduri: „Se fac curând doi ani de guvernare. A doua a zi a trecut de mult. La fel ca și vremea vechiului regim. Tragem linie și socotim doar poze pe Facebook și ore show tv. Altceva în dreptul acestei guvernări eșuate? Trăim din ce în ce mai mult într-un film cu proști, într-un film în care, la un moment dat, nici nu mai știm care este normalitatea”.
Olimpiada de la Soci nu scapă deputatului. Declarația scrisă se numește „Olimpiada guvernanților”: „Imediat după 1989, cu bani mai puțini decât acum, la sanie luam locul 4, iar la patinaj viteză Mihaela Dascălu se clasa pe locul 6. Două poziții atât de aproape de podium la o singura ediție, părea să fim pe drumul cel bun. Sania a mai mers o ediție, Mihaela Dascălu a luat și o medalie mondială, ceea ce era fabulos, a mai luat două locuri 8 la Olimpiadă. Cornel Gheorghe se clasa și el pe 8 la Mondialul de patinaj artistic… Totul părea în regulă, pe drumul bun. Dacă Tófalvi reușea o medalie, se pozau toți politicienii cu ea, dar… Olimpiada de la Soci ne-a arătat doar ciolaniada guvernanților”.
În „Țara arde și USL se piaptănă” parlamentarul vasluian e și mai concis în doar câteva rânduri răfuindu-se cu tot USL-ul… înmulțit de câteva ori: „USL ne-a adus multe ministere și prea mulți noi miniștri. Aproape că nici nu apucă să ducă în derizoriu sau la eșec definitiv vreo reformă, că ajung în pușcărie sau sunt remaniați. Pentru că USL nu trebuie să sufere, Doamne ferește, vreo fractură de ciolan, și-au propus ca pe termen scurt să înființeze încă vreo trei funcții de prim-ministru. Ei vor ca România lor să poată să prospere și își doresc să aibă patru guverne, două președinții, consiliile transformate în parlamente locale, iar Parlamentul, dacă se poate tricameral, să numere cel puțin 1.000 de senatori și vreo 3.000 de deputați, iar a treia cameră să fie prin constituție rezervată nevestelor, fiilor, nepoatelor, mai puțin „nepoatelor”, rudelor de grad șapte, șoferilor sau cunoștințelor demnitarilor”.
Și când vine vorba despre interpelări către miniștri Ciuhodaru este la fel de scurt. Pe 20 februarie 2014, de exemplu, deputatul îi transmite o întrebare ministrului Sănătății: „Când și sub ce formă veți redeschide spitalul de la Negrești?”. Atât.
Ce pot să observe alegătorii bârlădeni ai deputatului Tudor Ciuhodaru, fost parlamentar de Iași, este că pe reprezentantul lor nu prea îl preocupă colegiul din care a plecat. În declarațiile sau luările sale de cuvânt, Tudor Ciuhodaru face referire mai mereu la județul Iași, și niciodată la Bârlad.