„Pelerinul vrăjit”

0

Pe 15 februarie 1989, Uniunea Sovietică și-a retras trupele din Afganistan.

Însă şi acum sunt căutaţi soldaţii dispăruţi fără urmă. În timpul războiului, Nikolai Bâstrov a fost luat prizonier şi a devenit bodyguardul personal al comandantului mujahedinilor, Ahmad Shah Massoud. În prezent, în fiecare an el ajută un comitet special pentru căutarea foştilor soldaţi sovietici în Afganistan.

Nikolai Bâstrov a relatat pentru Vocea Rusiei povestea sa.

Nikolai Bâstrov s-a născut în 1964 în ţinutul Krasnodar. La vârsta de 18 ani el a fost înrolat în armată. Peste câteva luni, a fost luat prizonier în Afganistan. A încercat să fugă, însă nu a reuşit. A rămas în viaţă printr-un miracol în urma bătăilor şi s-a întâlnit pentru prima oară cu comandantul mujahedinilor, Ahmad Shah Massoud. După a doua tentativă nereuşită de evadare s-a consolat cu soarta sa. Nikolai a învăţat limba, a învăţat să trăiască în mijlocul afganilor şi s-a convertit la islam. După circa doi ani, pregătindu-se de retragere, Massoud le-a oferit prizonierilor posibilitatea să se întoarcă în patrie sau să fugă, însă Bâstrov a hotărât să rămână.

„Massoud ne-a strâns pe toţi, am fost 7 oameni, şi ne-a spus: „Cine vrea în străinătate? Cine vrea să se întoarcă în URSS? În URSS sau în America, sau în Anglia, sau în Pakistan, sau în Iran? În ce ţări doriţi!” Toţi au ridicat mâinile şi au spus: „Noi vrem în America”. Unul dintre noi a spus: „Eu vreau în Franţa”. Numai eu n-am ridicat mâna. El mi-a spus: „De ce nu ridici mâna?” Eu i-am răspuns: „Nu vreau nicăieri: nici în America, nicăieri”.

Nikolai Bâstrov a fost mulţi ani unul din bodyguarzii personali ai lui Ahmad Shah Massoud. Nu permitea nimănui să se apropie de el fără un control prealabil: nici jurnaliştilor, nici oficialilor şi nici chiar prietenilor. Ulterior, Bâstrov s-a căsătorit cu o rudă îndepărtată a şefului său. În prezent are doi fii şi o fiică cu care trăieşte în Rusia. Nikolai Bâstrov a revenit în patrie după 11 ani. El nu şi-a uitat patria, „nu a luptat niciodată împotriva alor săi” şi l-a apărat pe Massoud în condiţiile conflictului afgan.

În Rusia, Bâstrov lucrează împreună cu Comitetul pentru soldaţii internaţionalişti. Aproape în fiecare an, timp de câteva luni caută în Afganistan morminte ale soldaţilor sovietici dispăruţi fără urmă şi transportă osemintele lor în patrie.

„Eu vreau să-i găsesc pe toţi. Vreau ca părinţii să primească osemintele fiilor lor, să le fie sufletul împăcat că fiul lor s-a întors, cu toate că nu este în viaţă, şi poate fi îngropat. Eu îi cunosc pe afgani, le cunosc obiceiurile şi mentalitatea. Eu o să fac acest lucru atâta timp cât ei colaborează cu mine. Ştiţi, până ce ultimul soldat nu este îngropat, războiul nu este încheiat. Eu vreau să închei acest război”.

După un sfert de veac care a trecut de la sfârşitul războiului, soldaţii dispăruţi sunt căutaţi în continuare. Nikolai Bâstrov şi cei cu care lucrează sunt convinşi că trebuie să fie restabilită soarta fiecărui soldat dispărut în Afganistan.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.