Steagul UE, aruncat din Parlamentul Ungariei

0

Naţionaliştii, fie că îşi pot merita câteodată titulatura de “extremişti”, prin discursul şi comportamentul lor, fie că nu, nu pot vedea, în mod realist, în Uniunea Europeană decât un factor de disoluţie pentru naţiunea pe care o apără. Mai ales în contextul liberalizării vânzării terenurilor, resimţită chiar şi de cele mai “avansate” cercuri ale democraţiei, în cel mai bun caz, drept o pierdere pentru ideea de statalitate.

Pe 13 februarie 2014, un deputat al partidului naţionalist Jobbik din Ungaria şi un parlamentar independent au îndepărtat două steaguri ale Uniunii Europene, văzute ca „simboluri ale colonizării”, din sala de şedinţe a Parlamentului şi le-au aruncat pe o fereastră în piaţa Kossuth.

Înaintea acestui incident, parlamentarul Tamas Gaudi-Nagy din cadrul partidului Jobbik a criticat Guvernul pentru că le permite cetăţenilor străini să cumpere terenuri agricole în Ungaria, numind legea respectivă o „trădare capitală”. Gaudi-Nagy a fost susţinut de independentul Balazs Lenhardt, fost membru al Jobbik.

Parlamentarii partidului Jobbik au protestat şi anterior faţă de noua lege privind terenurile din Ungaria ocupând pupitrul preşedintelui Parlamentului.

Gaudi-Nagy a declarat că terenurile Ungariei vor fi „predate străinilor” de la 1 mai 2014. El a acuzat Uniunea Europeană şi a făcut apel la rezistenţă. Tamas Gaudi-Nagy a declarat că este inacceptabil ca steagul Uniunii Europene, un „simbol al colonizării”, să fie amplasat în sala de şedinţe a Parlamentului, deşi nu există o prevedere legală în acest sens. Prin urmare, cei doi “extremişti” acţionau nu numai în limitele legii, dar în susţinerea sa, deşi acest merit nu le va fi recunoscut oficial vreodată.

Vicepreşedintele Parlamentului, Istvan Jakab, a anunţat, la scurt timp după acest incident, că steagurile au fost puse la loc, adăugând că Parlamentul va lansa o procedură.

Jobbik, al treilea partid ca mărime din Ungaria, militează de mai mulţi ani pentru retragerea Ungariei din Uniunea Europeană.

Alianta Tinerilor de Dreapta – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik)a obţinut 17 % din voturi la alegerile generale din 2010 şi 45 de parlamentari. La nivel european partidul are legături strânse cu mai multe formaţiuni naţionaliste importante. La alegerile europarlamentare din 2009, Jobbik a obţinut aproape 15 % din voturilor exprimate, cu 3 locuri în Parlamentul European.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.