În sprijinul dezlegării modului în care funcţionează şi a logicii după care trăieşte “opinia publică” (cei care au neobrăzarea şi aroganţa de a-şi ascunde carierismul şi interesele sub această etichetă “suprem democratică”) cotidianul Cotidianul publică pe 7 martie 2014 o mostră extrasă din realitatea faptică şi existenţială a postului de televiziune Antena 3.
Sub titlul „Când au fost corecţi? De la „securiştii lui Ponta” la „Jos Antonescu!”” se urmăreşte „Ce se spunea acum un an despre Antonescu şi ce se spunea despre Ponta. Liderul liberalilor, făcut praf, dar „reabilitat” în aceeaşi emisiune pentru un gest care serveşte interesului postului”.
„Ce se întâmpla acum un an…
De aproape o lună, o lună şi jumătate, liderul liberalilor este demolat la Antena 3. Nu a fost întotdeauna aşa. Au fost perioade în care Antonescu era nu doar apreciat, ci chiar era considerat ca fiind o victimă a lui Victor Ponta şi PSD şi era „certat” pentru că nu a rupt USL, deşi ar fi fost îndreptăţit să o facă. Iată un astfel de moment, din 2013, mai precis din perioada în care PNL a cedat ministerul Justiţiei PSD“.
„Crin Antonescu dă dovadă de o răbdare şi un bun simţ cum nu găseşti în politica românească şi, dincolo de faptul că gaşca de securişti din jurul lui Victor Ponta este montată împotriva lui Crin Antonescu şi face orice să-l împiedice să ajungă preşedinte al României, pentru că nu este un om al sistemului, pentru că nu este un om controlabil şi sunt disperaţi. Noua Securitate din jurul lui Victor Ponta asta vrea să facă cu Crin Antonescu. De asta mizeriile inventate despre el la televiziunile noii Securităţi” – Radu Tudor într-o emisiune a Antenei 3.
Un aspect important este şi faptul că în 2013 PNL-ul lui Antonescu se afla într-o strânsă alianţă şi dulce colaborare cu PC-ul lui Voiculescu, pe când în 2013 acest partid este din nou alături de PSD şi „securiştii din jurul lui Ponta”.
„…şi ce se întâmplă acum
Vă prezentăm doar o mostră din tratamentul de care se „bucură” acum preşedintele PNL la acelaşi post de televiziune de la care aţi văzut secvenţa de mai sus. „Crin Antonescu s-a folosit de DNA ca să-şi convingă anumiţi colegi de partid să-l urmeze pe calea asta a unei băseli ameţite, cale pe care o străbate acuma. (…) Brusc se hotărăşte domnul Antonescu să rupă USL-ul şi vine cu toată sceneta aia de doi bani cu Iohannis care Iohannis nu e acceptat şi toate pretextele alea de rahat. E un spectacol. Ştiţi că domnul Antonescu nu mai e “căcărău” la B1, cred că e “căcăbun”, pentru că e pupat în fund în fiecare zi de la Dumnezeu, oră de oră”. (Mugur Ciuvică – «Sinteza Zilei» din 6 martie 2014). Şi nu doar Crin Antonescu „beneficiază” acum de un tratament radical opus. În aceeaşi situaţie este şi deputatul PSD şi totodată patronul postului România TV, Sebastian Ghiţă. Dar invers. Acum el nu mai este „băiatul cel rău”, acum RoTV nu mai este atacat. Totul este bine şi frumos la postul concurent, ba chiar se preiau teme de atac de la el. Oare când au fost corecţi cei de la Antena 3?
Antonescu este bun când serveşte cauzei
Tot în emisiunea «Sinteza Zilei» din 6 martie, Mihai Gâdea îi făcea următorul „portret” preşedintelui PNL, în tentativa de a se încadra în „tema lunii”,, adică, Antonescu conlucrează cu Băsescu: „Traian Băsescu tot duminică a apărut şi dintr-odată nu-l mai evalua pe domnul Crin Antonescu ca fiind ăla, cum îi spunea lui Marius Tucă, „cu părul vopsit, cu nume de floare”. Nu mai e acelaşi. Nici „porumbacul”. Acuma era domnul Antonescu”.
Dar, surpriză. 10-15 minute mai târziu, Antonescu nu mai este hulit. Este un politician la vârf. „În cursul acestei zile, mai mulţi politicieni de vârf, primul ministru Victor Ponta, preşedintele PNL Crin Antonescu sunt pentru graţierea lui Gigă Popescu. Vreau să ne apropiem de acest caz foarte important”. Cum a fost posibilă această răsucire de 180 de grade? Simplu. Pronunţarea lui Antonescu legată de graţierea lui Gică Popescu servea intereselor postului din Băneasa”.
Cei de la Cotidianul au dreptate, în mod evident, aşa cum chiar şi cei de la Antena 3 au dreptate atunci când observă că Antonescu nu a mai fost numit “Căcărău” la B 1 după ruptura USL, chiar în ciuda jurămintelor “onorabilului” Radu Banciu în faţa CNA că va continua săl numească “căcărău” pe Crin Antonescu până la sfârşitul emisiunilor sale pe postul de televiziune “băsist”.
Ceea ce nu spune nici Cotidianul, şi cu atât mai puţin cele două “opinii publice” de la Antena 3 sau B 1, cu tot ansamblul lor coregrafic de comentatori şi analişti, este de ce publicul real, adevărata opinie publică, este obligat astfel să urmărească şi să urmeze, în acelaşi timp, aceste “opinii publice” atât de interesate şi meschine. Care sunt mecanismele perfect democratice prin care, sub aparenţa mereu pretinsă de independenţă şi obiectivitate, aceste mijloace complexe de manipulare se impun cu necesitate, a priori, ca reprezentând nimic altceva decât “opinia publică”? Pe când nu reprezintă nimic altceva decât grupuri de indivizi, cointeresaţi, carierişti şi meshini, certaţi cel mai mult tocmai cu imparţialitatea sau obiectivitatea.
Ca şi în cazul ”alegerilor democratice” dintre două sau mai multe rele numite partide politice, singurul mecanism democratic după care funcţionează această “opinie publică” pentru adevăratul public constă doar în faptul că nu există nimic altceva în afara acestor instrumente complexe de manipulare colectivă, iar libertatea de a alege, atât timp cât este mereu limitată la 2, nu poate fi decât o iluzie, sau, mai simplu spus, o păcăleală prostească.