Fudulie, prostie și sărăcie

0

Să fie oare adeverirea proverbului românesc care spune că prostul dacă nu e fudul parcă nu e prost destul? În orice caz, o logică elementară şi de bun simţ i-ar transmite nemijlocit unui administrator, şef de gară sau gestionar de toalete publice, că problemele legate de aspectul spaţiului pe care îl gestionează vin doar după cele legate de funcţionarea lui.

Mulţi primari din ţara noastră sunt departe de această logică, iar oraşe sărace precum Vaslui, Bistriţa sau Buzău cheltuie mii şi mii de lei pe flori şi plante exotice. Flora e adusă din import pe bani mulţi, pentru că gospodarii oraşelor nu se gândesc să investească câţiva bănuţi în nişte slujbe autohtone şi spaţii pentru culturi proprii.

În 2013, primării precum cele din Ploieşti, Timişoara sau Buzău au cheltuit peste 2,5 milioane de lei pe frumuseţe, dar nu de orice fel, ci occidentală. Pentru că în mentalitatea de sclavi totul se importă pentru a semăna cât mai bine cu stăpânul, de la idei, Constituţie şi legi, în jos, până la limbaj şi gesturi, şi mediul între ele. Numai că natura, nu cea a primarilor, ci mama natură, contrazice necontenit aceste pretenţii pentru oraşe „ca afară”, iar palmierii se vestejesc, iar primăriile cumpără alţii…

Drobeta Turnu Severin investeşte anual aproximativ 100.000 de euro în achiziţia de flori şi arbori ornamentali exotici pentru spaţiile verzi. Unii dintre arbuşti s-au uscat, pentru că le-a fost imposibil să se adapteze la climă. Dar nu-i nimic, s-au cumpărat alţii.

La Timişoara s-au cumpărat palmieri cu 146 de euro bucată.

Primăria Vaslui, „polul sărăciei”, are un buget de 310.000 de lei pentru panseluţe şi arbuşti cumpăraţi din Cehia şi Ungaria. Sibiul aduce tei din Olanda. Alba Iulia cheltuie peste 5 milioane de lei pentru spaţiile verzi cu panseluţe, ienuperi, dar neaparat şi palmieri. Aradul cheltuie în 2014 7,5 milioane de lei pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, cu 12% mai mult în 2013, când primăria a alocat 6,7 milioane de lei, dar s-au cheltuit doar 4,6 milioane de lei. Braşovul îşi propune să cheltuie 1,5 milioane lei pentru flori şi plante ornamentale, iar Buzăul a alocat nu mai puţin de 8,6 milioane lei pentru îngrijirea spaţiilor verzi.
Primăria Drobeta Turnu Severin investeşte anual aproximativ 100.000 de euro în achiziţia de flori şi arbori ornamentali exotici pentru spaţiile verzi, unii dintre arbuşti uscându-se pentru că nu s-au adaptat la climă si au fost înlocuiţi. Cea din Ploieşti a plătit, în 2013, pentru florile, arborii şi arbuştii plantaţi pe domeniul public 2,6 milioane de lei, iar în primele trei luni ale lui 2014 firma care se ocupă de spaţiile verzi din oraș a încasat peste 880.000 de lei pentru florile plantate în ronduri, scuaruri, parcuri şi în ghivecele de pe stâlpi.

Dar se poate şi altfel

La Sfântu Gheorghe sunt plantate sute de mii de flori, iar răsadurile sunt aduse de la serele Grădinăriei municipale, care aparţin de Primărie. În 2014 angajaţii de la Grădinăria oraşului au plantat circa 300.000 de răsaduri de flori, printre care lalele, brânduşe, muşcate, panseluţe sau cineraria. Mai mult, în sere se produc răsaduri şi pentru instituţiile subordonate Primăriei şi pentru asociaţiile de locatari.
La Bacău s-au plantat peste 20.000 de panseluţe, care au costat 18.000 de lei. Autorităţile locale au spus că nu s-au cheltuit prea mulţi bani de la buget pentru flori sau arbori pentru că primăria are propria pepinieră de 11 hectare.
La Râmnicu Vâlcea firma care se ocupă de spaţiile verzi este Pieţe Prest SA, care aparţine Consiliului Local şi care se ocupă atât de amenajarea acestor spaţii, cât şi de producţia florilor, societatea având o seră care furnizează cea mai mare parte a arbuştilor şi florilor plantate în Râmnicu Vâlcea.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.