„suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” ministrul de Externe fiind, Mihail Kogălniceanu rostea cuvintele, adăugând că guvernul „va face tot ce va fi cu putinţă ca starea noastră de stat independent să fie recunoscută de Europa”.
„Independență” este un cuvânt greu de rostit astăzi, în raport cu aceeași Europă, căreia ziariști simbriași și politicieni corupți nu au mai contenit să-i înalțe imnuri pe 9 mai anii aceștia. Nu ar mai putea ei astăzi să ceară Europei să recunoască independența României, atâta timp cât ei înșiși nu mai pot rosti acest cuvânt fără ridicol, fără a fi priviți cel mult ironic nu numai dinspre Vest, dar chiar în țară.
Poate avea o semnificație deosebită însă această zi de 9 mai, ne putem extrage concluziile, trecând peste valoarea simbolică, din faptul că Ziua Europei a acoperit cu totul în mințile unora sau a trecut în plan secund Ziua Independenței.
Pentru că departe sunt de cele două categorii vândute cu afacerile de politică și presă și bruma de suflet ”ideii europene” idealurile străbunilor rostite în acea zi de 9 mai 1877. Departe sunt de independență, și mai ales de „independența absolută” pe care și-o dorea deputatul N. Fleva în interpelarea adresată Guvernului și o proclama printr-o moțiune întreaga Adunare: „ia act că resbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială“.
„ncipal al procesului de învățământ…
Istoria are o soartă foarte tristă în școala românească, și cu atât mai mult istoria națională, ceea ce este foarte grav”.
„În școală nu se mai predă despre istoria neamului nostru! Și manualele “alternative”… Noi, din clasa primară știam istoria. La ora actuală, în școli nu se predă istoria și participarea Armatei Române în toată istoria neamului nostru”. (Generalul Alexandru Tudora)
„Aceste lucruri sunt trecute sub tăcere, pentru că există o politică deliberată ca să șteargă din mintea tineretului și a opiniei publice tot ceea ce privește România și identitatea românească”. (Dinu C. Giurescu)
În locul Zilei Independenței aveam Ziua Europei, în locul independenței avem „limitări de suveranitate” în toate domeniile, care ne-au dus la statutul de colonie, anexă a unui imperiu fără identitate, în locul bărbaților politici de la 1877 avem niște panglicari gălăgioși care privesc politica ca pe o afacere personală și de partid.
Citește și: Ziua Independenței în țara slugilor Idealul politicianului român Elementele unei colonii „România se afă sub ocupația corporațiilor fără patrie”
Ar trebui.Dar tânăra generație habar nu are ce semnificație are această zi.Iar politicienii îşi serbează independența personală în fiecare zi
Da,9 mai,o zi plină de semnificații. Pentru noi,cred eu că ar fi destul de important să sărbătorim independența,cea cucerită cu atâta forță de dăruire a soldaților noștri și nu numai.E drept însă,acum când suntem în plină ocupație străină,amintind aici SUA, U.E, entitățile financiare mondiale,e tot mai greu să te gândești la independență,și totuși….Acolo au murit soldați români,pentru o idee, Independența pământului și neamului strămoșesc și nu pentru bani.
Cand ar trebui sarbatorita Independenta Romaniei? Pe 9 Mai cand Parlamentul a emis Declaratia de Independenta sau pe 10 mai cand regele a promulgat-o?
…..Sau cand sa uscat cerneala, ori cand a fost trecuta in „monitorul oficial”….. Ne pierdem in amanunte!!!! Hai sa fie trei zile, sa fim mai siguri…
Foarte adevărat. ..si trist..
Romanasii sarbatoresc astazi ziua Europei,cand de fapt ar trebui sa sarbatoreasca Ziua Independentei,,,mic detaliu,dar mai are oare asta vreo importanta??Isi mai aduc aminte putini,si pe timp ce trece vor fi si mai putini..
Mai sintem independenti?!
Am mai scris: cati din romanii tineri”si liberi”cunosc cat de putin din semnificatia zilei de azi????CATI sunt acestia?????
TRAGIC!!!!!!!
Nu sunt bani pentru sarbatoarea eroilor romani ???
Sunt bani, si inca multi, pentru erori..judiciare! Niste nemernici, conducatorii nostri ne-au amanetat tara fara sa ne intrebe, fara referendum! Acum ne intreaba daca amaratul asta de Parlament mai are ceva putere sau nu. O prostie a unui inganfat care se gudura cand ii vin stapanii in tara;prostie care ne costa 26 de milioane de euro.
Sunt bani, si inca multi, pentru erori..judiciare! Niste nemernici, conducatorii nostri ne-au amanetat tara fara sa ne intrebe, fara referendum! Acum ne intreaba daca amaratul asta de Parlament mai are ceva putere sau nu. O prostie a unui inganfat care se gudura cand ii vin stapanii in tara;prostie care ne costa 26 de milioane de euro.
De Ce?
De Caractere Integre ce suntem!!
Vor toți independenta .Dar nu pentru ….romani.
Pentru ca odată cu uciderea marelui președinte patriot Ceaușescu nu mai avem independentă ,din martie 89 până în decembrie 89 am fost cu totul independenți , TOTAL dacă înțelegeți ce înseamnă