Parlamentari rătăciți

0

Irinel Stativa - Camera DeputatilorPlecat-au 10 parlamentari din Vaslui, iar cu cei redistribuți – 13, dar, precum s-a întâmplat în fiecare mandat, pe drumul de la Vaslui, din campania electorală, la București, în fotoliile comode, doi s-au pierdut, abandonând cu totul orice noțiune de reprezentare a electoratului. Un deputat pesedist, Irinel Stativă, merge la Cameră numai la „pontaj”, neavând nicun fel de activitate. Un altul, traseistul Sergiu Viziteu, fost pedelist, trecut prin UNPR, pentru a se declara pesedist convins, a trădat tot și mai ales Vasluiul. Ironia continuă până la capăt: ambii sunt aleși în același sărman colegiu, Murgeni. Șef al partidului din care fac parte acum amândoi, Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, o ține tare că evaluarea activități unui parlamentar se face după niște criterii superioare la care presa cea „frustrată” și cumpărată nu are acces, în micnicia ei.

Ca o urâtă ironie, numărul parlamentarilor vasluieni s-a mărit în 2012 cu trei față de alegerile trecute, dar, ca reprezentare, oamenii nu au câștigat, în realitate, decât unul.

La alegerile parlamentare de la sfârșitul anului 2012, locuitorii județului au mers la vot pentru a alege 10 reprezentanți pe liste nominale. În schimb, s-au trezit cu 13 aleși, printr-un procedeu nou și ”inovator”, care a permis și celor care nu au obținut majoritatea să câștige mandate.

Vasluienii, cu toții, au putut constata o supradimensionare a ”reprezentanților poporului”, de la 471 la 588, deși, nu cu mult timp în urmă, o majoritate covârșitoare votase cu multă convingere, în cadru unui referendum, că numărul parlamentarilor ar trebui să scadă la maximum 300. Totuși, unii s-au putut consola cu ideea că vor fi reprezentați mai bine cu trei parlamentari în plus.

Lista deputaților arăta astfel: Victor Cristea (PSD) – colegiul Vaslui, Adrian Solomon (PSD) – Bârlad, Ana Birchall (PSD) – Zorleni, Toader Dima (PSD) – Huși, Ioan Irinel Stativă (PSD) – Murgeni, Constantin Sergiu Vizitiu (PDL) – Murgeni, Dan Bordeianu (PNL) – Vaslui rural, Florin Ciurariu (PNL) – Negrești și Tudor Ciuhodaru (PPDD) – Bârlad.

Pentru ca ironia să fie și mai mare, cel mai mic și mai tânăr oraș al județului, Murgeniul, a avut, în urma redistribuirii mandatelor, privilegiul de a avea doi deputați. O asemenea minune nu se mai petrecuse nicicând în istoria democrației românești, cetățenii orașului și colegiului, unul dintre cele mai mici din țară, devenind cei mai reprezentați români în Parlament. Și asta grație tocmai detestatei măsuri a redistribuirii mandatelor.

Murgeni, capitala parlamentarismului românesc

După cum spune vorba românească, „nicio minune nu ține mai mult de trei zile”, așa că murgeștenii s-au putut convinge în scurt timp că nu e importantă cantitatea de parlamentari, ci calitatea lor. Așa se face că niciunul dintre cei doi aleși nu are cabinet parlamentar în cel mai tânăr și oropsit oraș vasluian, niciunul nu a mai dat prin Murgeni după alegerile din decembrie 2012 și niciunul nu a mai folosit măcar cuvântul „Murgeni” în calitate de deputat.

Dar istoria ironiei parlamentare românești nu își are punctul culminant aici. În campania electorală din urma căreia au fost aleși, cei doi „de Murgeni” au dus o luptă crâncenă unul împotriva celuilalt.

„Am venit și rămân cu inima alături de oamenii din acest colegiu”, declara cu mâna pe cel mai sensibil organ intern al său actualul deputat Sergiu Viziteu. Acesta nu putea suporta pe atunci ideea ca murgeștenii să aleagă ca deputat un individ care, în doi ani de mandat, nu făcuse nimic pentru electorat în Cameră, așa cum era deja cunoscut Stativă. Acesta a fost motivul pentru care era hotărât să îl înlocuiască. Și a reușit, cu toate că a împărțit colegiul, ca și nimicul pe care îl face pentru oameni.

Apropo de Stativă, acesta este parlamentarul care a realizat un record absolut. În cei doi ani ai precedentului mandat, nu a deschis gura decât pentru a depune jurmământul, nu a avut nicio declarație politică și rar a putut fi „prins” de colegii săi pentru a semna și el un proiect de lege. Nu îl interesează nimic și nimeni din partid nu știe cu ce se ocupă în realitate.

De cealaltă parte, Sergiu Viziteu, deputatul ales din partea PDL, a fost extrem de ocupat, dar nu cu ceea ce s-ar putea crede. A trecut de la alegeri prin două partide, până a ajuns într-o situație deosebită: este membru al grupului parlamentar al PSD, dar membru al UNPR. De Murgeni nu și-a mai adus aminte între timp.

Încă un delir în dreptul lui Buzatu

Șef al partidului din care fac parte acum cei doi „eroi” de la Murgeni, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, își continuă campania de răfuieli declarative cu toți dușmanii posibili sau invizibili.

În spiritul declarațiilor sale, prin care toți cei care se opuneau gazelor de șist nu puteau fi decât oameni care nu vor să muncească, toți cei care analizează critic activitatea parlamentarilor sunt fie frustrați, fie țin cu dușmanii. Despre Stativă… numai de bine!

Este conștiincios și este prezent în teritoriu în permanență”, spune șeful lui Stativă de la partid. Cum nimeni nu știe de existența unui cabinet parlamentar, deputatul lui Buzatu umblă probabil mai mult pe drumuri. Cu toate astea, ceilalți sunt de vină, pentru că nu îl văd.

„Din păcate, posibilitățile de exprimare mediatică în colegiul Murgeni sunt puține”, a mai spus Buzatu. Pentru liderul PSD Vaslui, cei care vorbesc despre activitatea parlamentarilor critic „nu prea au habar de ce comportă aceasta” și nu fac decât să-și „exprime propriile lor frustrări sau răspund la niște comenzi ale colegilor parlamentarului, din opoziție, sau ale persoanelor interesate”.

Parlamentarii sunt niște oropsiți ai soartei, până la urmă. „Eu am fost trei mandate deputat și am avut o activitate bună, așa cum se vede în documentele oficiale. Dar nu am observat ca cineva să mă remarce sau să aibă cuvinte de apreciere. Din păcate am suportat numai critici nemeritate”.

Înainte de a ne podidi plânsul, l-am întrebat pe Dumitru Buzatu în ce se măsoară activitatea parlamentară. A spus numai „inițiative parlamentare” înainte de a continua: „Singurul lucru care contează sunt aprecierile cetățenilor”.

Irinel Stativă are patru propuneri legislative inițiate și o singură luare de cuvânt. Pe site-ul instituției, fiecare parlamentar are o pagină care cuprinde și rubrica „Activitatea parlamentară în cifre”. Aceasta are mai multe capitole la care mai toți parlamentarii bifează: „luări de cuvânt”, „declarații politice”, „propuneri legislative” și „întrebări și interpelări”. Dacă nu participă la dezbateri pe legi cu luări de cuvânt, nu are declarații, nu propune nimic, nu pune întrebări și nici nu interpelează, oare cum muncește Irinel Stativă în Camera Deputaților?! Numai Dumitru Buzatu știe.  

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.