Cât durează trădarea în politică? Cel mult cinci ani! Cât valorează? E pe de-a-ntregul o altă discuție… Dar când trădătorul își trădează și trădarea… parcă s-a atins un moment culminant.
În urmă cu exact cinci ani, pe 23 iunie 2009, Dan Marian, pe atunci deputat şi preşedinte al PNL Vaslui, şi-a anunţat demisia din partid, trecând de partea puterii de atunci, adică a PDL. Marian nu s-a mulţumit cu atât, atrăgându-i la trădare pe toţi apropiaţii săi, care, în scurt timp, s-au regăsit pe funcţii de directori în noua guvernare. Circul continuu al certurilor şi împăcărilor din politica românească nu lasă însă loc și valoare pentru noțiunile de „trădător” și „trădare”, pentru că sunt prea comune. La mijlocul lui 2014, Dan Marian, acum senator, ajunge din nou în PNL!
„… Din punctul meu de vedere, eu nu-l voi mai susţine niciodată pe Traian Băsescu în nicio funcţie publică pe care ar dori-o să o ocupe”, declara, la începutul lui 2009, preşedintele de atunci al PNL Vaslui, deputatul Dan Marian. Negocierile PNL – PDL pentru formarea unui guvern tocmai se soldaseră cu un eşec, iar Marian suporta greu despărţirea de putere.
Iată ce mai spunea: „Declaraţiile lui Traian Băsescu sunt schimbătoare precum vremea şi în funcţie de cum crede el”; „Traian Băsescu începe să se comporte tot mai mult ca un veritabil dictator”; „Evident că această criză politică a fost generată de preşedintele Traian Băsescu”; „Dacă spun acest lucru, mă duc deja în zona demagogiei şi populismului, teme pe care Traian Băsescu le iubeşte atât de mult”; „Traian Băsescu nu mai pridideşte în a înfiera oamenii de afaceri şi investitorii onorabili din România”; „Traian Băsescu incită la ură socială, distrugând ideea de capitalism şi de economie de piaţă”; „Am făcut un apel şi către preşedintele Traian Băsescu pentru a nu mai critica şi ataca instituţiile statului”; „Am spus-o şi o repet: Traian Băsescu începe să se comporte tot mai mult ca un veritabil dictator. Discursul său a fost pur demagogic”.
Pe cine credeţi însă că a susţinut Marian la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul aceluiaşi an? Pe nimeni altul decât… Traian Băsescu. Şi asta pentru că, dacă „declaraţiile lui Traian Băsescu sunt schimbătoare precum vremea şi în funcţie de cum crede el”, declaraţiile şi faptele lui Dan Marian sunt şi mai şi.
În urmă cu exact cinci ani, pe 23 iunie 2009, deputatul Dan Marian, preşedintele Filialei Teritoriale Vaslui a PNL, îşi anunţa demisia din partid de la tribuna Camerei Deputaţilor, lăsându-şi colegii cu gura căscată. În doar câteva zile, liberalii vasluieni şi-au văzut organizaţia distrusă, după Dan Marian plecând numeroşi membri din conducerea filialei şi acoliţi ai acestora, care, în scurt timp, au fost răsplătiţi cu funcţii în administraţia locală.
După o serie de trădări care păreau că nu se mai încheie, fără conducere şi cu o organizare fragilă, liberalii vasluieni rămaşi au trebuit să o ia aproape de la zero. Munca de reconstrucţie a intrat pe mâna câtorva oameni aflaţi sub coordonarea lui Cristian David, un apropiat al conducerii centrale a partidului. Au fost repuse pe picioare filialele locale, profesorul Florin Ciurariu a devenit preşedinte la judeţ şi Filiala Teritorială a reuşit, în 2012, să se menţină în scorul naţional al partidului.
Şicanele şi micile conspiraţii dezvoltate de Marian nu s-au încheiat însă niciodată, trădătorul din iunie 2009 încercând permanent să zădărnicească planurile şi eforturile conducerii judeţene a PNL. Este destul să menţionăm faptul că, în timpul Guvernării Boc, sub promisiunea primirii de fonduri pentru investiţii, în special din partea ministerului condus de Elena Udrea, deputatul Dan Marian a reuşit să-şi atragă cea mai mare parte a primarilor PNL din judeţul Vaslui, pe care i-a pus să semneze declaraţii de credinţă faţă de PDL.
Agamiţă Dandanache
Sub “ilustra” conducere a lui Dan Marian, PDL Vaslui nu s-a întărit câtuşi de puţin, ba dimpotrivă, partidul fiind pus pentru o lungă perioadă sub autoritatea lui Gheorghe Ştefan, puternicul lider de la Piatra-Neamţ. Marian tot a reuşit să se facă de râs, candidând, în 2012, pentru conducerea Consiliului Judeţean Vaslui. S-a dovedit mult prea slab pentru Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, care a obţinut peste 60% din voturi.
O nouă dovadă a abilităţilor de “lider de dreapta” ale lui Marian au adus-o rezultatele de la europarlamentare, la care PDL Vaslui a luat doar 11,51% din voturi, în vreme ce, erodat de guvernarea USL, cu scandaluri în interior şi mişcări centrifuge la nivel naţional, PNL Vaslui a obţinut cu peste trei procente mai mult – 14,86%.
În acelaşi timp însă, la nivel naţional, abia ieşit din Internaţionala Socialistă, PDL începea să se mişte lin, dar foarte vocal, către “dreapta”, zonă politică pe care Marian pretindea că o reprezintă. Totodată, cu o istorie seculară la dreapta eşicherului politic, liberalii au fost practic împinşi să-şi caute aliaţi pentru lupta cu fostul partener de guvernare, PSD. Aşa se face că, la cinci ani de la trădare, liberalii vasluieni sunt obligaţi să asiste cu mâinile încrucişate la reîntoarcerea lui Dan Marian în PNL, adică în partidul pe care a vrut să-l distrugă şi căruia i-a administrat o lovitură devastatoare în 2009.
Situaţia a creat o stare de perplexitate în rândul liberalilor, edificatoare fiind atitudinea lui Corneliu Bichineţ, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, care, întrebat fiind despre parcusul sinuos al lui Dan Marian, a cerut un timp de reflecţie, după care a putut spune doar atât: „După ce îl recitesc în totalitate pe Caragiale, voi putea creiona un răspuns”.
La presiunea centrului, liderii locali vasluiani ai PNL şi PDL s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a stabili primele detalii ale uniunii dintre cele două formaţiuni. Florin Ciurariu şi Dan Marian s-au aflat pentru prima dată în ultimii ani la aceeaşi masă. Culmea este că tot situaţia Filialei Teritoriale a PNL Vaslui este cea care a rămas delicată, precum cea a întregului partid, care este divizat între colaborarea la nivel local cu PSD, grupul care află în spatele preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi unirea cu PDL.
Liberalii vasluieni trăiesc o reactualizare a piesei «O scrisoare pierdută», în care, în locul unei alianţe cu Caţavencu, PSD-ul lui Victor Ponta, un… „plastograf”, s-au trezit că sprijină un şi mai mare trădător, un Agamiţă Dandanache actual, „mai canalie decât Caţavencu”.