„Răspunsul de solidaritate muncitorească la chemarea noastră”

0

Ion Iliescu mineri„Mă adresez dumneavoastră de această dată, mulţumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care şi de astă dată l-aţi dat la chemarea noastră.
Mulţumesc, de asemenea, tuturor celorlalte delegaţii din judeţe, care au venit şi s-au adăugat acestor forţe solidare ale muncitorimii române. Îi rugăm pe ceilalţi să rămână aici, în piaţă.

Delegaţia de mineri, în frunte cu domnul Cozma, se va deplasa spre Piaţa Universităţii, pe care vrem să o reocupaţi dumneavoastră.

Mineriada 13-15 iunie 1990Aşa cum aţi văzut, de astă dată avem de-a face cu elemente, cu elemente de-a dreptul fasciste, care ieri s-au dedat la acte de vandalism, după ce, în cursul dimineţii de ieri, 13 iunie, forţe organizate de ordine publică au curăţit Piaţa Universităţii, la propriu adică, după ce au evacuat o serie de elemente care zăceau pe spaţiul verde, au eliminat tot spaţiul, s-au apucat de curăţirea zonei, pentru că a rămas mizerie în urma acestora, s-au apucat să cureţe carosabilul, să spele, să pregătească pentru circulaţie.

În după-amiază zilei de ieri, grupuri organizate de elemente incitate, multe din ele drogate, înarmate cu diverse elemente contondente, cu bare, cu lanţuri, cu pietre, cu cărămizi, cu ţigle, au atacat cordoanele de poliţişti, înarmate cu sticle incendiare, au dat foc la autobuze, la maşini şi apoi, grupuri, s-au îndreptat spre clădirea Poliţiei, pe care au incendiat-o, spre clădirea Ministerului de Interne, spre seară, precum ştiţi, au invadat şi clădirea Televiziunii, care a trebuit să-şi întrerupă emisiunea.

În cursul serii, grupuri de muncitori, de poliţişti şi ostaşi au reuşit să reelibereze televiziunea şi spaţiul din jurul acesteia.

Peste noapte au fost eliberate clădirile Poliţiei şi ale Ministerului de Interne. Unii dintre ei s-au reîntors în Piaţa Universităţii. Acum, spre dimineaţă, se pare, se pare că din nou au evacuat-o, au părăsit-o. Sunt acolo câteva formaţiuni de paraşutişti şi poliţişti.

Mineriada iunie 1990V-am ruga pe dumneavoastră, minieri, care sunteţi grupaţi, organizaţi, să vă îndreptaţi în coloană pe bulevard, până la Piaţa Universităţii, pe care s-o ocupaţi definitiv dumneavoastră, după care, în conlucrare cu forţele de ordine, va rugăm să asiguraţi paza Pieţei Universităţii, pentru că să se efectueze lucrări de curăţire şi de redare a circulaţiei acestui nod.
Dumneavoastră să fiţi paznicii, în conlucrare cu forţele de ordine, a acestui punct central din Capitală.

Va mulţumim foarte mult, va rugăm să faceţi totul pentru a elimina excesele, pentru a elimina actele sângeroase şi dumneavoastră să asiguraţi paza necesară împotriva tuturor elementelor extremiste care şi-ar mai face apariţia în această zonă!

Vă mulţumim foarte mult, tuturor! Drum bun şi cu bine! Succes!”

Discursul lui Ion Ion Iliescu către minerii sosiți în București, 14 iunie 1990

Citește și:
Iliescu a ordonat: TAB-uri și arme chimice în Piața Universității
Partidul! Iliescu! România?
Ion Iliescu își tot lansează ultimele volume
România, păsările pier, Iliescu rezistă

Ion Iliescu portret mineri

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.