Joaca de-a sindicalismul

0

În ţara în care însuşi preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, declară că se fură prea mult” din banii publici, liderii de sindicat vasluieni au mare grijă de bugetul statului atunci când vine vorba să negocieze drepturile legale ale membrilor. Încrengăturile politică-sindicate au făcut ca lideri de organizaţii altădată puternice, precum Gheorghe Croitoru (CNSRL-Frăţia) şi Daniela Clătinici («Sanitas»), să ocupe funcţii în PSD şi în administraţia publică locală, dar, în acelaşi timp, să dea şi lecţii de sindicalism. Un altul, liderul de sindicat de la Consiliul Judeţean (CJ), Gheorghe Ochianu, „negociază” direct cu Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, într-o deplină armonie.
În octombrie 2012, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi, declara „din 100 lei bani publici, 40% dispar pe diferite căi, ceea ce e o problemă”, pentru a concluziona: „se fură prea mult”. Nimic nu s-a schimbat de atunci, cu câteva excepţii, printre care puterea politică şi atitudinea sindicatelor. În aceeaşi ţară în care este oficial că „se fură prea mult” din banii publici, diverşi lideri de sindicat au angajamente formale faţă de membri, dar unul cu adevărat serios: să apere bugetul statului de drepturile salariaţilor cuvenite prin lege! Pe 6 iulie 2014, a intrat în vigoare Legea nr. 94/2014, pentru aprobarea OUG nr. 8/2009, privind acordarea tichetelor de vacanţă. Actul normativ stabileşte că statul să le ofere bugetarilor tichete de vacanţă în limita a şase salarii de bază minime brute pe ţară.

Liderul de sindicat de la Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui, Gheorghe Ochianu, ”negociază” personal cu Dumitru Buzatu, preşedintele CJ, în deplină armonie, încă înainte de publicarea legii în Monitorul Oficial. ”Luptând din greu”, din cele şase salarii de bază minime brute cuvenite prin lege, Ochianu obţine… unul. Şi exultă! Este mai mult decât mulţumit cu acest nimic pe care l-a obţinut.

„Noi de abia ne luăm salariile”

Sceneta sindicalistă continuă cu alte eforturi ale liderilor pentru membri, în cazul de faţă funcţionarii CJ. În ședința de la începutul lui iulie 2014 a consilierilor judeţeni, în care s-a discutat contractul colectiv de muncă din instituţie, chiar Gheorghe Croitoru, vajnicul apărător al sindicalismului pesedist din toate timpurile, liderul filialei Vaslui a CNSRL-Frăţia şi consilier PSD, ”se simte dator” să intervină: „Legea prevede posibilitatea ca voucherele să aibă o valoare de până la şase salarii minime brute în plată. Reprezentanţii sindicatului din CJ Vaslui au fost de acord să fie menţionat în contract ca voucherul să aibă o valoare de un salariu minim brut pe economie garantat în plată, care este de 900 de lei”. Cu această ”victorie” sindicală, Croitoru şi-a câştigat probabil dreptul la linişte pentru întregul mandat al guvernării PSD.
Gheorghe Ochianu recunoaşte că ar putea să ceară mai mult pentru membrii sindicatului pe care îl conduce, asta dacă nu ar avea griji mai mari: „Nu avem nicio susţinere bugetară. Nu-i plauzibil. Nu se poate susţine din venituri proprii. Trebuie să ne încadrăm în cheltuielile de personal. Noi de abia ne luăm salariile”. Pentru ca apoi să enunţe şi motivul pentru care a acceptat oferta executivului de un singur salariu: „Ca să fim siguri că prindem ceva”.
Liderul de sindicat a purtat aceste ”negocieri” în genunchi, cu toate că legea prevede că „voucherele de vacanţă se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar”. Prin urmare, executivul CJ ar fi putut să prindă aceste cheltuieli suplimentare (maximum două salarii pe tichet, să spunem) rămânând ca apoi să se descurce cu achitarea lor. De altfel, acest lucru se întâmplă chiar şi cu salariile. Cu două salarii obţinute din şase posibile (cu unul obligatoriu), ”negocierea” ar fi semănat a negociere.

„Vom fi tot mai puţini”

În schimb, Ochianu recunoaşte: „Nu se mişcă nimic în momentul de faţă la nivel sindical”.
Gheorghe Croitoru are şi mai multe de spus pe acest subiect. El a încasat anul trecut 22.050 de lei ca lider de sindicat şi 12.440 de lei de pe urma calităţii de consilier judeţean dobândită prin PSD. Cu partidul său la guvernare, ce poate să facă… decât să se plângă de destinul potrivnic al sindicalismului.
În prezent, CNSRL-Frăţia Vaslui mai are 7.000 de membri, în vreme ce acum 10 ani avea 12.000. Unde or fi dispărut 5.000 pentru că în politică nu a intrat niciunul? N-ar fi avut loc de Croitoru, care stă între două luntri de peste 20 de ani.
CNSRL-Frăţia nu a mai anunţat proteste din 2010, când puterea politică era ”puţin alta” decât atotputernicul PSD, cu care, în 2008, sindicatul îşi reînnoia acordurile de colaborare. În acelaşi an, lipsit de simţul penibilului, Gheorghe Croitoru, alături de consiliera locală a PSD Daniela Clătinici, lidera Uniunii Judeţene «Sanitas», protesta în faţa sediului propriului partid pentru că… nu era băgat în seamă. Protestul avea drept cauză lipsa de reacţie a politicienilor faţă de revendicările sindicale din ultimii doi ani. În acelaşi sediu, Gheorghe Croitoru s-a dus apoi la o cafea…
„Nu vreau să o fac pe profetul, dar dacă nu se va înţelege exact ce înseamnă să fii sindicalist, vom fi tot mai puţini. Nu doar liderii trebuie să iniţieze mişcări de protest, membrii de sindicat sunt cei care au un cuvânt de spus”, spune liderul CNSRL-Frăţia Vaslui. Așadar, ce face Croitoru este să sfideze ideea de lider, atât de importantă în sindicalism, atunci când îi convine, și să lase totul, cel puțin în această perioadă, pe umerii membrilor, imposibil de unit. Un truc ieftin, și nimic altceva!
Croitoru ştie perfect ce înseamnă să fii sindicalist şi mai ales lider de sindicat: să reuşeşti performanţa de a fi în acelaşi timp şi de partea angajatorului şi de cea a angajatului.
Dacă toate aceste paradoxuri strigătoare la cer par a trece ca lucruri fireşti pentru ”amorţiţii” membri de sindicat aduşi în adormire de asemenea lideri, unele situaţii însă depăşesc ridicolul. În februarie, peste 100 de asistente medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui au participat, într-o dimineaţă, la un protest spontan, atunci când au aflat decizia comitetului director al unităţii de a reduce unele sporuri şi de a elimina tichetele de masă. Două colege de partid și prietene care obișnuiau să împartă locuri apropiate în Consiliul Local Vaslui s-au întâlnit atunci la ”negocieri”: managerul spitalului, aflat sub administrarea CJ-ului pesedist, Ana Rinder, şi lidera sindicatului, Daniela Clătinici. Ce s-a mai întâmplat? Absolut nimic!
Numai astfel a putut deveni posibilă astăzi o nouă modă printre aşa-zişii lideri de sindicat, care, la prima vedere (şi nu numai), frizează absurdul: grija faţă de angajator. Oare va avea sărmanul angajator, statul în care „se fură prea mult”, de unde să ne dea drepturile legale?

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.