„Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință”. (Jurământul lui Hipocrate)
Investit la începutul lunii iulie 2014 în guvern, doar câteva săptămâni mai târziu, noul ministru lituanian al Sănătății, Rimantė Šalaševičiūtė, declară că militează pentru legalizarea eutanasiei, fiind de părere că metoda ar fi o soluție pentru cei săraci, care nu-și permit îngrijire paliativă, dar și pentru copiii care suferă de boli „incurabile”.
Rimantė Šalaševičiūtė este o exponentă a gândirii stângite, o fostă membră a Partidului Comunist din Lituania ajunsă apoi în Partidul Democrat al Muncii, o politiciană socialistă care ani de-a rândul a condus comisii pentru apărarea drepturilor omului şi ale copilului.
Fără să facă propuneri concrete, ministrul Sănătății din Lituania a insistat asupra utilității sociale a eutanasiei, declarând reprezentanților presei că Lituania nu a fost un stat cu un sistem de ajutor social gratuit în care îngrijirea paliativă să fie disponibilă pentru toți cetățenii săi, astfel încât eutanasia ar putea fi o opțiune viabilă pentru bolnavii care nu doresc să-i chinuie pe cei apropiați cu suferința lor.
Eutanasierea copiilor a fost o altă idee adusă în atenție de noul ministru, care argumentează prin practica Belgiei, țară în care această opțiune a fost aprobată în urma unor dezbateri publice îndelungate. Ideea vehiculată de ministru este că ar putea o opțiune care ar putea fi considerată potrivită în Lituania după ce ar fi supusă dezbaterilor publice, la fel ca în Belgia.
Ministrul Rimantė Šalaševičiūtė nu a evitat să dea exemplul Belgiei, ţară care a ajuns la “performanţa” statisticii de 5 eutanasiaţi/zi, la nivelul anului 2013. În 73% din cazurile înregistrate în Belgia în 2013, persoanele care au recurs la eutanasiere sufereau de cancer. Belgia este singura ţară care nu impune limită de vârstă pentru o astfel de intervenţie. În Olanda, vârsta minimă este de 12 ani.
Mulți doctori și Biserica Catolică se opun acestei idei. Doctorul Andrius Narbekovas, care este și preot și medic, în același timp, dar și membru al comisiei de bioetică a Ministerului Sănătății din Lituania, a declarat că
„Ministrul Sănătății ar trebui să protejeze sănătatea și viața, în loc să caute metode pentru lua viața cuiva. Se poate că această variantă este… profitabilă și nu implică costuri… dar o societate democrată ar trebui să înțeleagă foarte clar că trebuie să avem grijă de cei bolnavi, nu să-i ucidem”.