Povestea snobismului de la Prefectura Vaslui

0

Ani de zile, din 1996 până în 2012, pe peretele biroului unui număr mare de subprefecţi şi directori de cabinet ai prefectului de Vaslui, o pictură abstractă a stat exact cu fundul în sus. Într-un târziu, tabloul a avut norocul mutării în încăperea unui funcţionar de rang inferior, care s-a prins cum trebuie aşezat.

De obicei, şefii instituţiilor vasluiene au mare grijă de birourile pe care le iau în primire chiar şi temporar, pe durata unui mandat de patru ani ori mai puţin, personalizând încăperile sau, în orice caz, punându-şi în mod serios amprenta asupra decorului. La fel s-a întâmplat şi cu subprefecţii şi directorii de cabinete ai prefecţilor judeţului care s-au perindat în ultimii ani printr-un birou de la etajul 1 al sediului Instituţiei Prefectului Vaslui.

În general, oameni pregătiţi, cu pretenţii, intelectuali rasaţi, cu cariere în spate, toţi au găsit de cuviinţă să păstreze pe peretele din faţa biroului lor, chiar în fața ochilor lor adică, un imens tablou la care nu puteau să se uite decât ca mâţa în calendar. Nu au ştiut niciodată ce reprezintă. Poate, s-au mulţumit să-şi spună în minte: „Ce să-i faci? Aşa-i cu arta asta abstractă!”. Sau, poate, au stabilit că tabloul în cauză le creează, în mod automat, un ascendent intelectual în faţa invitaţilor, care, nepricepând nici ei, îşi vor fi zis: „Ei, uite de asta este domnul subprefect cine este!”.

În orice caz, afişând un asemenea tablou în birou, demnitarii noştri ne-au pus să alegem între a-i caracteriza fie ca oameni de cultură, la curent cu ultimele tendinţe ale artei contemporane, fie drept snobi, adică, potrivit dicţionarului limbii române, „persoane care admiră şi adoptă fără discernământ şi cu orice preţ ce este la modă”. Lăsând tabloul… cu fundul în sus ani la rând, ne-au făcut alegerea extrem de uşoară!

Vasile Cătălin Cupşan, omul care a slujit în Prefectura Vaslui ani la rând, de pe poziţii de secretar general şi subprefect, Irinel Stativă, actual deputat PSD, care a folosit biroul pe când era directorul de cabinet al prefectului, ca să nu mai spunem de universitarul Ciprian Iftimoaei, deţinătorul a nenumărate diplome de studii. Sunt câteva dintre personalităţile marcante care s-au mândrit cu respectiva pictură, despre care le-au putut spune invitaţilor şi vizitatorilor… orice. Nu ne putem decât închipui.

Ce putea reprezenta imaginea în mintea celor care au trecut prin birou, nu puţini, atâta vreme cât tabloul a stat cu susul în jos: de la întreaga evoluţie şi istorie a umanităţii, până la un banal accident de maşină. Depindea, probabil, de profunzimea fiecăruia. Aşa cum erau poziţionate figurinele, subprefectul, însărcinat cu situaţiile de urgenţă, se putea gândi lesne la o teribilă alunecare de teren.

Cu toate acestea, pictura reprezintă ceva anume, bineînţele, iar denumirea sa nu trebuie ghicită, ci se găseşte pe spatele tabloului: «Țărăncile». Aşa cum se găseşte aşezat astăzi tabloul, denumirea capătă sens. Dar pentru asta au trebuit să treacă ani şi în birou să ajungă un funcţionar de rang inferior, mai puţin titrat şi cultivat, s-ar putea spune, în raport cu ilustrele personalităţi care, în mod inevitabil, trebuie să-l fi privit în fiecare zi de lucru.

„În 2012, la scurt timp după ce am preluat biroul, am sesizat că acel tablou este cam ciudat. În momentul în care l-am întors, mi-am dat seama că a fost aşezat invers” – Alin Juverdeanu, cel care, în “fantasticul” an al adevărului pentru Prefectura Vaslui, a realizat că tabloul abstract chiar poate reprezenta ceva.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.