Scrisoarea unui partizan către turnătorul său: „Să știi bagute în p… măti, că asta-i de la Blidaru.”

0

Vasile Blida, zis „Blidaru”, s-a născut în 1911, în Odeşti, Maramureş. După război, s-a înscris în «Frontul Plugarilor» lui Petru Groza, dar în 1949 este arestat pe motiv că ar fi scris şi difuzat manifeste anticomuniste. Profitând de neatenţia gărzilor, scapă de sub escortă, luând calea haiduciei. Drept pedeapsă, în toamna aceluiași an soţia sa este arestată şi bătută, iar casa familiei este demolată.

Timp de nouă ani, „Blidaru” îşi face singur dreptate bucurându-se de sprijinul sătenilor din zona Codru, Maramureş. În 1958, însă, este executat de  Securitate, în comuna Huţa, în urma unei ambuscade. Familia nu a aflat niciodată ce s-a întâmplat cu  trupul său neînsufleţit.

Iată două documente din dosarul de Securitate al partizanului: două scrisori trimise de Blidaru din haiducie cumnatului său, informator al Securității.

„Dragă Ioani!

Cam ce crezi? de unde ar putea fi aciastă felicitare? acest dar, și aciastă cărticică de dragoste?

Să știi bagute în p… măti, că asta-i de la Blidaru.

Te întreb: cunoștimă tu pe mine? sau țam greșit ceva vreodată? căci eu pe tine nute cunosc.

De ce mă urmărești? de ce pârăști oameni pe care ai tu ură personală, la cine p… măti mai văzut vreodată: dece ai umblat în haine de miliție? de ce umbli tu după viața mea?

Ce vrei tu: vrei să fii Erou? Ori vrei să-ți curgă sângele prin țărfă?

Ca amendă și pace, și casăți poți salva pele și oasăle: să ai în orce moment la tine în buzunar 2000 (două mii) lei. și dacă nuți lăsa de miliție șimoi mai urmări atunci am săți rup picioarele de tot.

săți dea D-zeu cemi vrei tu mie”

„Dragă Șogore Iuăn!

Misă pare că tu nuiești mulțămit cu cât ai scăpat? Tu nu vrei șite liniștești, iar mai umbli cu miliție și cu cotrogaliță (cotrohaliță = vântură-lume, vagabond – n.) măscate în civili.

De ce vrei tu șiț curgă sângele prin țarfă? că io nu vreu, ce mai visăzi tu noaptea? nu visăzi nimic? tu nu te gândești că în întâlnirile și secreturile care le ai tu cu miliție și securitate ale au șiț mănânce țâie capu? tu te bazezi că ieste armată multă șoi cădea, dar dacăi cădea tu mai întâiu? la asta nute gândești?

Ca amendă și pace, și casăți salvezi pele și oasăle, și ai în orce moment la tine în buzunar 1500 lei (una mie cinci sute) și dacă teoi mai sâmți că mai țâi legături cu Mil. și Securitate, să știi că: praf te fac…

să-ți dea D-zeu cemi vrei”.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.