„Bogații nu au ce căuta în politică”

17

Jos Mujica2„Am inventat ceea ce numit democraţie reprezentativă, în care spunem că majoritatea este cea care decide. Aşa că mi se pare normal ca aceia care conduc o ţară să trăiască în aceleaşi condiţii cu majoritatea care-i votează, şi nu cu minoritatea bogată” – Jose Mujica, preşedintele Uruguayului, cunoscut în întreaga lume pentru stilul său modest de viaţă.

A devenit cunoscut pe plan mondial după un reportaj BBC cu titlul «Cel mai sărac preşedinte din lume», difuzat în 2012. Jose Mujica trăieşte într-o casă simplă şi face agricultură de subzistenţă, donând 90% din salariul său de preşedinte unor organizaţii de caritate. Mujica este convins că toţi liderii mondiali ar trebui să-i preia exemplul, pentru că altfel nu-şi reprezintă cu adevărat electoratul.

„N-am nimic împotriva oamenilor cu bani, împotriva oamenilor cărora le plac banii, care înnebunesc după bani. Dar, în politică, ar trebui să-i separăm. Trebuie să-i gonim din politică pe cei care iubesc prea mult banii, ei reprezintă un pericol pentru politică… Oamenii care iubesc banii ar trebui să-şi dedice timpul industriei, comerţului, să-şi înmulţească averea. Însă politica este lupta pentru fericirea tuturor” – Jose Mujica, într-un interviu acordat CNN en Espanol.

Oamenii bogaţi nu pot, pur și simplu, să reprezinte cu succes oamenii săraci.

„Au tendinţa să vadă lumea prin perspectiva lor, adică aceea a banilor. Chiar şi când acţionează în baza unor intenţii bune, perspectiva pe care o au asupra lumii, a vieţii, asupra deciziilor – perspectiva lor este formată din informaţiile filtrate de bogăţie. Dacă trăim într-o lume în care majoritatea ar trebui să fie cea care guvernează. Trebuie să încercăm să ne formăm perspectivele pentru a coincide cu acelea ale majorităţii, nu cu cele ale minorităţii” – Jose Mujica.

„Toate acestea sunt rămășițe ale feudalismului. Și lucrurile care în înconjoară pe președinte sunt precum cele ale vechilor curți” – Jose Mujica.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

17 COMENTARII

 1. Ce vrea sa zica Mujica este ca aceia care intra in política pentru bani sau pentru interese personale trebuie scosi afara din política la alegeri. si este absolut necesar sa facem aceasta. lumea este cum este din acest motiv. cei care intra in politica pentru interese personale sau de grup si nu privind interesele generale ale unei societati au facut lumea in care traim. atat timp cat la alegeri oameni aleg pe acestia lumea nu se va schimba. Cei puternici vor face legile in favoarea lor si vor impiedica cu orice mijloace (chiar si crima) ca acest lucru sa se schimbe.

 2. si Evanghelia lui Isus tot asa zice ca bogatii n-au ce cauta in imparatia cerurilor:”E mai usor sa treaca o camila prin urechile acului decat sa ajunga bogatul in imparatia cerurilor”.

  • Dar ce? Compari Imparatia cerurilor cu politica?
   Stiti povestea cu arendasul legat de stalp si mustele.”Lasatile ca vin altele mai flamande”.
   Asa si cu romanul nostru, nu se satura.Ar fi o solutie, sa declare la intrarea in politica (candidatii)
   Ca daca la sfarsitul mandatului va fi la fel de bogat ca si la debut.averea dobandita sa fie confiscata.

 3. Cunosc Matrix”-ul ! Faptul ca se intampla cum nu dorim noi, nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam si sa lasam situatia sa mearga mai departe in acest fel !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.