„Când China tușește, economia mondială capătă guturai”

0

SUA ChinaFondul Monetar Internaţional a publicat la mijlocul lui octombrie 2014 previziunile privind creşterea economică în diverse ţări ale planetei, inclusiv în China. Comentând cifrele  Fondului, precum şi locul economiei chineze în mecanismul economic mondial, analiştii de la importantul post de radio «France Inter» făceau, într-o emisiune economică, o apreciere sintetică ce a reţinut atenţia: „Când China tuşeşte, economia mondială capătă guturai”. Argumente importante oferite în sprijinul sintagmei: China este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Occidentului, importurile sale reprezentând aproape 15% din comerţul mondial; China este cea de a doua (dacă nu prima, potrivit unor foarte recente cifre), putere economică a lumii, după Statele Unite.

Astăzi, subliniau analiştii citaţi, problema care se pune în China nu mai este atât creşterea economică, cât maniera în care trebuie acţionat pentru a asigura echilibrarea economiei sale. A trecut vremea  ratelor de creştere a Produsului Intern Brut de 12 sau 14%, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două decenii. Pentru 2014, FMI prognozează o creştere de 7,4%, ceea ce – recunoşteau comentatorii parti­cipanţi la dezbatere – este  un ritm „foarte confortabil” … „în comparaţie cu tristele performanţe din zona euro”.

Beijingul multiplică măsurile de susţinere a activităţilor economice

Corespondentul la Beijing al cotidianului «Les Echos» semnalează faptul că, în acest moment, autorităţile chineze se concentrează asupra susţinerii „masive” a activităţilor economice. Miercuri, 8 octombrie 2014, premierul Li Keqiang a anunţat lansarea unor investiţii „majore” în special în domeniul informatic, al conservării apei şi pentru protejarea mediului înconjurător.

O atenţie specială este acordată de premierul Chinei „evitării ero­rilor” comise în perioada crizei financiare din 2008, când, susţinând excesiv activitatea economică, a fost antrenat un boom al investiţiilor, soldat cu creşterea datoriilor – o problemă pentru soluţionarea căreia sunt preocupate şi acum autorităţile centrale chineze. În luna septembrie 2014, mai semnalează corespondentul ziarului «Les Echos», Beijingul a adoptat o serie de măsuri importante vizând frânarea speculaţiilor imobiliare, în domeniul bancar, al reducerii taxelor şi impozitelor, sprijinirea cu credite a întreprinde­rilor mici şi mijlocii şi a economiei agricole.

La această listă se adaugă investiţiile anunţate încă din primăvara acestui an în domeniul infrastructurilor şi stimularea întreprinderilor prin operarea de redu­ceri fiscale. Dat fiind că unii economişti chinezi evocă riscul ca până la finele anului 2014 să nu fie atins – la o diferenţă foarte mică – obiectivul creşterii economice stabilite iniţial la 7,5%, premierul Li Keqiang, personal, a insistat, dimpotrivă, asupra ideii potrivit căreia obiectivul cel mai important  trebuie să fie reechilibrarea economiei.

Preluare: Curierul Național

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.