Vasluiul va avea o strategie județeană pentru… rahat, cu alte cuvinte decât cel popular, „nămolul” produs de stațiile de epurare. Documentul va fi adoptat oficial în cadrul ședinței Consiliului Județean (CJ) Vaslui, aleșii trebuind să studieze 55 de pagini extrem de tehnice despre cum se face din… „nămol” ceva util.
De când se lucrează europenește în județul Vaslu, ca și în întreaga țară, nimic nu rămâne neacoperit de un plan, de o birocrație, de o strategie anume. Și CJ Vaslui este obligat să respecte cel mai important principiu: Nimic fără strategie, nimic în afara strategiei! Așa că de luni, 27 octombrie 2014, odată cu ședința CJ, cei mai importanți oameni din județ vor fi extrem de satisfăcuți să anunțe public că avem o strategie pentru… rahat. Aprobată la cel mai înalt nivel, plină de principii, perspective, diagnostice și prognoze, cu obiective și metodologie, analize calitative și cantitative, evaluări și direcții. Pare cea mai serioasă …treabă dintre toate, dar cu toate astea nu se ocupă de nimic altceva decât de… rahat. Ei, nu chiar rahat, că nu vorbim atât de popular în cercurile în care se fac strategii. Se numește „nămol” și nu se răscolește, în administrația județeană se „gospodărește”.
„Strategia Județeană a Gospodăririi Nămolurilor de la Stațiile de Epurare a Apelor Uzate”, acesta este numele documentului pe care consilierii județeni au trebuit să-l studieze, pentru ca să voteze în deplină cunoștință de cauză. 55 de pagini dense de strategie „pluridisciplinară”, multi-, arhi-, mega-, la care au lucrat specialiști în cadrul unui Comitet de Coordonare constituit prin ordin al prefectului și un grup de lucru constituit prin dispoziția președintelui CJ Vaslui. Treabă serioasă, ce mai! Și așa și trebuie să fie pentru că… „La nivelul anului 2010 cantitatea de nămol generată în stațiile de epurare Vaslui, Bârlad, Huși și Murgeni este apreciată la cca 3.100 tone nămol umed (70-65% apă)” …Și apoi au mai fost și 3 campanii electorale de atunci! Și cu cea de la sfârșitul lui 2014, când se adoptă strategia, patru, care le și întrece.
Momentul pentru adoptarea strategiei nici nu putea fi ales mai bine: la sfârșitul unei campanii electorale plină de…, în care PSD-ul președintelui CJ Vaslui Dumitru Buzatu a umblat numai cu… , și-a atras toți primarii de partea sa promițându-le câte un…, dar cu toate acestea se prefigurează că la alegerile prezidențiale de pe 2 noiembrie 2014 va face un mare… . Dezbaterile vor lipsi în ședința CJ, unanimitate deplină, pentru că asupra cărui lucru ar putea cădea de acord mai bine toți politicienii locali?!
Din strategie, studiind judicios, consilierii județeni vor putea afla că „gestionarea nămolului reprezintă ansamblul tuturor măsurilor tehnice, legislative, instituționale, administrative, logistice, economice și financiare, prin care nămolul de epurare este eliminat final fără a periclita mediul înconjurător și a împiedica dezvoltarea durabilă a serviciilor de apă și canalizare”, sau că „generarea nămolului este un proces continuu” iar „compostarea nămolului de epurare reprezintă una din alternativele avantajoase de transformare a nămolului de epurare în produs vandabil”.
Adică, pe scurt, cum să faci din… nămol ceva util. Prin urmare, ar putea avea multe de învățat. Utilitatea unei asemenea strategii, extrem de tehnice, de altfel, nu poate fi contestată. Întrebarea este de ce trebuie aceasta adoptată de un legislativ local…