În așteptarea lui Ponta…

0

Piata Centrala Vaslui PontaVasluienii nici nu știau de venirea lui Victor Ponta la ei în oraș și nici nu-i interesa pe 13 octombrie 2014, când, în cinstea candidatului, trebuiau reinaugurate Piața Centrală și Spitalul Județean. Doar câțiva activiști UNPR și-au dorit să-l aplaude pe candidatul PSD la președenția României, dar nu au avut norocul ăsta. Ponta nu a mai venit și niciun vasluian de rând nu i-a simțit lipsa.

În ziua în care Victor Ponta trebuia să vină la Vaslui într-o vizită „mixtă”, electorală și de lucru, nu prea mulți vasluieni îl așteptau. La Piața Centrală sau în Piața Civică numărul vasluienilor nu îl depășea pe cel obișnuit. Unii nici nu auziseră de vizită, alții știau, dar nu-i interesa, în vreme ce doar puțini își propuseseră să-l vadă pe primul ministru, dar numai ca să-i spună câteva „de la obraz”. Îți vine să te întrebi cine mai votează sau cu cine mai fac ăștia politică. Și totuși…

„Am pensie de 900 de lei, pe care îi dau pe pastile”, spune Nicolae Pascal, prins de vestea sosirii candidatului PSD la președenția României pe băncile din fața Pieței Centrale. Se conversează cu alți vasluieni mai tineri și mai bătrâni asemenea lui, la fel de necăjiți și nemulțumiți. Sunt convinși cu toții că „nici Ponta nu-i bun!”

„Nu se găsește un om care să conducă bine România”, spune un alt vasluian, care l-ar vota pe Tăriceanu, dar așteaptă să-l convingă mai bine. „Nu-i vedeți la televizor cum sunt anchetați unul după altul?”, continuă Nicolae Pascal, care imediat revine la problemele sale personale legate de pensia prea mică și medicamentele prea scumpe. E convins că nimic nu se va schimba în soarta sa, nici cu Ponta președinte și nici cu un altul.

„Eu nu stau pentru Ponta, stau cu nepoțeii mei. Ponta să fie bărbat și să fie adevărat pentru România”, spune o doamnă în Piața Civică a municipiului Vaslui. Asta chiar în momentul în care pe ecranele televiziunilor de știri făcea mare vâlvă declarația lui Băsescu privind apartenența premierului și candidatului PSD pentru președenția României la un serviciu secret. Omul cu o carieră fulminantă, ”tânărul” care a sărit etapele și în partid și în profesiune, se poate să fi fost împins mereu de pe ”lumea cealaltă”. Deci, cam așa ar sta lucrurile cu “adevărăciunea” lui Ponta…

„Nu s-a ținut nici măcar cu asta de cuvânt”, spune o altă doamnă, care nu îl aștepta, dar dacă ar fi fost să vină… E convinsă că toți politicienii umblă numai cu „trăsnăi” și are o destinație pentru toți: „La balamuc!”

Vasluian in asteptarea lui PontaUn alt vasluian merge grăbit către Piața Centrală, pentru că a auzit că primul-ministru va fi acolo. Vrea neaparat să-i vorbească. „Să-i spun câteva”. El ar vrea mai multe lămuriri, dintre care una e istorică: „Să ne spună, a fost revoluție sau lovitură de stat?”. E convins că Ponta e „mic” și nici nu are ce căuta în Piața Civică în prezența lui Ștefan cel Mare, cel mai mare român, cu care are, de asemenea, niște probleme istorice, religioase și morale: totuși nu merita să fie declarat sfânt, pentru că „…A preacurvit. Păi, nu a preacurvit?”.

Am întâlnit și oameni serioși, cum să nu?!, care și-au manifestat pe deplin viul interes față de vizita lui Ponta la Vaslui. Doi profesorași cu mari speranțe în politică și mai ales în cariera politică s-au străduit și ei: au adunat câțiva tineri necopți pentru o demonstrație… de penibilitate a partidului care nu e nici PSD, dar nici altceva, UNPR.

UNPR in asteptarea lui PontaUnul dintre ei capătă importanță, pe lângă sau de pe urma candidatul absent. „Putem vorbi despre probleme de securitate națională, putem vorbi despre alte chestii. Nu se știe. El este prim-ministru, nu?”, spune unul dintre liderii grupului de uneperiști veniți să-și afișeze susținerea.

În filmul cu proști politici care vin sau nu mai vin, sunt prim-miniștri sau candidați, sunt așteptați sau nu sunt așteptați, inaugurările nu puteau fi altfel decât inaugurări sau nu. Piața Centrală și Spitalul Județean din Vaslui sunt, de altfel, două lucrări executate cu fonduri proprii și din bani europeni, fără nicio legătură cu ”glorioasa” guvernare pesedistă sau cu capacitățile infinite ale ”sincerului” Victor Ponta.

Piața Centrală a fost dată în folosință în urmă cu câteva săptămâni, dar parcă îi lipsea ceva ca să fie inaugurată: campania electorală și Victor Ponta. Nu a fost inaugurată, dar funcționează în continuare, contrazicând logica, care are prostul obcei să așeze funcționarea după deschidere.

Spitalul Județean a tot fost inaugurat, dar pe bucăți, câte un corp, așa că nu putea rata o inaugurare oficială în campania electorală a celui pe care conducerea Consiliului Județean Vaslui îl susțin, cu toate că reabilitarea sa nu are nicio legătură cu guvernarea lui Ponta.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.