Intră într-o logică firească, subînțeleasă a lucrurile ca țările mari să aibă armate puternice cu care să se apere sau să amenințe și chiar să atace pentru a-și afirma importanța pe plan internațional, cel puțin în anumite zone, importante pentru interesele lor geo-strategice și economice. Cazul Statelor Unite ale Americii este elocvent, în efortul acesteia de a constitui o ordine mondială sub hegemonia sa. Statele Unite ale Americii este cea mai mare putere militară din lume cu un buget anual alocat armatei în 2012 de 682 de miliarde de dolari, cât China, Rusia, Marea Britanie, Japonia, Franţa, Arabia Saudită, India, Germania şi Italia la un loc.
Unele dintre statele mici au considerat inutil să-și organizeze o armată, atât timp cât armatele altor state vor fi totdeauna mai mari și mai puternice, putându-le invada oricând.
Mai înțelept a fost mereu să-și păstreze existența și integritatea pe căi diplomatice, prin relații de bună vecinătate și prin arta de a nu irita pe nimeni, pentru că nimeni să nu reacționeze simțindu-se ofensat.
În mod paradoxal, multe țări mari și cu armate puternice au avut de înfruntat războaie în care și-au plătit cu sânge conflictele cu vecinii, iar aceste țărișoare minuscule lipsite de forțe armate nu au fost deranjate de nimeni. Acestea nu s-au înscris niciodată în logica conflictuală care domină astăzi lumea.
Portalul Esoreiter oferă zece exemple de asemenea state, pe care avem tot dreptul să le invidiem pentru liniștea cetățenilor lor.
Samoa
Acest stat insular, cu o suprafața de 2.831 kilometri pătrați și o populație de 194 mii locuitori, și-a dobândit independența în 1962 și nu deține decât poliție și o grupă de patrulare maritimă, echipată cu o barcă. Pentru siguranța națională, se bucură de protecția Noii Zeelande, cu care are o convenție. A fost admis la ONU în decembrie 1976.
Republica Palau
Palau este tot o țară insulară. Și-a câștigat independența în 1994, are 459 kilometri pătrați și o populație de 21 de mii de locuitori. Pentru ordinea internă și patrularea costieră are 30 de angajați, dotați cu arme la purtător și o barcă. Se află totuși sub protecția Statelor Unite, în bază unui tratat de asociere.
Tuvalu
Situat în Pacific, statul Tuvalu este constituit din 4 insule coraliene și 5 atoli. Suprafața este de 26 kilometri pătrați, iar populația de 11 mii de locuitori. Ca și în cazurile anterioare, dispune de o barcă și un mic grup de patrulare maritimă. Se află sub protecția Mării Britanii.
Vatican
Vaticanul nu are armată și nici vreun acord formal cu Italia pentru o eventuală protecție, deoarece astfel s-ar încalcă neutralitatea absolută a statului Vatican. Garda Palatină, care exista în trecut, a fost desființată în 1970. Probabil că se simte apărat destul de Dumnezeu.
Republica Nauru
Este o țară insulară, situată în apele Indoneziei. Suprafața este de 21 kilometri pătrați, iar populația de 10 mii de locuitori. Responsabilitatea pentru protecția Republicii Nauru o poartă Australia.
Insulele Solomon
În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, pe insulă au avut loc confruntări între forțele japoneze și cele americane. Cu toate acestea, insularii au evitat să-și facă o armată proprie, care, de altfel, nici nu se putea opune unui agresor extern, ținând seama că întreaga populație este de 530 de mii de locuitori. Insulele dispun astăzi numai de forțe pentru ordinea internă și pentru patrularea maritimă.
Liechtenstein
Armata acestui principat european a fost desființată în 1868, motivat de lipsa fondurilor pentru întreținerea ei. Principatul are numai forțe de poliție, care servesc securitatea internă. Populația este de 37 de mii de locuitori, iar suprafața de 160 kilometri pătrați.
Grenada
Ca urmare a unui acord de parteneriat cu SUA, această țară insulară din Marea Caraibelor a renunțat la forțele militare din 1983, limitându-se la poliție și la forțele pentru menținerea ordinii interne.
Andorra
Principatul Andorra este situat în mijlocul Pirineilor, la frontiera dintre Spania și Franța. Nu are decât forțe de poliție, o miliție anti-tero și o armată de voluntari, un fel de gardă de onoare, prevăzută să participe la ceremoniile oficiale ale statului.