Un grup de cercetători elveţieni susţine că la nivel bancar este promovată o cultură care stimulează lăcomia şi necinstea.
„Multe scandaluri au contaminat ca o ciumă industria financiară în ultimul deceniu”, spune unul dintre autorii studiului
O cultură bancară care pune implicit accentul pe câştigul cu orice preţ alimentează lăcomia şi necinstea, făcând mai probabil ca bancherii să încerce să înşele, este concluzia unui studiu al unui grup de cercetători elveţieni. Aceştia au realizat o serie de experimente pe eşantioane reprezentative de lucrători bancari care au relevat faptul că aceştia câştigă mai mult dacă înşală mai mult, dar şi faptul că aceştia erau cu atât mai necinstiţi cu cât erau conştienţi de rolul pe care îl joacă. Dimpotrivă, dacă angajaţii băncilor sunt înclinaţi să se gândească mai puţin la profesia lor şi mai mult la viaţa normală, ei sunt mai puţin predispuşi necinstei.
„Multe scandaluri au contaminat ca o ciumă industria financiară în ultimul deceniu”, spune Ernst Fehr, cercetător la Universitatea din Zurich, coautor al studiului.
Toate aceste cazuri ridică întrebarea dacă nu cumva sunt favorizate de cultura bancară sau dacă industria de profil, cel puţin, nu tolerează comportamentele frauduloase sau neetice, a continuat acesta. Fehr a coordonat un joc de laborator cu 128 de bancheri de diverse niveluri ale unei mari bănci internaţionale şi cu alţi 80 bancheri aparţinând altor instituţii, testul fiind repetat apoi, pentru comparaţii, cu reprezentanţi ai altor profesii.
Unul dintre jocuri presupunea acordarea de câştiguri la obţinerea unor rezultate atunci când se dădea cu banul. La bancheri, procentul câştigător a fost de 58,2%, iar proporţia subiecţilor care au trişat a fost de 26%. Pe de altă parte, aceleaşi experimente realizate în rândul unor profesionişti din domeniul manufacturier, telecom şi farmaceutic au condus la rezultate diferite. Acestea au arătat că nu sunt la fel de predispuşi să-şi trădeze onestitatea precum cei care au cunoştinţe în domeniul financiar-bancar.
Preluare: Curierul Național / Autor: Adrian Panaite
In bugetul de stat, la rubrica venituri, impozitul pe profitul bancilor este de 1%, in conditiile in care TVA reprezinta cca, 60%. Cred ca aceste ponderi spun totul !
Intr-o oare care masura , sant de acea-si parere , dar nu este valabil pt toate banci-le . Si noi : eu si tu , tu cu mine s-au noi doi , am face tot ce ne sta an putere , ca totu-l sa mearga cat mai bine si frumos an favoare-a fie-caruia . Banii sant precum o medalie , care cu totii ne dorim a o castiga . Deci daca doi tineri asi doresc o masina care , peste 12 luni , ca model se va anvechii si an 5 ani trebuie schimbata , nu se merita a face un anprumut la banca . Dar pt un acoperis : CASA , APART , care daca nu-l are omu-l plateste chirii usturatoare , scuza-mi opinia , dar banca poate fi un anger .
Bancile trebuiesc desfiintate !
,,sunt bancher dar pe langa faptul ca insel si mint mai si tradez ,,,de ce tradez ?,,,pai sunt mason bilderberg,ma numesc isarescu si de 25 ani vand interesele neamului romanesc,,cui ba nemernicule ?,,,ocultei satanist-masonice straine,bai prostilor de rumani,,,