Puterea de a crea bani este în mâinile băncilor

0

Ben DysonBen Dyson este co-autor al lucrării «Modernizarea banilor: De ce sistemul nostru monetar este stricat și poate fi reparat». El susține că un defect de proiectare al sistemului bancar, care permite băncilor că creeze în mod efectiv mai mult de 97% din banii pe care economia noastră îi rulează, este responsabil pentru criza financiară, este responsabil pentru criza locuințelor și dependența guvernului de nesustenabila creștere economică bazată pe credit. El este fondatorul Positive Money, o campanie pentru un sistem bancar care lucrează pentru societate și nu împotriva ei. Mai multe informații pe www.positivemoney.org.

„Am urmărit criza financiară în derulare, și părea că există unele probleme fundamentale în inima întregii crizei despre care nu s-a discutat, nici în presă și nici în cercurile politice, și nici de către economiștii profesioniști, care trebuie să fi înțeles anumite aspecte. Și cea mai mare problemă a fost cea a modului în care sunt creați banii în sistemul bancar actual.

Mulți oameni cred că atunci când îți depui banii în bancă, iar ei împrumută acei bani altcuiva, asta funcționează dacă acei bani pe care ei îi folosesc sunt de hârtie. Cei mai mulți oameni, dacă întrebați oamenii pe stradă, îți vor spune că banii pot fi creați doar de către guvern. Asta se aplică însă doar pentru aproximativ 3 la sută din toate bancnotele și monedele. 97 la sută din bani există doar ca numere într-un sistem computerizat, pentru că banii sunt creați de către bănci. Așa că, de fiecare dată când intri într-o bancă și iei un împrumut, sunt de fapt bani noi, care sunt creați printr-un proces de împrumut în momentul în care tu iei acel împrumut. Și acesta este modul în care cei mai mulți bani sunt creați în economie atunci când oamenii devin datori.

Dar pentru că cele mai multe dintre plăți sunt făcute electronic, ei sunt capabili să facă aceste transferuri folosind bani electronici. În realitate este vorba doar despre intrări în conturi. Și asta înseamnă că ei, în mod efectiv, pot crea bani ori de câte ori fac un împrumut doar printr-un simplu proces de împrumut. Nu e nimic illegal în legătură cu asta. Este modul în care funcționează întregul sistem financiar astăzi.

Am comandat un sondaj pe membri Parlamentului din Marea Britanie și i-am întrebat de unde vin banii, iar acestă întrebare era menită a afla dacă au înțeles cum funcționează sistemul financiar. Ceea ce am descoperit a fost că 71 la sută din parlamentari au spus că numai guvernul este îndreptățit să creeze bani, inclusiv banii din contul dumneavoastră bancar.

Acum, realitatea este că, în urmă cu trei luni, Banca Angliei a lansat un document în care a explicat că băncile creează 97 la sută din banii din economia noastră. Deci, majoritatea membrilor Parlamentului – și sunt sigur că și în SUA aceeași situație este valabilă pentru reprezentanți – într-adevăr nu înțeleg că puterea de a crea bani a trecut de la guvern și de la public la sectorul bancar. Am fost destul de surprins. Cred că oamenii au crezut că, după criza financiară, membri Parlamentului au devenit mai bine informați cu privire la modul de funcționare al sistemului monetar și financiar.

Ca să fiu sincer, nu am fost surprins, pentru că tocmai această lipsă de înțelegere, înseamnă că, deși criza a fost acum câțiva ani, nu am găsit într-adevăr o soluție la probleme. Și am împins cutia înainte pe drum, dar facem multe din aceleași greșeli pe care le făceam înainte de criză. Dacă Parlamentul nu înțelege că guvernul nu mai are putere asupra creării de bani, atunci nu poate înțelege o mulțime de lucruri care au mers prost, lucruri precum bula imobiliară, creșterea uriașă a datoriilor personale și imobiliare, inegalitatea în creștere. Niciunul dintre acestea nu au cu adevărat sens dacă nu înțelegem modul în care sistemul monetar functionează, deoarece, sub întreaga economie, totul este legat în mod fundamental de bani. Și, dacă ai puterea de a crea bani, atunci, în esență, ai puterea de a modela economia. În momentul de față, puterea de a crea bani este a băncilor, aceleași bănci care au cauzat criza financiară.

Aceasta este o idee care există de la Marea Depresiune din anii 1930. Iar ideea este să fie luată puterea de a crea bani de la bănci. Băncile au arătat că nu pot fi de încredere cu această putere, din cauza tuturor crizelor și problemelor pe care le-au cauzat. Și iei această putere înapoi la guvern și la stat. Nu vrei să o dai politicienilor, pentru că există o bună șansă ca ei să abuzeze de puterea de a crea bani, de asemenea. Dar ceea ce ai nevoie este un organism public care lucrează în interes public, complet transparent, responsabil și democratic, și va fi responsabil pentru crearea de bani care trebuie să fie băgați în economie, dar o vor face în interesul pe termen lung al economiei, și nu în interesele pe termen scurt ale uneia dintre marile bănci.

Facem campanie în principal în Marea Britanie, dar, de asemenea, există acum o mișcare în creștere la nivel internațional. Ceea ce încercăm să facem este să facem mai ușor de înțeles modul în care funcționează acest sistem monetar și schimbările de care avem nevoie pentru a face față problemelor precum locuințele inaccesibile, creșterea datoriei imobiliare, creșterea și inegalitatea. Așa că, dacă te duci pe site-ul PositiveMoney.org, există multe clipuri video acolo care fac acest lucru foarte simplu, dau deoparte o mulțime de jargouri din domeniul bancar, pentru că, până la urmă, acest lucru nu este un subiect atât de complicat. Este vorba despre cine ar trebui să aibă puterea de a crea bani și să decidă modul în care sunt folosiți banii”.

„Aceleași instituții financiare care au creat criza financiară sunt acum însărcinate cu unul dintre cele mai puternice instrumente care modelează economia – și mulți oficiali aleși nu au nicio idee” – Ben Dyson.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.