„Lumea este condamnată să depindă de ei”

0

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a condamnat Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru că nu este reprezentativ, ci mai mult un club creștin.

„Acolo sunt Europa, Asia, America… Aceste cinci țări sunt formate numai din creștini. Este o țară musulmană acolo? Nu”.

„Întreaga lume se uită la ce iese pe gura celor cinci țări. Iar dacă una dintre ele spune nu, atunci subiectul este închis”.

„Lumea înseamnă mai mult decât cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU. Îmi pare foarte rău să spun acum că lumea este condamnată să depindă de ei. Noi trebuie să salvăm lumea de această imensă povară” – Recep Tayyip Erdogan, la deschiderea celei de-a 30-a şedinţe a Comisiei Permanente pentru Comerţ din cadrul Organizaţiei de Colaborare Islamică, desfăşurată în 2014 în Turcia.

Erdogan a cerut reprezentanţii ţărilor musulmane „să salvze lumea” de influenţa celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care dictează după bunul plac politica planetară.

În ceea ce privește războiul civil din Siria, președintele Turciei a acuzat Vestul că nu îi pasă de suferințele populației civile.

„300.000 de oameni au fost uciși în Siria, milioane au fost forțați să își părăsească casele. Când ei ne văd, ne felicită pentru munca pe care o facem (pentru refugiații sirieni). Terminați cu aceste discuții. Spuneți-ne cât sprijin ați acordat voi Turciei, care poartă pe umerii săi această povară”.

Erdogan a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru lipsa de fermitate şi incapacitatea de a lua decizii importante în legătură cu conflictele militare mondiale.

La sfârșitul lui septembrie 2014, Recep Tayyip Erdogan a acuzat Consiliul de Securitate ONU că nu a luat măsuri în cele mai grave probleme ale lumii, precum situația din Siria, unde numărul morţilor ajunsese la peste 200 de mii, sau Gaza, unde 2.000 de oameni au fost omorâți. Erdogan a criticat ONU și pentru că nu a intervenit când în Egipt a fost înlăturat de la putere președintele ales, islamistul Muhamed Morsi, iar Naţiunile Unite „au ales să legitimeze tocmai persoana care a organizat lovitura de stat din Egipt”.

În cadrul unui discurs rostit la ONU, miercuri, 24 septembrie 2014:

„Turcia a încercat din greu să construiască pacea și prosperitatea în regiune”.

„Aș dori să spun că Turcia nu este o țară ce sprijină sau permite terorismul. Turcia de asemenea a suferit de terorism de treizeci de ani”.

„Am primit 1,5 milioane de persoane care au fost nevoite să fugă din Siria. 1,5 milioane de persoane sunt în țara mea și noi le oferim hrană, medicamente, educație”.

„Dar până acum nu am primit mult sprijin. Ce fac țările europene bogate și puternice? Până în prezent ele nu acordă refugiu decât pentru 130.000 de refugiați sirieni”.

„Turcia și-a deschis frontiera kurzilor, Turcia este cea care le-a furnizat ajutor umanitar”.

„În ultimele cinci zile, numărul refugiaților a depășit 150.000 de persoane”.

„Ne-am deschis ușile evreilor, i-am protejat întotdeauna pe creștini, sunt mândru să spun că Turcia a devenit una dintre țările cele mai generoase din lume”.

„Suntem gata să sprijinim pacea regională și internațională indiferent de cost”.

Recep Tayyip Erdogan este al 12-lea președinte al Turciei. A fost prim-ministru din 2003 până în 2014, iar din 1994 până în 1998 primar al orașului Istambul. A fondat Partidul Justiției și Progresului (AKP), deorientare conservatoare, în 2001, conducându-l în victoria în trei alegeri generale (2002, 2007 și 2011).

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.