„România e o țară fără rost”

21

Caruta Zona industriala„Când te desparţi din vina ta, încerci o vreme să te lupţi cu ireversibilul, îţi dai seama că n-are sens, te lamentezi de formă şi renunţi. Când te desparţi din vina celuilalt, ai nevoie de o perioadă de timp ca să înţelegi ce s-a întâmplat. Iei povestea de la capăt, pas cu pas, şi te chinui să pricepi ce n-a fost bine şi unde ar fi trebuit ca lucrurile să apuce pe alt drum.
La fel se întâmplă şi atunci când te desparţi de ţara ta. Dezamăgit, înşelat, mânios, îndurerat. Nu ţi-e uşor s-o laşi. Ţara şi mama nu ţi le alegi. Te aşezi pe celălalt mal al lumii şi cauţi răspunsul: ce s-a întâmplat cu ţara mea de-am fost nevoit s-o părăsesc.
României i-a dispărut rostul. E o ţară fără rost, în orice sens vreţi voi. O ţară cu oameni fără rost, cu oraşe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, maşini şi ţoale fără rost, cu relaţii şi discuţii fără rost, cu minciuni şi înşelătorii care nu duc nicăieri.

Există trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pământul şi credinţa.

Bătrânii. România îi batjocoreşte cu sadism de 20 de ani. Îi ţine în foame şi în frig. Sunt umiliţi, bruscaţi de funcţionari, uitaţi de copii, călcaţi de maşini pe trecerea de pietoni. Sunt scoşi la vot, ca vitele, momiţi cu un kil de ulei sau de mălai de care, dinadins, au fost privaţi prin pensii de rahat. Vite slabe, flămânde şi bătute, asta au ajuns bătrânii noştri. Câini ţinuţi afară iarna, fără măcar o mână de paie sub ciolane.

Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolosiţi. O fonotecă vie de experienţă şi înţelepciune a unei generaţii care a trăit atâtea grozăvii e ştearsă de pe bandă, ca să tragem manele peste. Fără bătrâni nu există familie. Fără bătrâni nu există viitor.

Pământul. Care pământ? Cine mai e legat de pământ în ţara aia? Cine-l mai are şi cine mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei susţine un program care se intitulează «Sufficiency Economy», prin care oamenii sunt încurajaţi să crească pe lângă case tot ce le trebuie: un fruct, o legumă, o găină, un purcel. Foarte inteligent. Dacă se întâmplă vreo criză globală de alimente, thailandezii vor supravieţui fără ajutoare de la ţările “prietene”.

La noi chestia asta se numeşte „agricultură de subzistenţă” şi lui tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca ţăranii să-şi cumpere roşiile şi şoriciul de la hypermarketuri franţuzeşti şi germane, că de-aia avem UE. Cântatul cocoşilor dimineaţa, lătratul vesel al lui Grivei, grohăitul lui Ghiţă până de Ignat, corcoduşele furate de la vecini şi iazul cu sălcii şi broaşte sunt imagini pe care castraţii de la Bruxelles nu le-au trăit, nu le pot înţelege şi, prin urmare, le califică drept nişte arhaisme barbare. Să dispară!

Din beţivii, leneşii şi nebunii satului se trag ăştia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, că nu erau în stare să-l muncească. Nu ştiu ce înseamnă pământul, câtă linişte şi câtă putere îţi dă, ce poveşti îţi spune şi cât sens aduce fiecărei dimineţi şi fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineaţa şi plecau la câmp cu ciorba în sufertaş. Pe toţi gângavii şi pe toţi puturoşii ăştia i-au făcut comuniştii primari, secretari de partid, şefi de puşcării sau de cămine culturale. Pe toţi ăştia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creştineşte.

Credinţa. O mai poartă doar bătrânii şi ţăranii, câţi mai sunt, cât mai sunt. Un strai vechi, cusut cu fir de aur, un strai vechi, greu de îmbrăcat, greu de dat jos, care trebuie împăturit într-un fel anume şi pus la loc în lada de zestre împreună cu busuioc, smirnă şi flori de câmp. Pus bine, că poate îl va mai purta cineva. Când or să moară oamenii ăştia, o să-l ia cu ei la cer pe Dumnezeu.

Avem, în schimb, o variantă modernă de credinţă, cu fermoar şi arici, prin care ţi se vâd şi ţâţele şi portofelul burduşit. Se poartă la nunţi, botezuri şi înmormântări, la alegeri, la inundaţii, la sfinţiri de sedii şi aghesmuiri de maşini luxoase, la pomenirea eroilor Revoluţiei. Se accesorizează cu cruci făcute în grabă şi cu un „Tatăl nostru” spus pe jumătate, că trebuie să răspunzi la mobil. Scuze, domnu părinte, e urgent.

Fugim de ceva ca să ajungem nicăieri. Ne vindem pământul să facă ăştia depozite şi vile de neam prost pe el. Ne sunăm bunicii doar de ziua lor, dacă au mai prins-o. Bisericile se înmulţesc, credincioşii se împuţinează, sfinţii de pe pereţi se gândesc serios să aplice pentru viza de Canada.

Fetele noastre se prostituează până găsesc un italian bătrân şi cu bani, cu care se mărită. Băieţii noştri fură bancomate, joacă la pokere şi beau de sting, pentru că ştiu de la televizor că fetele noastre vor bani, altfel se prostituează până găsesc un italian bătrân cu care se mărită. Părinţii noştri pleacă să culeagă căpşuni şi să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct şi cancer pentru multinaţionalele lor, conduse de securiştii noştri.

Sună-ţi bunicii, pune o sămânţă într-un ghiveci şi aprinde o lumânare pentru vii şi pentru morţi.

Să trăieşti”

Brăduț Florescu

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

21 COMENTARII

  1. Nu e o tara fara rost. Noi o facem fara rost. Inaintasii ne-au lasat-o mostenire, cum si noi ar trebui sa o lasam mostenire urmasilor nostri. Daca ne tot plangem, inseamna ca i-am abandonat si pe inaintasi, si pe urmasi, si pe noi insine.

  2. Partidele ca partidele, da’ oamenii care au trecut pe la putere, indiferent de partid si indiferent de functie, ar trebui sa nu mai fie votati nici unul!

  3. Cu singura adăugare dacă îmi este permis: Nu toți care pleacă din țară sunt spărgători de bănci și nu toate femeile plecate se prostituează. În rest pur adevăr trist.

  4. `Romania e o tara fara rost.„ Cum asa ?! Cine-i, ce personalitate intruchipeaza autorul art., cine-i da autoritatea sa faca aceasta afirmatie ?! Visezi noaptea si ti se pare ca-i realitate, s-apoi scrii un articol, care ar vrea sa fie si senzational. Romania este cea mai frumoasa tara si are un mare rost: este VATRA ROMANILOR. A, da, ca unii romani nu-si mai gasesc rostul aici, este altceva. Fiecare este liber sa-si construiasca un viitor pe masura. Repet: pe masura.

  5. .subscriu ,…adaugand ca ne lipseste un IDEAL pt. care sa lupti si sa-l obtii,..prea ne-am lasat pe tanjala ,nefacand ce trebuie de 26 de ani,..se vede lipsa societatii civile autentic romaneasca,…

  6. O scrisoare in care gandurile mele se regasesc. Imi pare rau sa constat ca aceaste randuri reflecta lucid ceea ce se petrece in Romania actuala. Va rog cititi-le macar din curiozitate !!

  7. Daca vreti sa incepem sa avem un rost, la alegerile din 2016 nu mai votati nici un partid si nici o persoana care au fost pana acum la conducere. Rostul celor de pana acum l-ati vazut. Votatii si pe altii ca doar asa putem avea o sansa,

  8. cred intr-o manipulare uritaa poporului din partea conducatorilor pentru ca ei sa poata as face conturi cit mai mari pe saracirea poporului aici se pare ca si cei care noi ii credem buni politicieni si patrioti fac acelas lucru furt furt si iarasi furt

  9. In ceasul al 12-lea mai are rost sa tragem un semnal de alarma?! Pentru cine?! pentru indivizi care nu mai simt, nu mai gandesc, nu mai reactioneaza?! Pacat de o gura de rai ce candva s-a numit Romania si pentru realizarea careia au murit generatii … Singurul ecou al acestui strigat va fi o manea ce va urla si mai asurzitor ,sa inteleaga tot cartieru’ starea de spirit a animalului care candva ar fi trebuit sa fie om …

  10. Din pacate, pacate si iar pacate… A ramas ca aceasi romani sa gaseasca solutia la dezsastrul generat de ignoranta si acceptarea minciunii unui sistem capitalist pe care romanii nu l-au inteles si continua sa li se predea asa cum vor altii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.