Scapă PSD de comunism?

0

PSD-ul lui Dumitru Buzatu își pune cantități ”rezonabile” de cenușă în cap după pierderea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014. După ședința Comitetul Executiv al PSD de după alegeri, Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, recunoaște: electoratul s-a schimbat, o nouă generație de alegători consideră, în mod eronat, PSD urmașul comuniștilor, tinerii și diaspora au fost tratați cu superficialitate de PSD. Un examen important pentru PSD, poate imediat după rezistența la rupturi, este eliberarea de eticheta de comuniști. Pentru Buzatu aceasta a fost creată de ideologii dreptei și a avut un asemenea succes încât i-a făcut pe oameni să uite că unii fruntași ai dreptei au fost secretari de partid ai PCR.  

„Cauzele eșecului electoral trebuie căutate atât în activitatea PSD, cât și în schimbările care s-au produs în societatea românească și în special în rândul electoratului”, spune Dumitru Buzatu, președintele Organizației Județene a PSD Vaslui, după întoarcerea de la ședința Comitetului Executiv al PSD care a avut loc la București.

„A fost prima întâlnire de după alegerile prezidențiale și a avut ca menire să facă o analiză succintă a stării de lucruri actuale, să identifice elementele care au dus la pierderea alegerilor, să facă un program al evenimentelor viitoare din PSD: Consiliul Național și Congresul, să inițieze activitățile necesare pregătirii noului program politic al PSD și să ia măsurile necesare pentru asigurarea stabilității funcționării partidului”, a declarat Buzatu despre întâlnirea șefilor pesediștilor, unică în istorie, în care s-a decis excluderea a trei personaje proeminente ale partidului. Pentru poziția pe care au adoptat-o față de conducerea partidului au fost dați afară fostul președinte Mircea Geoană, primarul Sectorului 5 Marean Vanghelie și Dan Șova. Chiar dacă spune că de regulă nu a fost de acord cu măsurile dure în partid, Dumitru Buzatu a fost pentru excluderea celor trei, de data aceasta, motivat fiind de acțiunile acestora.

„Este nevoie de o acțiune extrem de serioasă în ceea ce privește activitatea PSD și iată de ce eu, care de fiecare dată am apărat pe fiecare dintre cei propuși pentru a fi sancționați, de data asta nu am făcut-o. Pentru că eu cred că ei, în mod conștient sau inconștient, s-au pus la dispoziția oamenilor din PDL-ul lui Traian Băsescu și PNL-ul lui Klaus Iohannis” – Dumitru Buzatu.

Adaptarea la noul electorat

Pentru pierderea alegerilor prezidențiale pentru a treia oară la rând vinovat ar fi… electoratul și o anumită neadaptare a partidului la schimbările suferite de acesta.

„Afirmarea unei generații noi, care nu a avut legătură cu perioada comunistă, expansiunea continuă a unui număr mare de locuitori în spațiul european. Au fost tratați într-o măsură foarte mare cu superficialitate”, încearcă să pună degetul pe rană Buzatu. Președintele PSD Vaslui este convins că mulți oameni cu convingeri de stânga sau chiar radicali de stânga au votat cu dreapta din cauza confuziei ideologice actuale create de „establishment capitalist”.

„Avem foarte mult de muncit în cadrul PSD, avem nevoie de o atmosferă de seriozitate, de calm, raționalism și de dezbateri profunde ale temelor care afectează activitatea PSD”, spune liderul de la Vaslui imediat după ce a aprobat „ejacularea” celor trei, după expresia folosită de unul dintre ei, Marean Vanghelie. Una dintre cauzele pierderii electoratului, în special a celui tânăr, este „pata de comunism” de pe costumele, altfel impecabile, de partid modern ale liderilor PSD.

„Acuzele repetate de comunism, care nu au nicio legătură cu PSD, sunt fabricate în mod conștient de ideologii dreptei și puse la dispoziția partidelor de dreapta pentru a fi folosite în campania electorală împotriva candidatului PSD” – Dumitru Buzatu.

Comuniștii lor sunt mai buni decât comuniștii nostri

„Foști secretari de partid sau mici activiști sau membri PCR care s-au înscris în PSD sunt numiți comuniști înspăimântători, în vreme ce cei care s-au înscris la PDL, PNL, partidul doamnei Macovei sau al doamnei Udrea au devenit întreprinzători capitaliști veritabili care “salvează” România”, spune Buzatu, fără a da exemple, deși nume precum Emil Boc, secretar de partid, sau Răzvan Ungureanu, lider UTC, i-ar fi stat la îndemână.

„Este nevoie de o perioadă de muncă la rece pentru a analiza elementele care au condus la eșecul electoral din punctul de vedere al candidatului, al echipei electorale, al activității guvernamentale și al activității partidului”, este concluzia șefului PSD de la Vaslui, pentru care nu poate fi vorba despre o ruptură a PSD și nici de mari prejudicii electorale în urma plecării celor trei. Pentru Buzatu această analiză trebuie să fie complexă pentru a sta la baza reformulării programului PSD, alegerea unor noi structuri de conducere la Congres și pregătirea marilor bătălii electorale din 2016 – alegerile locale și parlamentare. La Consiliul Național la care a fost prezent s-a pus, de asemenea, în discuție problema guvernării de către PSD în continuare, în condițiile în care candidatul PNL a câștigat alegerile. Victor Ponta și întreaga conducere și-au depus mandatele, dar au fost reinvestiți până la Congres.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.