2014, un an politic controversat

0

La sfârșit de an nimic nu mai seamănă cu începutul.

Un an politic „concentrat” și „paradoxal”, astfel este văzut 2014 la Consiliul Județean (CJ), de către putere, PSD, și opoziție, PNL, reprezentate la vârful administrației vasluiene prin Dumitru Buzatu și Corneliu Bichineț. Nimeni nu ar fi putut prefigura, la începutul anului, cum va arăta scena politică românească la sfârșit. La 1 ianuarie 2014, PSD și PNL erau în USL, guvernau și se gândeau la înfruntarea cu PDL la alegerile europarlamentare și prezidențiale. Sfârșitul anului a găsit PNL-ul în afara USL-ului, prima surpriză, în opoziție, cu un nou președinte, a doua, și unit cu dușmanii din trecut, PDL, o și mai mare surpriză. Însă o surpriză absolută, care a marcat sfârșitul de an, a fost câștigarea alegerilor prezidențiale de către candidatul liberal Klaus Iohannis. La Vaslui aceste schimbări majore au fost resimțite cel mai puțin: PNL a rămas aliatul PSD atât la CJ, cât și la Primăria Vaslui. Nu același lucru se poate spune despre traseism, „liberalizat” ordonanță în detrimentul liberalilor de Guvernul PSD: nu mai puțin de 184 de aleși locali, dintre care 20 de primari, și-au schimbat partidul în 2014. La sfârșitul anului, primarii se așteaptă la ce-i mai rău, după ce ordonanța respectivă a fost declarată neconstituțională.

 

Șocul prezidențialelor din noiembrie 2014 este resimțit încă la începutul lui 2015 de către cea mai puternică formațiune politică din județul Vaslui, PSD, care nu a pierdut nici aceste alegeri în județ, dar a obținut cel mai slab scor din istoria acestui tip de scrutin. Pesediștii nu vor să părăsească guvernarea nici acum, dar nici în 2016. O spune Dumitru Buzatu, președintele Organizației Județene a PSD și președintele CJ Vaslui. De partea cealaltă, la un birou distanță, cel al pesedistului Vasile Mihalachi, vicepreședinte al CJ, celălalt vicepreședinte, liberalul Corneliu Bichineț, încă mai jubilează (reținut, pentru a nu-și supăra colegii) după victoria în alegerile prezidențiale a candidatului „marelui PNL” Klaus Iohannis, simțindu-se pe cai mari.

Începutul anului îi găsea împreună în USL și la guvernare. Sfârșitul anului găsește PNL-ul nu numai în opoziție, dar unit cu marele dușman PDL, într-un „mare PNL”. Câteva mari suprize aduse de anul 2014, care au schimbat total și scena politică vasluiană.

Liderul PSD laudă electoratul vasluian „mai greu de păcălit”

„2014 a fost un an extrem de concentrat, pentru că am avut de lucrat în două competeții electorale, europarlamentare și prezindențialele, și, de fiecare dată, ne-am mobilizat și am obținut rezultate notabile cu eforturi deosebite și cu participarea tuturor, a membrilor și simpatizanților, în mod exemplar” – Dumitru Buzatu.

Vasluienii au o tardiție în a respinge candidații de dreapta și sunt rezistenți la manipulări.

„Chiar în condițiile în care s-a produs această cotitură la alegerile prezidențiale, noi tot am avut 60% din opțiunile vasluienilor, ceea ce înseamnă că aici există o conștiință foarte clară a majorității cetățenilor care ne situează printre forțele politice în prima linie a partidelor care guvernează benefic pentru județul Vaslui. Vasluienii sunt mai greu de păcălit atunci când este vorba despre opțiunile fundamentale. Nu l-au votat pe Constantinescu, nu l-au votat pe Băsescu, nu l-au votat nici pe Iohannis. Ceea ce înseamnă că, în ciuda manipulărilor din ce în ce mai perfecționate, la Vaslui se judecă rațional. Majoritatea vasluienilor care se situează pe poziții de stânga prin dezideratele lor știu că PSD guvernează în beneficiul lor. Sigur, sunt și greșeli, personalități controversate, informații false și adevărate, dar în ciuda acestui câmp foarte complex, rațiunea majorității vasluienilor a fost mai puternică decât manipulările celor enunțați” – Dumitru Buzatu.

Un an plin de paradoxuri pentru PNL

Partidul care a suferit cele mai multe transformări în 2014 a fost, fără îndoială, PNL: a ieșit din USL, a părăsit guvernarea, și-a schimbat președintele, s-a aliat cu PDL, dar, mai ales, a câștigat primele alegeri din existența sa, prezidențialele din noiembrie 2014. Astfel că nu poate fi de mirare ca liberalul Corneliu Bichineț să-i găsească în primul rând anului 2014 calitatea de a fi „paradoxal.

„A fost un an politic dur și plin de paradoxuri. Începând din ianuarie, alianța USL, pe care n-am făcut-o eu, ci șefii de la București, a început să pârâie la nivel central și până la urmă s-a destrămat. Nu eu am făcut USL-ul, nu eu am stricat USL-ul. El a fost făcut la București și stricat tot la București de către șefii PNL și cei ai PSD. În aceste condiții, s-a întâmplat ca în 2014 să avem alegeri europarlamentare separate, ceea ce a putut să facă ca PNL-ul să-și arate forța sa exactă în țară, virtuțile și limitele sale politice. Nemulțumit de scor, Antonescu a demisionat, a urmat congresul care l-a propulsat în fruntea partidului pe Klaus Iohannis. După ce partidul a ieșit de la guvernare, în mod treptat, liderii aleși de Congres au hotărât ca, împreună cu PDL-ul, să facă un partid de dreapta nou și mare. De atunci, conducerea PNL este bicefală, și la București, și în județe. Au urmat alegerile prezidențiale, care au dat posibilitatea noii structuri politice închegate să se confrunte cu alte formațiuni politice, iar în turul doi cu PSD. Klaus Iohannis a căștigat și a mers la Cotroceni” – Corneliu Bichineț.

„În ce privește persoana mea, cred că am avut o evoluție bună, atât la nivel administrativ, ca vicepreședinte al CJ Vaslui am avut o prestație bună și o activitate concretă în județ, iar pe plan politic m-am putut afirma la întâlnirile zonale de la Bacău, Piatra-Neamț, Brașov, București, prin luările de cuvânt, inclusiv la Congres, în Delegația Permanentă, prin participările la emisiunile televiziunilor centrale, dublând munca organizatorică pe care o fac în PNL Vaslui” – Corneliu Bichineț

Prea mult tam-tam după prezidențiale

După greaua suferință pricinuită de pierderea prezidențialelor, liderii PSD din județ ar vrea să depășească momentul și să reușească să se mulțumească cu ce au: guvernarea.

„Formațiunea politică pe care o reprezint cred că și-a făcut datoria, respectând ceea ce a promis (salarii, pensii, alte investiții făcute în județ). Cred că și-o va face în continuare și pierderea alegerilor prezidențiale nu reprezintă un handicap atât de mare încât să ne apucăm de plâns. Cred că se face prea mult tam-tam. Consider că cei care își doresc puterea nu sunt îndreptățiți. Ar trebui să o lase mai moale. S-a pierdut o bătălia, nu războiul. PSD a ieșit întărit. Mă bucur că Parlamentul și-a dat girul pentru noul Guvern” – Vasile Mihalachi.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.