Cacafonia cu cupoane de la UE

0

Mulți dintre vasluienii care au primit cupoane nu au primit alimente, cei care nu au primit cupoane vor primi alimente. Guvernul României a creat o bălmăjeală cum nu a mai văzut Uniunea Europeanâ în aplicarea programului său pentru ajutorarea persoanelor defavorizate. Rezultatul: milioane cheltuite aiurea.

La mijlocul lui ianuarie 2015, în comunele din județul Vaslui nu s-a încheiat distribuirea ajutoarelor alimentare de la UE către cei care au primit cupoane la sfârșitul lui 2014, dar începe distribuirea alimentelor către cei care nu au primit cupoane, dar sunt îndeptățiți.

Populația săracă din județ se mai împarte în două categorii, după acest program european pus în operă “magistral” de către Guvern: cei care așteptau să primească cupoane și nu au primit și cei care nu trebuiau să primească cupoane și au primit.  

În orice caz, la sfârșitul “luptelor seculare” pentru distribuirea ajutoarelor alimentare finanțate cu 85% de către Uniunea Europeană în multe localități s-a renunțat cu totul la cupoanele distribuite de Guvern, toți cei considerați îndreptățiți urmând să primească ajutoarele alimentare. Și dacă mai există vreo îndoială în legătură cu credibilitatea Guvernului: pe cupoane oricum stă scris „valabile în anul 2014”.

Înainte de campania pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, Guvernul a tipărit cu entuziasm 3,3 milioane de cupoane pentru ajutoare alimentare pe care degrabă le-a trimis în teritoriu printr-un contract cu Poșta în valoare de 9,238 de milioane de lei. O coincidență uluitoare făcea ca județele în care s-au trimis cele mai multe cupoane să fie cele în care PSD obținuse cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare din mai 2014. Cu mâna pe cupon și cum alimentația stimulează memoria, aproape 100 de mii de vasluieni trebuiau să știe bine cu cine să voteze în noiembrie.

Programul s-a prelungit și după alegeri și au început problemele. Unii dintre cei care trebuiau să primească cupoane nu le-au mai văzut. Nici celor care le-au primit nu le-a fost mai bine: cupoanele îi avertizau că sunt valabile numai în 2014, alimentele nu mai veneau și anul se termina. Între timp listele de beneficiari trebuiau actualizate cu noi beneficiari care se încadrau în condițiile de distribuire. S-au alcătuit liste suplimentare. Cuponiada, distribuirea hârtiilor, însă se terminase. Unde mai pui că prin unele sate primarii au fost trimiși de la ministere să strângă cupoanele de la oameni pentru că le primiseră fără a avea dreptul la ele.

La mijlocul lui ianuarie 2015 situația “exactă” este următoarea: în unele localități s-au dat alimente cu cupoane și fără cupoane, pentru că cei care trebuiau să primească cupoane și nu au primit nu li se vor mai da; în altele s-au dat numai cu cupoane, cei de pe listele suplimentare trebuind să aștepte, ca și cei care trebuiau să primească cupoane, dar nu au mai primit; în alte sate cei care trebuiau să primească cupoane și nu au mai primit au primit alimente fără cupoane; în altele nu au primit, fiind incluși pe listele suplimentare, urmând să primească alimentele mai târziu, fără cupoane; în altele nu au fost incluși pe listele suplimentare, dar au primit; în unele sate nici cei cu cupoane nu au primit alimentele și, bineînțeles, nici cei fără cupoane sau de pe listele suplimentare. …Sau cam așa.

În orice caz, operațiunea de distribuire a alimentelor de la Uniunea Europeană va continua ajungând la cei care nu au primit cupoane și făcându-ne să ne întrebăm: la ce bun cupoanele? În afara unor cheltuieli guvernamentale care se dovedesc total nejustificate.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.