Care aruncă primul cu piatra?

0

Numai în România se poate întâmpla: traseismul condamnat de traseiști. După ce Ordonanța 55/2014 a fost declarată neconstituțională, la sfârșitul lui 2014, în Parlament se va lua, în februarie 2015, o decizie în privința a ceea ce se va se va întâmpla cu mandatele aleșilor locali care au migrat la alte partide. În județul Vaslui sunt nu mai puțin de 180 de aleși locali care au migrat, mai mult sau mai puțin forțat, dintre care 20 de primari, care și-ar putea pierde mandatul. Soarta lor va fi decisă de cei 13 parlamentari de Vaslui, dintre care trei sunt ei înșiși traseiști, plecați din partidele lor din motive mai mult personale.

Nu ne putem aștepta la prea multe în privința activității parlamentarilor vasluieni, odată cu intrarea într-o nouă sesiune parlamentară, în februarie 2015. Un subiect pe care aleșii îl vor avea pe ordinea de zi va fi însă cel puțin interesant. Aleșii cei mari de la București sunt chemați să decidă soarta micilor aleși de prin orașe și sate, care, odată cu Ordonanța 55 dată de Guvernul Ponta la sfârșitul lui 2014, au migrat și ei „puțin” de la un partid la altul în căutarea unui mandat mai călduț și împlinit. Asta după ce Curtea Constituțională a decis că respectiva ordonanță nu i-ar prea fi pe plac Constituției.

Ironia face ca, dintre cei îndrituiți acum a se pronunța asupra păcatelor aleșilor locali vasluieni, cei 13 parlamentari vasluieni, nu mai puțin de patru sunt ei înșiși traseiști, care, spre deosebire de primari (deveniți migratori de toamnă, înainte de alegerile prezidențiale, mai mult sau mai puțin forțat), au plecat de la partidele lor mai mult din motive personale sau de afaceri.

Astfel stând lucrurile, devine cât se poate de interesant și palpitant în politica vasluiană ce răspuns vor da senatorul Dan Marian (PNL, plecat de la PDL și trecut prin PDL), deputatul Sergiu Viziteu (UNPR, fost PDL), deputatul Tudor Ciuhodaru (și PSD, și PC, dat afară de la PPDD) sau deputatul Dan Bordeianu (PSD, fost PNL) acestei probleme „morale” și constituționale a traseismului aleșilor locali vasluieni. Unde mai pui că la nivel național situația este și mai și: din cei 568 de senatori și deputați, câți are patria, nu mai puțin de 117, adică unul din cinci, au căzut sub ispita traseismului, azi condamnat atât de grav pe bază de „Constituțiune”, migrând în primii doi ani de mandat.

„Voi egalitate, dar nu pentru căței”

Prin urmare, ceea ce a fost permis aleșilor de la centru, va deveni condamnabil și sancționabil în cazul aleșilor mai mici? Traseismul va fi condamnat și sancționat de traseiști? În cazul primarilor, cel puțin, aceștia au fost aleși la fel de uninominal ca și senatorii și deputații. Și atunci se naște o problemă de statut a alesului și de egalitate de tratament pe care primarii migratorii sunt îndreptățiți să o ceară, cel puțin la prima vedere.

Altfel, mai degrabă decât să intre sub incidența vreunei legi oarecare, decizia Parlamentului ar intra sub „incidența” fabulei «Câinele și cățelul». Dulăul Samson îi va răspunde cățelului Samurache: „Voi egalitate, dar nu pentru căței”?

„Nu se va întâpla nimic. Cei plecați sunt buni plecați. Nu știu ce se va întâmpla în PNL”, spune liberalul Corneliu Bichineț, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, el înșuși mișcându-se puțin pe axa traseismului, din PRM în PNL, în urmă cu câțiva ani.

Dilema „morală” și legală este mult mai profundă însă, pentru că aceleași legi românești, nesocotite de Guvernul Ponta în momentul emiterii Ordonanței 55, prevăd că e musai ca alesul local să aibă sprijinul politic al unui partid, iar în momentul în care o pierde, pierde și funcția.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.