De ce Hollywood-ul e idiot

8

V for vendettaÎn peregrinările lor prin America, Ilf și Petrov au surprins câteva scene memorabile. Una dintre ele a avut loc la Hollywood, în discuția cu un cineast local, care s-a oferit să le explice de unde provine inepția filmelor americane. „Cinematografia americană este poate singura industrie în care capitaliștii au intrat nu doar de dragul câștigului. Nu întâmplător facem filme idioate. Ni se ordonă să le facem astfel. Hollywoodul năucește intenționat capetele americanilor, după un plan anume, îi îndobitocește cu filmele lui. În producțiile de aici n-o să fie atinsă nicio o problemă serioasă de viață. Vă garantez. Patronii noștri n-ar permite. Cu trecerea anilor, strategia aceasta a dat roade înspăimântătoare. Spectatorul american de rând a fost complet dezobișnuit să gândească. A ajuns la un nivel incredibil de scăzut (…) Vă spun niște grozăvii, dar așa stau lucrurile. E nevoie de mulți ani de trudă ca să-i redai americanului simțul estetic. Și cine o va face?”.

Putem ignora fără mare pagubă inflexiunile comuniste din fragmentul de mai sus, dar diagnosticul rămâne actual. Privind retrospectiv industria cinematografică, vedem că singurele schimbări au avut loc la nivelul temelor abordate și în calitatea tot mai rudimentară a producțiilor. În rest, Holywoodul reprezintă aceeași mașinărie gigantică de reeducare socială și intelectuală, în care beneficiile materiale pică în planul secund.

În ultimii ani se pot distinge în filmele americane două tendințe oarecum corelate: stimularea entuziasmului revoluționar și plasarea valorilor sociale și intelectuale tradiționale pe umerii figurilor malefic-autoritare. Cu alte cuvinte, în filmele de dată mai recentă, personajele negative sau reprezentanții autorității statale devin principalele încarnări ale unei ideologii conservatoare. În felul acesta, se hrănește pasiunea anarhică juvenilă, la nevoie ușor de redirecționat către orice amenință noua dezordine mondială. Figurile detestabile nu sunt doar albi, creștini, bărbați, ci întruchipează cu predilecție valori patriarhale.

De pildă, în distopia «V for Vendetta», a fraților Wachowski, eroii încearcă să dărâme un totalitarism de inspirație creștină, care are drept țintă principală homosexualii. Nu trebuie să reamintim cât de implauzibilă este această perspectivă, deoarece scopul filmelor nu îl reprezintă anticiparea viitorului, ci modelarea minților; iar pentru asta fiecare copită îndreptată spre ceea ce aduce măcar vag a ordine tradițională merită ropote de aplauze din partea spectatorilor docili. Rezistența virtuoasă devine conformism dictatorial, iar rebeliunea totalitară capată prestigiul libertății.

Nu este singurul caz de inversiune semantică. În «Interstellar», personajul principal descoperă că manualele școlare ale fiicei sale au fost schimbate astfel încât să arate că misiunea Apollo a fost o înscenare de proporții. Teoria respectivă este colportată pe siteurile conspiraționiste, însă din perspectiva care ne interesează aici, contează doar valoarea ei propagandistică. În acest caz, autoritățile au fost investite, practic, cu discursul alternativ și i-au adăugat toate tarele adiacente. Dacă în «V for Vendetta» viitorul era amenințat de totalitarismul creștin, aici autoritățile s-au transformat în revizioniști istorici, ambele scenarii complet improbabile, însă perfecte pentru manipularea discursului.

O situație oarecum similară apare și în filmul «Contagion», unde eroul negativ este un blogger care avertizează asupra industriei „Big Pharma” și recomandă tratamentele naturiste. În final, personajul se dovedește a fi un escroc cu interese pe piața de capital, iar salvatorii provin din industria farma, care creează peste noapte un vaccin miraculos pentru combaterea epidemiei. «Contagion» nu abundă în subtilități, fiind de la bun început un film de propagandă, după cum a mărturisit producătorulJeff Skoll. Însă ideile fundamentale rămân aceleași: oamenii de știință, alături de guvern, au la inimă, mai presus de toate, interesele omenirii, la modul general, ticăloșii sunt acei conspiraționiști, negaționiști, libertarieni, numiți-i cum vreți, care pun la îndoiala axioma precedentă. În lumea reală,Cass Sunstein, unul dintre consilierii președintelui Obama, a susținut în mai multe rânduri ideea dea infiltra și anihila grupuri sau indivizi care se îndoiesc de benevolența guvernului.

Altfel, hrănirea revoluției este cvasiubicua în filmele de la Hollywood, de la copii înfierbântați contra părinților, până la manifeste deschis revoluționare. Totul pare menit să le sugereze privitorilor că mai sunt legi naturale de dărâmat, că mai sunt prejudecăți care trebuie extirpate cu forcepsul din mintea oamenilor, că pericolul vieții patriarhale pândește la colț. Din acest motiv, hipersexualitatea capătă valențe subversive.

După Donald Sutherland, însă, există filme explicit politice, programate să stârnească tinerii la luptă, cum este de pildă «Hunger Games». „Scoate lucrurile la lumină și te lasă să le privești. Și dacă iei din film ceea ce sper să iei din film, te va face să gândești mai serios despre mediul politic și să nu fii delăsător”, a afirmat actorul cu idei anarho-comuniste, care și-a exprimat dorința ca noua generație să facă orice, numai să realizeze ceva revoluționar.

Privite din acest punct de vedere, singura rațiune a filmelor hollywoodiene o reprezintă diseminarea unei ideologii revoluționare și nu vreo legătură vagă cu esteticul. Propaganda răbufnește din spatele ecranului și țintește mințile netulburate, care pleacă de la cinema amuzate și sigure de ideile lor. La orice argument vor răspunde pe urmele lui Leni Riefenstahl: „Realitatea nu mă interesează”.

Preluare: Karamazov.ro / Autor: Ninel Gane

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

8 COMENTARII

  1. Intotdeauna este vb despre capitalism si comunism, sau socialism. Unii infiereaza capitalismul , altii comunismul. Iar cele doua tari sint reprezentative. Am trait 50 de ani vizionand filme rusesti de propaganda…Atunci nu puteam alege. Acum avem liberul arbitru. Sa ne folosim de el!

  2. toata SUA a devenit o tara de idioti si cretini oameni redusi……
    in conditiile in care la acest moment e clar ca SUA nu mai au nici o legatura cu democratia in conditiile in care aceasta tara e condusa numai de cercuri de interese mafiote grupate in 2 partide republican si democrat care nu mai ofera nimic americanului de rand ,si totusi acest american de rand voteaza de 50 de ani aceleasi 2 partide mafiote ce altceva mai poti spune despre poporul american.
    spun aceste vorbe despre SUA pentru ca acest stat vreme de 50 s.a batut cu pumnul in piept cu democratia si drepturile omului peste tot in lume si adevarul e ca SUA la ele acasa si regimul acestei tari nu prea mai are nimic de a face cu democratia.
    SUA la acest moment nu mai respecta drepturile omului nici macar cat au respectat comunistii aceste drepturi.

  3. Nu stiu ce prostii a găsit colegu,dar un lucru stiu sigur ,si anume ca atunci cand vorbesti despre producția cinematografica nu poti sa nu iti dai seama ca face parte din Mass-media ,adica mijloace de manipulare in masa …respect omule !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.