„În momentul în care primești o funcție publică…”

0

Gabriel Sandu si presaIată o lecție neintenționată care ar trebui să se găsească în orice manual al democrației românești și nu numai. Presa noastră ”liberă” și la fel de ”democratică” a sărit ușor peste aceste „aspecte” ale funcționării sistemului din care este parte, nu a insistat și nu a valorificat următoarea descriere din interior a modului în care funcționează sistemul politic.

Schema a fost devoalată de Gabriel Sandu, fost ministru PDL al Comunicațiilor, la începutul lui 2015: În momentul în care un om politic se implică în acest domeniu al politicii, el investește o sumă de bani (pe care o are sau o împrumută) cu intenția vădită de a-și recupera invesția, căreia îi va adăuga un considerabil profit, imposibil de obținut într-o altă afacere, într-un alt domeniu, raportat la timpul alocat afacerii.

Afacerile cu „public” sunt cele mai rentabile, iar presa noastră știe asta, împărțind același domeniu al coruperii și manipulării acestui public cu politica… ca și benefiile considerabile.   

„În momentul în care primeşti o funcţie publică, politicianul investit se implică pentru recuperarea sumei de bani avansată de el şi de partid, sau de alţii în campania electorală” – fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale Gabriel Sandu (decembrie 2008 până în septembrie 2010) în fața procurorilor care anchetează dosarul de corupție Microsoft.

„Recunosc şi admit că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi pentru a-mi menţine funcţia de ministru, dar şi poziţia în conducerea centrală a PDL. Nu cunosc dacă acest fapt reprezintă o infracțiune, dar pot confirma adevărul că toți politicienii care au acces la funcții publice au plătit sume importante de bani pentru acest deziderat.

Odată cu primirea acestor funcții, politicienii devin părți active ale mecanismelor de recuperare ale sumelor. Mai precis, în momentul în care primește o funcție publică, politicianul învestit se implică pentru recuperarea sumei de bani avansată de el și de partid sau de alții în campania electorală. Unii dintre aceştia îşi administrează singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre miniştri organizează licitaţia, negociază comisioanele şi stabilesc modalitatea de virare. Pentru alţii, cum e şi cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii.

Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fonduri personale, legale şi le-am recuperat parţial, în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan. Practic, eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009, cu suma de 4 milioane de euro. Ştiind că nu dispun de această sumă, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft, mi-au propus să închei contractul în condiţiile impuse de ei, cu firme susţinute de Claudiu Florică şi, în contrapartidă, ei să plătească la partid 2 milioane de euro şi să contribuie la campania prezidenţială cu alte 2 milioane de euro.

Întrucât, eu am insistat în realizarea unei proceduri de achiziție – licitație internațională și am impus obligativitatea prestării a 50.000 de ore de consultanță, Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan mi-au spus că nu înțeleg să mai contribuie nici la partid, nici la campania prezidențială, recomandându-mi să mă înțeleg cu Claudiu Florică.

În aceste condiții și având în vedere că efectuasem deja cheltuieli semnificative pentru campania electorală, din banii proprii, am decis să accept de la Claudiu Florică suma propusă, respectiv 2.7 milioane de euro. Chiar și în aceste condiții din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorală, pe care le estimez în acest moment la suma de 5 milioane de euro, am recuperat doar 2.7 milioane de euro.

Din suma de 2.7 milioane de euro au fost efectuate plăți către furnizorii/prestatorii de servicii indicați de mine. Precizez că o parte din plăți au fost efectuate și cash de către mine” – Gabriel Sandu.

Ce trebuie să reținem și să învățăm din acest gen declarații, cu care nu ne vom mai întâlni prea curând, decât în măsura în care politicienii vor avea prilejul, adică vor fi constrânși, să devină din nou sinceri, deci nu prea curând? Trebuie să reținem modul în care funcționează sistemul politic românesc la vârf.

„În momentul în care primeşti o funcţie publică, politicianul investit se implică pentru recuperarea sumei de bani avansată de el şi de partid, sau de alţii în campania electorală”.

 „Recunosc şi admit că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi pentru a-mi menţine funcţia de ministru, dar şi poziţia în conducerea centrală a PDL. Nu cunosc dacă acest fapt reprezintă o infracțiune, dar pot confirma adevărul că toți politicienii care au acces la funcții publice au plătit sume importante de bani pentru acest deziderat”.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.