Mofturi de demnitari

0

În luna mai a anului 2014, consilierii județeni vasluieni intrau direct în era digitală, unii dintre ei sărind forțat câteva importante. Printr-o surpriză a conducerii instituției, cei 33 de aleși erau dotați cu tablete cu acces la internet. O cheltuială de vreo 35 de mii de lei, dar numai în interesul cetățeanului, de bună seamă, motivațiile invocate pentru „frumosul gest” fiind economisirea hârtiei și conectarea aleșilor la ordinea de zi a ședințelor de oriunde s-ar afla. Numai că și în ziua de astăzi, în ședințele pe comisii, consilierii citesc proiectele de hotărâri tot de pe hârtii, deci cheltuiala „scutită” continuă. În plus, instituția are prostul obicei de a remite multe dintre proiecte în ultima clipă.

Consilierii județeni vasluieni au încheiat ședința de la sfârșitul lunii mai a anului trecut ca niciodată, cu o largă participare și o mare încântare. Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, și-a anunțat colegii că „urmează o surpriză”, iar cei 33 de aleși ai județului au tresărit zglobii. Imediat li s-au adus tot atâtea tablete nou-nouțe, cu tot cu instrucțiuni de folosire. S-a citit, s-a chicotit, s-a râs, s-a glumit, nu a mai existat nici opoziție, nici putere, ci doar fraternitate internautică. Cu doar câteva zile înainte de 1 iunie, în consilierii noștri reverbera nostalgia copilăriei, cu pădurea ei cu tot. Nu degeaba spunea cineva că bătrânețea nu ne face copilăroși, ci ne găsește tot copii.

De pe drumurile niciodată asfaltate, de prin cătunele neelectrificate, din buda din fundul grădiinii a bunicilor de la țară, județul Vaslui își lua avânt direct către era digitală prin ai săi aleși de frunte. Un pas foarte mic pentru umanitate, dar foarte mare pentru câțiva dintre consilieri, care nici în ziua de astăzi nu știu să utilizeze acea „chestie” neagră.

Prețul marelul salt înainte, costul tabletelor, a fost ținut secret, pentru a nu strica surpriza. Au costat peste 35.000 de mii de lei vechi, am aflat noi. O chițibușeală pentru consilieri, o bușeală pentru buget. De atunci, CJ Vaslui plătește 297 de euro, adică peste 1,3 mii lei în fiecare lună costul abonamentelor, conform contractului cu firma de telefonie mobilă de la care au fost achiziționate și tabletele.

La momentul predării către consilieri, adică al „surprizei”, tabletelor li s-a spus „instrumente de lucru”, „instrumente de comunicare” și nimic altceva. Conducerea CJ Vaslui a motivat „frumosul gest” prin economia care se va face la hârtie și tonner, proiectele de hotărâre urmând să nu mai fie printate, ci remise consilierilor în format electronic prin email. Dumitru Buzatu a vorbit despre „informațiile” și „problematicele” de la CJ care îi vor bântui pe consilieri, găsindu-i oriunde s-ar afla. Am aflat că pentru hârtiile consilierilor se cheltuiau peste 300 de lei pe lună, deci investiția ar urma să fie amortizată în… foarte mulți ani. Asta dacă nu cumva un teribil avans tehnologic nu va face ca proiectele pe viitor să fie imprimate direct în memoria consilierilor. Dar tot atunci s-ar prea putea să nu mai avem nevoie nici de consilieri, dacă acum ne-ar apăsa prea mult.

Pentru mofturi sunt parale

Toate bune și frumoase! Și tabletele, și planurile cu bătaie foarte lungă. Numai că și în ziua de astăzi consilierii continuă să folosească hârtia care trebuia economisită, după socoata din mai 2014. O spune consilierul independent Viorel Istrate care nu s-a împăcat cu „drăcovenia” de tabletă de la bun început, dar nu e defel angoasat. L-am întrebat de ce mai vine la ședințele în plen dacă nu știe nimic din ce se întâmplă „pe segmentul online” al CJ. – „Dar în ședințele pe comisii proiectele de hotărâre sunt pe hârtie” – Numai pentru dumneavoastră, bineînțeles. „Nu, toți le avem” – Aha…

Carevasăzică, proiectele de hotărâre continuă să fie imprimate pe hârtie cu aceleași cheltuieli, la fel ca înainte. Singura diferență este că în ședințele în plen consilierii pot să se fandosească cu degetele pe „digităreala” asta nouă. În plus, CJ are prostul obicei de a publica și remite proiectele de hotărâre în ultima clipă înainte de ședințe.

Pe când pentru acest moft s-au cheltuit 35 de mii și se vor cheltui alte mii și mii de lei în viitor, la rectificări, când o primărie cere câteva mii de lei în plus de la CJ Vaslui, ca să plătească lumina sau alte cheltuieli strict necesare, i se va răspunde „cu deplină responsabilitate”: „nu sunt resurse bugetare”.

„Nu-s parale pentru: școale,
Alocații și spitale,
Pentru astfaltări stradale.
Dar pentru alte dardanale,
Pentru șprițuri naționale,
Mașini senatoriale, plimbări ministeiale,
Plicuri confidențiale, tot felul de protocoale.
Plimbări, plecări, osanale.
Hai, stați blânzi că sunt parale!”

Constantin Tănase, pe la 1920. Nu s-a schimbat nimic!

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.