Planuri mari de dezvoltare, dar fără Vaslui

0

Parlamentarii vasluieni vor aproba cu detașare condamnarea județului Vaslui la subdezvoltare, raliindu-se gândurii guvernamentale care spune că dezvoltarea economică trebuie sprijinită acolo unde există deja. Sfârșitul dezbaterii publice în jurul Master Planului de Transporturi, la începutul lui 2015, nu a adus nimic nou față de planurile inițiale, în ciuda protestelor politicienilor și oamenilor de afaceri din Moldova. Până în 2020, județul Vaslui nu va fi atins de planurile guvernamentale decât prin reabilitarea DN 24 între Vaslui, Bârlad și Tecuci. Pe drumuri expres nu vom circula prea curând.  

În planurile din condei pentru autostrăzi și drumuri expres pentru perioada 2014 – 2020 județul Vaslui nu a fost atins decât cu o reabilitare, cea a DN 24, între Vaslui și Bârlad, ignorată fiind nevoia de dezvoltare a întregii zone a Moldovei.

În ciuda protestelor politicienilor și a oamenilor de afaceri din zona Moldova pentru includerea autostrăzii Moldova – Transilvania (Târgu-Mureș – Ditrău – Târgu Neamț – Iași – Ungheni) în Master Planul General de Transport (MPGT) al României, planurile Guvernului au rămas neschimbate. Finalizarea dezbaterilor publice, lansate în 2014, pe tema Master Panului de Transporturi, nu a adus nimic în plus în ceea ce privește județele din regiunea Moldova.

Niciunul dintre marile proiecte de infrastructură rutieră nu are vreo legătură nu numai cu județul Vaslui, dar cu întreaga regiune Moldova, în exercițiul bugetar comunitar 2014-2020. Nici autostrăzile și nici măcar drumurile expres. La începutul lui 2015, atât premierul Victor Ponta, cât și ministrul Transporturilor, Ioan Rus, au prezentat proiectele de infrastructureă rutieră prioritare în următorii ani, între care, în ce privește Vasluiul nu intră decât reabilitarea DN 24. Aceasta figurează printre propunerile cuprinse în Master Planul de Transporturi pentru a fi finanțată în perioada 2014-2020, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prima etapă urmând să fie realizarea în 2015 a unor studii de fezabilitate.

În rest, Moldova este privită de la distanță, orizontul de timp pentru investiții în infrastructura acestei regiuni depășind anul… 2030.

În discuțiile inițiale privind elaborarea Master Planului de Transporturi au intrat și construirea unei autostrăzi Transilvania – Moldova, care să ajungă la Ungheni, dar și a uneia care să treacă prin Galați. Singurul oraș care va avea acces la autostradă din Moldova va fi însă Bacăul, prin Brașov – Bacău (158 km), o investiție de două milioane de euro.

Alte proiecte care se referă la Moldova sunt drumurile expres Bacău-Focșani – Brăila – Galați (213 km), estimat la 984 milioane, dar care ar putea fi realizabil abia în perioada 2021-2030. Dar cu “ajutorul” unor criterii precum „sustenabilitatea economică” sau „sustenabilitatea de mediu”, ca și celelalte proiecte de drumuri expres, acesta va fi „împins” până după 2030. 

Drmurile expres Bacău – Suceava (129 km), Suceava – Botoșani (30 km), Pașcani – Iași – Ungheni (75 km), Bacău – Piatra-Neamț (53 km) ar putea avea aceeași soartă.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.