Să ne unim asupra principiului Unirii

2

Vasile Boerescu„Domnilor deputaţi,

Pentru ce suntem împărţiţi în două câmpuri? Pentru ce ne numim noi şi voi? Ori nu suntem toţi români? Ori nu avem toţi aceeaşi patrie? Ori nu suntem toţi fiii aceleaşi mame? Pentru ce să zicem noi şi voi? De ce să nu zicem noi, românii? Nu avem toţi aceeaşi amoare comună? Care este cauza diviziunii noastre? Care este mărul de discordie dintre noi?

Acest măr de discordie, să nu-l ascundem, el este Domnia. Cine va fi Domnitorul? Fiecare îşi are convicţiile sale, fiecare îşi are simpatiile sale personale; fiecare din noi crede că ţara va fi mai fericită având de Domnitor pe cutare şi pe cutare. Dar discordia există; căci nu toţi cugetăm asemenea. Din astă discordie rezultă discreditul Camerei, discreditul nostru. Nimeni nu mai are credinţă la noi; anarhia nu e departe şi inamicul e la porţile noastre. Cum să respingem anarhia? Cum să oprim pe străini? Făcând să piară discordia, făcând să piară punctul care ne desparte.

Noi (partida naţională) declarăm că nu avem niciun candidat; dumneavoastră (partida conservatoare) aveţi vreunul? Se poate. Însă niciunul din noi toţi nu cred că a venit aici cu hotărârea a face să fie candidatul lui cu orice preţ. Toţi suntem români şi nimeni nu voieşte răul ţării sale, nimeni nu ar voi ca candidatul său să ajungă la Tron pe urme de sânge sau sprijinit de străini. Ar fi o ofensă pentru ţară de a crede că ea a putut trimite la Cameră asemenea oameni.

Ca să ne unim toţi asupra aceluiaşi candidat, este posibil? Cred că nu; fiindcă am zis, fiecare îşi are credinţa sa. Dar a ne uni asupra unui principiu, ne putem uni; mai cu seamă când acest principiu este cel mai mare al naţionalităţii noastre. Acest principiu este al Unirii.

Mulţi din dumneavoastră, acum un an, au reprezentat ţara în această Cameră şi au susţinut cu căldură Unirea. Prinţul Bibescu, fostul Domnitor, a fost între alţii cel mai elocvent şi ardent apărător al Unirii. S-ar putea oare peste timp ca aceste persoane să se contrazică? Aceasta nu se poate crede. Să ne unim cu toţii asupra principiului de Unire, acestui mare principiu ce are să reînvieze naţionalitatea noastră! Să ne dăm mâna ca fraţii, să cugetăm că suntem muritori, că avem să mai trăim câţiva ani şi că copiii şi strănepoţii noştri au să moştenească un viitor glorios, creat de noi! A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni asupra persoanei ce reprezintă acest principiu. Astă persoană este Alexandru Ioan Cuza, Domnul Moldovei! Să ne unim ca fraţi asupra acestui nume şi posteritatea ne va binecuvânta, ţara ne va întinde mâinile şi conştiinţa naţională va fi împăcată că ne-am îndeplinit cu religiozitate o datorie sfântă”.

Discursul rostit de deputatul Vasile Boerescu, în şedinţa Adunării Elective a Munteniei

Bucureşti, 24 ianuarie 1859

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

2 COMENTARII

 1. Acum ne-a inversunat unul impotriva altuia aceasta sleatca de gainari si derbedei,hoti de buzunarele romanilor !
  Au facut sa se certe si sa se urasca tata cu fiu,frate cu sora si buni vecini cu buni vecini…
  Niste javre care vor sa aiba fiecare din ei ,,osul” cel mai mare din restul ce a mai ramas din Romania nevanduta tot de ei inca.
  Sunt disperati ca romanii nu ii mai suporta si sunt asa de buimaciti ca nu stiu incotro sa o mai ia.Nu au nici un program de guvernare.Au dorit puterea ca sa isi ,,albeasca ” dosarele si sa fure.Nici unul nu stie ce sa faca la locul in care a fost numit.Toti stau si asteapta sa li se rezolve cu dosarele lor,aceasta fiind prima si cea mai importanta realizare.
  In rest…habar nu au nici unul din ei ,nu mai vorbesc de Drac-nea,care nu stie nici pe ce lune se afla.Lumea lui este in invarteli si smecherii ,mici gainarii si tras in teapa !Un borfas !
  Nu se aude nici macar numele lui Grindeanu ! Mai degraba a tataroaicei priceputa la pradaciuni( cum a zis Gaurici!)…
  Unde este Grindeanu?La turci ?In Rusia?Pe unde mai este trimis acest trepadus al lui Deac-nea?Nu se vede,nu se aude…Sau s-a dus sa ia instructiuni de la Ghita?
  Ce a mai ajuns si Romania? Sa fie condusa de niste derbedei….Hm….

 2. Iata ,astazi din contra :
  Fiecare partid are un reazam ,fie la ambasade ,fie prin adeptii carora le promit sarea cu marea ,transformandu-se din oaie in lup ,odata alesi in Parlament si numiti in Guvern,facand prapad cu legea-n mana contra a ceea ce au fagaduit, candidati fiind !
  Statul a ajuns un instrument prin cate cei ajunsi la Putere,se razbuna pe opozantii politici ,ba chiar pe popor ,taind in stanga si in dreapta , in folosul ciracilor si clientelei lor de afaceri si,de partid !
  Ce vina a avut EMINESCU, care dandu-si seama de Mafia si Camora din Parlament ,critica la un moment dat, toata clasa politica cartelizata in exploatarea taranilor si distribuirea Bugetului Tarii ,dupa ce l-au alungat si exilat pe Alex.I. CUZA ?
  Ce facusera „boierii Tarii” ,aducand pe un principe strain , si printr-un plebicist bine ticluit, l-au instalat drept urmas al Tronului ,tron golit prin lovitura de Palat tocmai de aceia care l-au instalat pe Voda ?
  Boierii au crezut ca Strainul va fi surd,orb si mut la giumbuslucurile din Camerele Alesilor ,pentru exploatarea taranimii !
  Ca de,tocmai bine de impozitat si jumulit taranii improprietariti de Cuza ,nu pe gratis ci,pe bani platiti de tarani ani buni la rand boierilor fortati sa cedeze prin vanzare ,nu gratis niste petice de pamant ,pentru existenta zilnica a taranului obidit de claca si zile de munca la boier !

  Ne miram de miscarile taranesti ai anilor 1890 ,care a culminat cu 1907 ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.