Salariații nu au medici

0

Salariații care au program de muncă dimineață nu au acces la medicii vasluieni din Spitalul Județean sau Policlinică fără a se învoi de la serviciu. Pentru că doctorii din Vaslui au program de lucru întocmai ca funcționarii, până la ora 16.00, poate și pentru ca pacienții să ajungă la cabinetele lor particulare după-amiaza. Dacă ai nevoie de consultații repetate sau un tratament care necesită mai multe vizite la medic va trebui să-i explici angajatorului că în întregul oraș nu există un singur medic disponibil după-amiază, și nu chiulești. Dacă nu te crede, ori îți îndeși mâinile în buzunar și mergi la cabinete sau clinici private, ori… te dă afară.

„Este normal să te învoiești de la serviciu pentru a-ți rezolva problema?”, se întreabă un vasluian. „Mai ales acum, când trebuie să ții de un serviciu cu dinții”, completează el.

La sfârșitul lui 2014, Policlinica și Spitalul Județean nu există decât pentru pensionari și șomeri, sau pentru cei care au program de lucru după-amiaza, în tot cazul. Nicidecum pentru funcționari, care au “prostul obicei” de a se duce la serviciu dimineață și a termina programul după-amiază. Adică întocmai ca medicii vasluieni, care au și ei program de funcționari.

Pe ușa marii majorități a cabinetelor medicale din Spital sau din Policlinică stă scris 08.00 – 15.00, pentru ca pentru alți medici programul să se încheie la ora 16.00, oră la care, mulți dintre vasluienii cu un loc de muncă, precum medicii, se pregătesc să-și încheie programul. Practic, fără a se învoi de la serviciu, un funcționar vasluian nu are nicio șansă de a beneficia de o consultație medicală sau de a primi un tratament din partea unui medic specialist în sistemul de stat. Doamne ferește ca pacientul să aibă nevoie de mai multe consultații sau un tratament care necesită mai multe vizite la medic! Va fi foarte greu de explicat probabil angajatorului că în întregul sistem medical din municipiu reședință de județ nu poți găsi un singur medic după ora 16.00.

„Într-adevăr, nu avem medici pentru a asigura două schimburi, și pentru după-amiază. Avem specialități care au program și după-amiază” – Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Managerul Spitalului Județean, care administrează și Policlinica, explică și de ce salariații sunt foarte motivați să apeleze la medicii din Policlinică: cu o trimitere de la medicul de familie, consultația va fi gratuită.

„Este ciudat că la mine nu au venit cetățeni cu asemenea solicitări. Dacă se va întâmpla ne vom gândi la modificarea programului unor secții. Dar vom face acest lucru și pentru că ne-ați sesizat dumneavoastră” – Ana Rinder.

La sfârșitul lui 2014, o vizită la Policlinica din Vaslui este mai mult decât lămuritoare. Dacă ai copilul bolnav trebuie să te învoiești de la serviciu. Programul la Ambulatoriu integrat pediatrie: 08.00 – 15.00, la cabinetul de Sănătate Mintală Copii: 08.00 – 15.00.  La Laboratorul de analize medicale recoltarea de probe biologice se face între orele 08.00 și 12.00, așa cum este recomandat, dar eliberarea buletinelor de analize se face între orele 08.00 – 12.00, deci o altă zi în care trebuie să lipsești de la serviciu. La Laboratorul determinări grupe sanguine se lucrează numai între orele 07.00 – 14.00. La cabinetul Diabet, nutriție și boli metabolice programul este între orele 08.00 și 15.00. La Urologie programul este 08.00 – 15.00, iar la Nefrologie asemenea, la fel și la Obstretică – Ginecologie și Dermato – Venerice, în vreme ce pe ușa de la Triaj Oncologie stă scris 07.00 – 15.00. Iar dacă ai avut nenorocul în viață să te îmbolnăvești de diferite boli și să mai și crezi articolul din Constituție care spune că „dreptul la ocrotirea sănătății este garantat”, iar șeful te-a luat de mult pe făraș, nu ai nicio șansă să-ți mai revii: medicul specialist psihiatru din Policlinică are și el program de la ora 08.00 până la ora 15.00…

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.