Cine să salveze Vasluiul?!

0

Doar doi din cei 13 parlamentari de Vaslui au fost prezenți la întâlnirea de pe 20 februarie 2015 solicitată de mediul de afaceri vasluian, organizat în Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA). În afara primarului de Vaslui Vasile Pavăl, și autoritățile locale au ignorat evenimentul.

În vremea în care oamenii de afaceri, dar și politicieni din Moldova cer salvarea regiunii de la subdezvoltare, mediul de afaceri vasluian se tânguiește în pustiu. Un TVA mai mic și măsuri economice speciale pentru un județ special, au cerut cei care susțin economia locală. Parlamentarii au făcut ce știu mai bine: au primis, că doar nu-i costă nimic!

Senatorii Gabriela Crețu (PSD) și Dan Marian (PNL) au fost singurii din cei 13 parlamentari ai județului Vaslui care și-au găsit timp pentru a participa la un asemenea eveniment precum o dezbatere cu mediul de afaceri vasluian. Dezamăgirea putea fi citită pe chipul lui Ionel Constantin, președintele CCIA Vaslui, organizatorul evenimentului, care ar fi putut bănui că o întâlnire cu cei care susțin economia județului pe care cei 13 îl reprezintă nu poate fi ușor ignorată de către aceștia. Dar nu a fost așa!

Vasluiul are 13 reprezentanți în Parlamentul României, pentru că, de data asta, doar criteriul numărului de locuitori a contat, și nu alți indici sau indicatori. Dar dacă ne gândim și analizăm calitatea acestora, județul Vaslui intră din nou din păcate în zona gri, acolo unde se găsește cu toate datele economice, sociale și de dezvoltare. Deputați precum Irinel Stativă (PSD) sau Sergiu Viziteu (UNPR), spre exemplu, nu au avut vreodată vreo legătură cu funcția pe care o dețin sau cu județul pe care ar trebui să-l reprezinte. 

Șirul frustrărilor

„Moldova a fost bazinul de vot tradițional pentru toate partidele, însă, când s-a făcut raportul și balanța între Moldova și Ardeal, s-a văzut că dacă în Ardeal s-au investit 1 miliard de euro în infrastructură, în Moldova au fost doar 100 milioane, adică 10%. Am spus asta și premierului Victor Ponta și tuturor celor cu care ne-am mai întâlnit” – Ionel Constantin.
„Declararea județului Vaslui drept zonă defavorizată în spiritul legislativ actual, aprobarea pentru județul Vaslui a unui program de investiții orientat pe zona economică în valoare de 1 miliard de euro finanțat din fonduri europene, program conturat de oamenii de afacerii din județ și declararea zonei Albița drept zonă economică liberă” – Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a IMM -urilor Vaslui.

„Este un semnal de alarmă, pentru că firmele din Vaslui, Bârlad sau Huși nu se pot dezvolta din cauza lipsei unei infrastructuri rutiere, un drum expres care să treacă prin județ, de la Galați spre Vaslui, ca să nu mai vorbim de o autostradă care să lege Chișinăul de Estul și Vestul Europei. Sunt cifre care arată că aceste costuri cu transportul în zona Moldovei sunt mai mari cu 33% față de Ardeal sau alte zone ale României. Să nu ne mirăm, atunci, de ce am rămas în urmă, economic. Este inacceptabil să faci zece ore până la Vaslui, de la granița de Vest, pentru a traversa toată România și a aduce mărfuri în partea de est a țării” – Ionel Constantin.

Constantin le-a cerut parlamentarilor, dar și celor din administrația locală să se implice mai mult în rezolvarea cerințelor mediului de afaceri, în condițiile în care mii de firme s-au închis în ultimii ani, iar cele rămase abia mai respiră: „Trebuie să stingem, odată pentru totdeauna, conflictele dintre noi și să găsim soluții pentru mediul de afaceri de la Vaslui”.

Cerințele mediului de afaceri

„E vital pentru economia noastră să facem un efort să schimbăm ceea ce ține de TVA. Nici în Albania nu e TVA de 24 %. Acest lucru funcționează ca un tăvălug pentru economia noastră” – Cătălin Moraru, investitor în domeniul creșterii păsărilor.

Reprezentanții firmelor s-au mai plâns și de lipsa personalului specializat, bine pregătit, pentru diverse sectoare de activitate. „Toată lumea spune că sunt mulți șomeri, însă trebuie să recunoaștem că avem nevoie de personal specializat, fie că vorbim de construcții sau alte sectoare de activitate dintr-un municipiu” – Vasile Pavăl.

„Vrem ca autoritățile locale din județul Vaslui să susțină reducerea TVA la carne la 9%, ca și la ouă. Este vital pentru economie să ajungem la acest nivel. Cred că este momentul oportun, pentru că discuția privind reducerea TVA este în toi la București. Mi s-a spus că este nevoie de susținere în Parlament, pentru aceste cereri ale noastre. Noi vrem să facem lobby pe lângă aceia pe care i-am trimis în Parlament, parlamentarii județului Vaslui, să susțină reducerea TVA la carne, care va avea efecte benefice pentru populație” – Cătălin Moraru.

„Vrem să se ajungă la o înțelegere a situației, o problemă cu care se confruntă majoritatea angajatorilor. Cei tineri au plecat afară, iar cei care au rămas sunt slab pregătiți. Să se găsească o variantă de ucenicie, ceva, prin care să putem să ne pregãtim oamenii pentru domeniile care ne interesează” – Luigi Cosma, managerul Energoconstruct.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.