Cu primarii la psiholog

0

Primarii traseiști sunt numai buni de dus la psiholog. După ce de 25 de ani li se tot spune ce trebuie să facă și la ce partid să fie ca „să fie bine”, s-a ajuns să li se spună și ce au făcut de fapt și nu și-au dat seama. Totul era legal când cei 20 de primari vasluiani au plecat la alt partid, la sfârșitul lui 2014, dar, la începutul lui 2015, tot „unii” de la centru au decis că erau “ilegaliști” și nu știau ce făceau, așa că trebuie să li se spună.

„Parcă ar fi prima dată când migrează primarii”, răspunde Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, “ultragiaților” din PNL care condamnă cu fermitate Ordonanța 55 din 2014 a Guvernului Ponta care a permis migrarea a peste 180 de aleși locali vasluieni, între care 20 de primari. Buzatu ține să amintească perioada 2004-2008, când PDL și PNL au arvunit primari PSD, partidul său fiind în opoziție. Pe atunci, Dan Marian, președintele PDL Vaslui, a pus tot vreo 20 de primari să semneze că îl vor susține pe Traian Băsescu la președenție. Ceea ce nu mai spune însă președintele PSD este că, din toate timpurile, PSD Vaslui a fost cel mai bun la acest sport, aruncarea cu lasoul după primari.

Practic, nu a existat guvernare care să nu fi tras de ei, într-o parte sau alta, dar acum s-a atins apogeul. Primarii nu mai știu ce e cu ei, unde au greșit, dacă totul era legal atunci când au migrat, cum de au devenit “ilegaliști” și “infractori” la ordinea constituțională între timp.

Pentru că, acum, Curtea Constituțională a lăsat la latitudinea Parlamentului să decidă asupra soartei primarilor, după ce a declarat Ordonanță 55 neconstituțională. Lucru care se va întâmpla în luna februarie 2015.

Situația este cât se poate de bizară, sau să spunem de acum înainte „specific românească”. Dacă păstrează efectele Ordonanței, parlamentarii apără o dispoziție legală neconstituțională. Dacă primarii vor fi demiși, momentul demiterii ar trebui să fie cel în care au plecat la alt partid. Ce se va întâmpla cu documentele semnate între timp?

Pe deasupra capetelor lor de primari aducători de voturi, cei mari, inclusiv de la județ, se luptă în continuare pentru ei, dar nu de dragul lor. În vreme ce Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, spune că primarii traseiști trebuie să rămână la locurile lor, Dan Marian, copreședinte al PNL Vaslui, îi vrea demiși. Cu motivații foarte diferite, fără îndoială, primul îi vede ca oameni liberi, care și-au manifestat un act de voință, în vreme ce cel de-al doilea îi vede ca trădători și nu ar vrea să-i mai vadă deloc. Ambii au însă argumente “copleșitoare”.

„A fost un act de voință. Mandatul nu este imperativ. Trebuie să te lupți tu, în cadrul partidului, să îi păstrezi pe oameni. Cum poate cineva să întoarcă voința unor oameni?! În momentul acela erau liberi să aleagă. Cum vin eu acum și spun: nu, nu te-ai dus la partidul acela?!” – Dumitru Buzatu.

„Decizia CCR a confirmat ceea ce PNL a semnalat dinainte de începerea campaniei electorale, și anume că prin OUG 55/ 2014 Guvernul Ponta a viciat voința electoratului. PNL cere PSD să accepte să fie aprobată legea de respingere a Ordonanței 55/ 2014, care să aibă reglementate efectele cu privire la aleșii locali, în sensul în care aceștia să-și piardă mandatele. PSD are obligația să respecte voința românilor, care este mai presus de orice dorință de a câștiga alegeri” – Dan Marian.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.