Iobăgie modernă

0

Functionari sclavieBugetarii au lege împotriva oricăror legi favorabile. Pe 20 februarie 2015 bugetarii ar trebui să intre într-o grevă de avertisment cu întreruperea activității. La Consiliul Județean (CJ) Vaslui nu se poate, pentru că interzice legea. Ca niciodată guvernanții sunt pregătiți pentru a veni în întâmpinarea doleanțelor funcționarilor, dar nu cu rezolvarea lor, nu vă gândiți, Doamne ferește! De data asta și-au făcut legi prin care să „preîntâmpine” orice rezolvare. Din 2011, Legea dialogului social (de fapt, a antidialogului social), interzice protestele în perioada derulării contractului colectiv de muncă și prin care se cere modificarea vreunei legi. De atunci, prin legile „lor”, guvernanții le-au luat multe drepturi, bugetarii în schimb nu au dreptul de a cere modificarea vreunei legi în favoarea lor. Un prim ministru care schimbă  legi pentru a scăpa de doctorate nemeritate, interzice altor milioane să ceară măcar modificarea unei legi. Un „drept de smecher” într-o guvernare golănească.

Legați de glie precum iobagii din trecut, precum șerbii, rumânii, țăranii dependenți de demult, funcționarii nu au voie astăzi să ridice glasul măcar împotriva guvernanților. O spune, cu alte cuvinte, Gheorghe Ocheanu, liderul sindicatului de la CJ Vaslui, vorbind despre Legea dialogului social, mai degrabă o lege a antidialogului social, în fapt o lege care interzice orice legi viitoare care ar putea veni în sprijinul funcționarului.

Membrii sindicatului funcționarilor de la CJ Vaslui ar participa la greva de avertisment, hotărâtă de Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA), numai că le interzice legea. 

„Nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unor legi sau a altui act normativ”. Este una dintre prevederile strecurate de “social-democrații” primului-ministru Victor Ponta, o aberație legală demnă de o dictatură militară aflată sub lege marțială. Nu e nevoie să mai spunem că orice doleanță posibilă a funcționarilor publici nu poate fi rezolvată decât printr-o lege sau act normativ. Un prim-ministru care modifică legi pentru a scăpa personal de doctorate nemeritate, se pricepe, în schimb, să dea și legi prin care sunt interzise legi pentru alții, pentru sindicaliști, care au interzis prin lege să ceară modificarea legii.

„Prin prevederile Legii dialogului social angajaților le sunt îngrădite dreptul de a declanșa conflicte de muncă pe perioada derulării contractului colectiv de muncă, precum și dreptul de a revendica alte drepturi decât cele stabilite prin legislația în vigoare” – Gheorghe Ochiană. Acesta nu poate decât să spună: „Noi suntem alături de colegii noștri și le susținem nemulțumirile”.

Prin urmare, dacă ai semnat contractul colectiv de muncă nu mai ai dreptul să ceri nimic.

„Au promis că vor schimba această lege, aceste prevederi, dar nu s-au ținut de cuvânt” – Gheorghe Ochiană, care reamintește protestele din 2011, când a fost adoptată această lege, și care au fost dezamorsate de Guvern prin primisiuni de care nu s-a ținut.

Iar sindicaliștii din administrație au ce cere și motive să o facă.    

„Niciuna dintre solicitările noastre nu au fost soluționate în mod favorabil de către Guvernul României, dimpotrivă, prin doptarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, salariile bugetarilor din administrația publică locală au fost înghețate și a fost interzisă, în mod expres, acordarea tichetelor de masă, cadou și a voucherilor de vacanță, precum și a aricăror premii, prime sau bonificații, veniturile salariaților din administrația publică locală fiind menținute la acelaș- nivel cu cel din decembrie 2014” – comunicat al FNSA.

Vedeți bine, Guvernul, pentru că e Guvern, poate veni cu legi sau acte normative, între timp, care să lovească în interesele bugetarilor, aceștia însă nu pot cere modificarea vreunei legi în favoarea lor. E un fel de „drept de șmecher” golănesc a unora care stabilesc regulile jocului pentru că „s-au ajuns”.

Bugetarii se consideră „cea mai slab plătită și discriminată categorie de salariați din sistemul bugetar”. „Constatăm că, după aproximativ doi ani de guvernare, am fost amăgiți cu promisiuni, așa cum s-a întâmplat și în campania electorală din 2012, când actualii guvernanți  au câștigat alegerile cu voturile noastre, promițând că vor modifica legislația prin care guvernele Boc au distrus tot ceea ce sindicatele din România au construit de la Revoluția din 1989 încoace. Am mai fost păcăliți și cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014 de către clasa politică aflată la guvernare” – comunicat al FNSA. 

Sindicaliștii solicită „reglementarea și liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituții realizează și sunt finanțate parțial și din venituri proprii; creșteri salariale și pentru salariații din administrația publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”. Sindicaliștii au mai solicitat creșteri salariale similare cu cele aprobate pentru salariații din învățământ, adică 10% în două tranșe, începând cu 1 martie 2015, și aceleași creșteri în 2016 și 2017, precum și scoaterea angajaților din sănătate în afara sectorului bugetar, astfel încât plafonul de fonduri pentru salarizare să permită aplicarea Legii nr. 284/2010.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.