Pe ce au cheltut ștabii banii

0

Unde sunt banii care nu mai sunt.Cu toată nevoia disperată de investiții, pentru 2014, județul Vaslui se numără doar pe locul 38 la sumele îndreptate spre achiziții publice, cu 11,7 milioane de euro. Partea și mai proastă este că Vasluiul este printre județele cu cele mai puține fonduri europene atrase. Cei mai mulți bani i-au cheltuit administrațiile locale, 6 milioane de euro, în vreme ce Consiliul Județean (CJ) Vaslui a virat 5,7 miliaone. Cel mai important contract semnat în județ în 2014 a fost al Primăriei Vaslui, pentru refacerea infrastructurii de străzi, 4,867 milioane euro.

Cei mai mulți bani cheltuiți de administrația publică au mers în 2014 către lucrări publice, aproape 8 milioane de euro, reparațiile și întreținerea drumurilor sau refacerea clădirilor având prioritate.

Programele guvernamentale au scos din bugetul local o sumă importantă, 2,6 milioane de euro pentru „Cornul și laptele”, din care CJ Vaslui a virat 1,66 milioane euro în cadrul contractului cu Ilvas pentru aprovizionarea și distribuția produselor lactate pentru elevi și preșcolari în anul școlar 2014-2015 și 701,7 mii euro în cadrul contractului cu Parisienne a la Vya SRL pentru aprovizionarea și distrubuția produselor de panificație pentru elevi și preșcolari în anul școlar 2014-2015.

Lucrările pentru managementul integrat al deșeurilor din cadrul Programul de Mediu al Uniunii Europene se află de abia pe locul trei la cheltuieli, cu 934, 88 mii lei.

Din cei 7,9 milioane euro care s-au cheltuit în 2014 în infrastructură și lucrări publice 5,5 milioane au provenit din fonduri europene. Asta în vreme ce toți cei 934, 8 mii euro cheltuiți pentru managementul deșeurilor au fost bani europeni

Datele extrase din Sistemul Electronic de Achiziții Publice arată că șefii de la județ au avut preocupări de viitor destul de mărunte în 2014. Cel mai important contract semnat CJ Vaslui este cel pentru reparații capitale și refuncționalizarea Casei Armatei în vederea transformării sale într-un centru cultural județean multifuncțional, un contract cu societatea vasluiană Corevas în valoare de 2,305 milioane de euro. Execuția scării exterioare suplimentare în cadrul proiectului Reabilitarea, modernizarea și echiparea Spitalului Județean de Urgență Vaslui a fost un alt contract semnat de CJ Vaslui cu Elitconstruct SRL în valoare de 656,6 mii euro. Întâmplător sau nu, dintre cele 5,7 milioane de euro cheltuite de CJ Vaslui în 2014, peste 80% au plecat de la administrația centrală a județului în trimestru trei, înainte de alegerile prezidențiale, pentru care șefii PSD ai CJ își puseseră mari speranțe că vor fi câștigate de candidatul partidului, Victor Ponta.  

Asfaltarea din Vaslui, cel mai important contract

Totuși autoritățile locale vasluiene promit mult pentru viitor, ca întotdeauna, în 2014 virând prin Sistemul de Achiziții Publice nu mai puțin de 161 de mii de euro pentru proiectări, strategii, studii și analize.

Cel mai important contract semnat în județ nu poartă antetul CJ Vaslui, ci al Primăriei Vaslui și se referă la refacerea infrastructurii de străzi în Vaslui fiind parafat împreună cu societatea Combetas SRL pentru o valoare de 4,867 milioane euro. Municipiul Vaslui a mai semnat un alt important contract în 2014 cu societatea MHS Truck&Bus SRL pentru echipamente și utilaje în cadrul proiectului Creșterea capacității de management al deșeurilor pentru un mediu mai curat în orașele Vaslui și Cahul, valoarea acestuia ridicându-se la 934,8 mii euro. De altfel, din cele 11,7 milioane care se regăsesc în Sistemul Electronic de Achiziții Publice doar 5,7 milioane au fost cheltuite prin CJ Vaslui, în vreme ce primăriile din județ au făcut plăți în valoare de 6 milioane.

Îmbucurător este totuși faptul că cele mai importante contracte semnate în 2014 de către autoritățile locale au avut de cealaltă parte societăți vasluiene. Mai puțin îmbucurător este însă că pentru atribuirea acelorași contracte nu a existat o prea mare concurență, așa cum arată datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Șapte contracte (aproape jumătate) au fost câștigate la licitație, însă în condițiile în care în trei cazuri câștigătorul a fost și singurul ofertant sau a avut singura oferă admisibilă. Două contracte au fost atribuite în urma unor negocieri fără anunț de participare, iar trei prin cerere de ofertă.

Societățile vasluiene Combetas SRL (4,86 milioane euro), Corevas SA (2,32 milioane) și Ilvas SA (1,66 milioane) ocupă primele trei locuri în topul companiilor care au semnat contracte cu autoritățile locale vasluiene în 2014.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.