Prefectul apără viața sexuală cu propriile mâini

0

Prefectura Vaslui a fost singura din țară care nu a răspuns unei solicitări a Expert Forum privind apartenența politică a primarilor de la începutul lui 2015. Comunicatorii Prefecturii au motivat “legal” că aceasta este informație cu caracter personal, ca și viața sexuală, pe care le-ar fi apărat-o, de asemenea, la nevoie. Să “demaște” apartenența politică e ca și cum le-ar fi divulgat viața sexuală, a spus Prefectura Vaslui, singura din țară capabilă să facă o asemenea legătură.

Numai în județul Vaslui apartenența politică a primarilor este informație cu caracter personal. Specialiștii în politici publice și reforma administrației de la Expert Forum au luat la cunoștință într-un mod cât se poate de neobișnuit pentru ei de opacitatea Prefecturii Vaslui și a “comunicatorilor” ei, cu care presa locală vasluiană se conftruntă de multă vreme.  

Expert Forum a investigat migrația aleșilor locali în urma Ordonanței 55/2014 a Guvernului Ponta, care permitea tuturor aleșilor locali să treacă la alt partid fără să-și piardă mandatul, dar care ulterior a fost declarată neconstituțională. Lucrând la raportul lor, experții au cerut date statistice oficiale de la toate prefecturile din țară cu privire la numărul exact de primari, consilieri locali și consilieri județeni care au ales să treacă la alt partid. Toate prefecturile au trimis imediat datele pe care le aveau, numai Prefectura Vaslui a refuzat motivând că informația solicitată este confidențială, iar apartenența politică, la fel ca viața sexuală, este o informație cu caracter personal.

Răspunsul oficial al Prefecturii Vaslui i-a lăsat mască pe cei de la Expert Forum, oameni „trecuți prin viața” administrativă și politică, care comunică de multă vreme și intens cu instituțiile publice românești, de la Guvern și ministere, până la primării și direcții locale. Așa ceva nu au mai întâlnit oamenii!

„Legea nr 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, prevede la art.7, alin (1) că ‘Prelucrarea datelor cu caracter personal legate de originea rasială sau etnică, de convingerile politice, religioase, filosofice sau de natură similară, de apartenența sindicală, precum și a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate sau viața sexuală este interzisă’. (…) În concluzie, informațiile solicitate de dumneavoastră nu sunt de interes public, pentru că în conformitate cu Legea 677/2001 este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile politice. Conform prevederilor Legii 544/2001, informațiile respective nu pot deveni informații publice pentru că sunt date personale care nu afectează capacitatea de exercitare a unei funcții publice, iar conform prevederilor Legii 176/2010 nu există nicio obligație legală de a fi făcute publice informațiile solicitate”, sună originalul răspuns remis Expert Forum și semnat de prefectul vasluian Andrei Puică.

Uimitorul răspuns face parte însă din practica instituției condusă de Puică a cărui comunicatori sunt preocupați de a demonstra în continuu și în fel și chip că nu pot transmite informații de niciun fel.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.