Primele semne ale cancerului

0

„La început, pacientul nu are simptome clare de boală, apar unele manifestări clinice nespecifice – pierdere în greutate, anemie, stări febrile – care în mod normal nu sunt asociate cu cancerul. Pe măsură ce procesul de carcinogeneză evoluează, se conturează unele manifestări clinice specifice, care țin de organul afectat, de volumul formațiunii tumorale. Acestea din urmă pot fi descoperite prin examen clinic sau investigații imagistice” – conf. dr. Dumitru Matei, șeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila».

Scăderea poftei de mâncare, scăderea progresivă în greutate, care se accentuează și care nu are o cauză evidentă, sunt manifestări care însoțesc de obicei cancerul. De asemenea, apariția unei anemii care nu răspunde la tratamentul cu fier, ci se agravează poate să îi atragă atenția medicului de familie și să-i recomande pacientului investigații amănunțite. Acestor probleme pot să li se asocieze uneori o stare febrilă prelungită și chiar dureri articulare. 

„Alteori pot să apară așa-numitele manifestări paraneoplazice – erupții cutanate particulare sau echimoze. Sindroamele paraneoplazice sunt relativ rare, recunoașterea lor însă poate releva existența unor tumori primare profunde” – conf. dr. Dumitru Matei.

Depistarea unei tumori în faza precoce înseamnă șanse foarte mari ca extirparea chirurgicală a tumorii sau alte metode de tratament să aibă efecte maxime.

Atenție! Pierderea cronică de sânge prin scaun, menstruațiile abundente pot fi semnale de alarmă pentru un cancer colorectal, în primul caz, respectiv un cancer genital. În unele cazuri, vărsăturile cronice sau cele care nu răspund la tratament sunt primele simptome ale cancerului de stomac, iar constipațiile cronice pot precede un cancer al intestinului gros. În cazul fumătorilor, tusea persistentă, care nu răspunde la tratament, poate conduce diagnosticul spre cancer pulmonar.

Femei. După vârsta de 18-22 de ani, toate femeile trebuie să își facă testul Papanicolau, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. În ceea ce privește cancerul de sân, pentru depistarea lui sunt recomandate autopalparea sânilor, examenul medical anual efectuat la ginecolog sau la medicul de familie, iar după 40-45 de ani, mamografia.

Depistare. Pentru diagnosticarea precoce a cancerului de colon, medicul de familie recomandă persoanelor de peste 50 de ani testul de depistare a hemoragiilor oculte în scaun și colonoscopia. Determinarea antigenului prostatic este cea mai bună metodă de descoperire precoce a cancerului de prostată. Această analiză trebuie făcută anual de toți bărbații de peste 50 de ani. Cei care au avut în familie cazuri de cancer de prostată trebuie să își determine antigenul prostatic după 40 de ani.

Primul semn al cancerului!

Cancerul este a doua cea mai comună cauză a deceselor, dar boala poate fi tratată, dacă este diagnosticată la timp. Din păcate, simptomele timpurii ale cancerului nu sunt întotdeauna clare și deseori sunt confundate cu cele provocate de afecțiuni minore.

Arsurile la stomac, precum și o senzație ușoară de greață și balonare pot fi un semn timpuriu de cancer la stomac. Pentru că pastilele anti-acid elimină disconfortul, oamenii au impresia că au avut doar mai mult acid în stomac. De cele mai multe ori așa este, însă dacă senzația persistă și te simți plin, deși ai mâncat mai puțin decât de obicei, ar trebui să vezi un medic. Persoanele care au reflux gastric sunt mai predispuse la apariția cancerului de gât.

Dificultăți de respirații

Primul simptom al cancerului la plămâni este reprezentat de dificultățile de respirații, apărute după activități care nu presupun mult efort. O tuse care durează mai multe săptămâni sau o tuse diferită apărută la fumători este un alt semnal de avertizare. Dacă simptomele persistă, o simplă radiografie îți va spune exact de ce afecțiune suferi.

Simptomele asemănătoare cu o răceală

Simptomele timpurii de limfom, cancerul nodulilor limfatici, sunt asemănătoare cu o răceală și includ dureri musculare și febră. Deși febra este mai comună în cazul cancerului care s-a răspândit, Societatea Americană de Cancer avertizează că poate fi și un simptom timpuriu al limfomului și leucemiei.

Voce răgușită

Dacă ai vocea răgușită mai mult de două săptămâni, după o infecție a aparatului respirator, mai ales dacă starea ta se înrăutățește, mergi la medic. Vocea răgușită sau laringită poate fi cauzată de cancer la gât, la plămâni sau chiar la tiroidă. Tumoarea apasă pe esofag, iar în multe cazuri, răgușeala este singurul simptom al cancerului esofagian.

Durere în brat sau umăr

O durere a brațului sau a umărului, care devine tot mai puternică pe măsură ce trece timpul, poate fi un simptom al cancerului la plămâni, cauzat de creșterea nodulilor limfatici, care apasă pe nervi. Acest semnal de avertizare poare apărea chiar înainte de dificultățile de respirație și nu seamănă cu o durere musculară, ci mai degrabă cu cea provocată de artrită.

Balonare

Dacă ești femeie și ești constant balonată, fără explicații, mergi la doctor, mai ales dacă te simți plină, deși nu ai mâncat mai nimic. Balonarea fără o cauză concretă este un semnal comun al cancerului ovarian, cel mai periculos tip de cancer, pentru că nu are simptome decât în stadii avansate.

Dificultăți la urinare

Bărbații care au probleme la urinare atribuie simptomul unei prostate, dar o altă cauză a lor ar putea fi cancerul la prostată. Doctorul este singurul care poate spune dacă sunt motive de îngrijorare.

Oboseala

Slăbiciunea și oboseala sunt simptome pentru multe tipuri de cancer, dar sunt caracteristice leucemiei. Dacă te simți mereu obosit, deși dormi suficient și nu ești sub stress, mergi la medic.

Analize care depistează cancerul

Numărul de persoane care primesc diagnosticul de cancer crește de la un an la altul, iar descoperirea la timp a bolii îți poate salva viața.

Când mergi la medic, este important să îi spui toate simptomele pe care le ai. În baza lor, doctorul îți va prescrie o serie de teste care îi vor spune ce se întâmplă în organismul tău. Cu excepția cancerului sângelui, celelalte tipuri nu pot fi diagnosticate doar pe baza analizelor la sânge. Nu înseamnă că nu sunt importante, pentru că dau indicii prețioase despre starea ta de sănătate.

Dacă medicul îți recomandă să faci analize care depistează cancerul, nu înseamnă că ai boala, ci doar că vrea să excludă cea mai rea variantă. O analiză foarte importantă este hemoleucograma completă, care măsoară cantitatea de celule pe care o ai în sânge. Prea multe sau prea puține celule în sânge ori prezența unor celule anormale pot indica un cancer al sângelui, iar o biopsie a măduvei spinării poate confirma acest diagnostic.

Obiceiuri care te ajută să previi cancerul

Cancerul nu apare peste noapte și sunt câteva metode care te ajută să te ferești de această boală.

Renunță la fumat

Fumatul este unul dintre factorii de risc ai cancerului, iar dacă vrei să reduci șansele de a primit acest diagnostic, ar trebui să renunți la țigări. Nu este ușor, însă odată ce o faci, beneficiile se simt imediat, potrivit cercetătorilor. Aceștia au observat că starea generală de sănătate a unei persoane se îmbunătățește considerabil la câteva minute de la ultimul fum de țigară, dacă nu revii la acest obicei nesănătos.

Evită fumul de țigară

Dacă nu fumezi, dar stai în fum de țigară, riscul de a face cancer crește considerabil. Fumatul pasiv este aproape la fel de periculos ca cel activ, așa că alege să îți petreci timpul în locuri în care nu există fum de țigară. Dacă locuiești cu un fumător, cere-i să se lase sau să fumeze afară.

Fă mișcare

Exercițiile fizice sunt foarte bune pentru sănătate și nu doar pentru că îți întăresc imunitatea și îți dau o stare generală bună. Studiile au arătat că previn și apariția cancerului la sâni și colon.

Mănâncă sănătos

Nu trebuie să dai banii pe suplimente sau medicamente scumpe, pentru a rămâne sănătoasă. Este de ajuns să mănânci cât mai sănătos: consumă zilnic cel puțin 5 legume și fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Redu consumul de sare și folosește uleiuri bune pentru organism.

Consumă mai puțin alcool

Centrul de Prevenire și Control a Bolilor a arătat că alcoolul este responsabil pentru 3,5% dintre cazurile de cancer, soldate cu decesul pacientului. Un pahar de vin pe zi are numeroase beneficii pentru sănătate, însă trebuie să rămâi la această cantitate.

Evită expunerea la soare

Cercetătorii au arătat că femeile care au suferit cel puțin cinci arsuri solare între 15 și 20 de ani au un risc de 80% de a face melanom.

Cele mai multe forme de cancer de piele pot fi prevenite, dacă folosești protecție și nu stai multe ore la soare.

Alăptează, pentru a reduce riscul apariției cancerului

Dacă alăptezi sau ai făcut-o deja, nu i-ai făcut doar copilului un beneficiu, ci și ție. Studiile au arătat că femeile care au alăptat au un risc mai mic de a face cancer la sân, deoarece au un nivel mai mic de estrogen.

Vaccinează-ți copiii împotriva hepatitei și HPV

Vaccinarea copiilor împotriva cancerului de col și a hepatitei este foarte importantă. Studiile au arătat că 80% dintre cazurile de cancer la ficat sunt cauzate de virusul Hepatitei B. La fel de periculoasă este și infecția cu papilloma virus, care poate duce la cancer de col, vaginal sau anal.

Mergi la medic

Una dintre cele mai bune metode de a preveni apariția cancerului este să mergi periodic la control. Mamografiile, colonoscopiile și examenele ginecologice te pot ajuta să descoperi la timp această boală.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.