Tranziția spre criză

0

Tranzitia spre crizaLucrurile se văd altfel la „peste 25 de ani”, așa cum se spune acum, deşi nu e uşor de înţeles de ce oamenii au nevoie de o cifră rotundă ca să se gândească mai profund la trecutul lor, să evalueze lucid o perioadă apusă. La 19 ani după “Revoluţie” parcă nu merita să ne consumăm atât de mult timp şi energie analizând perioada scursă, parcă lipsea ceva… Ei, dar la 25 de ani e altfel, şi toţi intelectualii, analiştii, clarvăzătorii şi „televizionarii” parcă au aşteptat numărătoarea şi pocnitura de start ca să o rupă la maratonul explicaţiilor și sintezelor privind „frumoasa vârstă” pe pistele lor întortocheate care să îi ducă la concluzii detaşate ca cât se poate de noi şi originale, cum altfel?!… De atunci se vorbeşte despre toată viaţa noastră numai „la peste 25 de ani de la…”.
Dar să te ţii la 50 de ani, când vor putea spune „jumătate de secol”… Câtă gândire, câtă evaluare, câtă viziune, câte perspective…!
Dar, coincidenţă, ”rotundul” 25 a rotunjit şi mai bine situaţia, decât ar fi făcut-o 19… În 2008 unii, mai optimişti şi curajoşi, încă mai vedeau sfârşitul tranziţiei şi chiar se vedeau respirând democraţie sau democratic, dezvoltare şi prosperitate, capitalismul şi piaţa liberă, toate atât de binefăcătoare. În schimb, din 2010, toată perioada poate fi consemnată, şi nu cu ironie, ci cu „realism istoric”, ca „tranziţia spre criză”, în limbaj „de specialitate”, sau „din lac în puţ”, în cel popular.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.