Unde au fost serviciile secrete în timpul jefuirii Ţării?

34

După evenimentele din decembrie ’89 românii au început să se organizeze conform noilor orientări. Sigur, nu am rămas niciun moment fără servicii de securitate, de informaţii externe, informaţii ale armatei, poliţiei ş.a.m.d.. Totodată am avut Procuratură, judecătorii, Parlament etc. Toate aceste instituţii enumerate de mine au fost şi sunt plătite cu bani grei, fiecare salariat primea şi primeşte de 7-12 ori salariul mediu pe economie. Cu toate acestea, rezultatele muncii lor sunt egale cu zero. Cum poate fi altfel percepută munca de culegere de informaţii, de anchetare şi judecare a infracţiunilor de corupţie decât ca tolerantă. O spun cu toată răspunderea. Munca lor a fost inexistentă, dacă nu cumva au ţinut de „şase” celor care furau.

Nu îmi pot explica cum a putut fi furată toată industria şi retrocedată de trei ori suprafaţa de pământ a ţării, fără ca aceste organe, bine remunerate, să nu vadă nimic. Unde au fost, cu ce s-au ocupat, de ce nu au văzut, dacă au văzut, de ce nu au sesizat organele de cercetare penală, dacă au sesizat şi nu s-au luat măsuri, de ce nu au informat opinia publică, ori alte organe ce trebuiau să le controleze pe cele informate? Cum puteau fi mânuiţi saci întregi cu bani, fără ca organele de securitate să le vadă? Este posibil ca o parte din bani să fi fost transportaţi sub oblăduirea lor.

Mă îngrozesc când văd câţi hoţi la vedere erau şi sunt. Presa la început timidă, apoi din ce în ce mai virulentă a demascat aceste furturi şi acte de corupţie. Nimeni nu a vrut să ia în seamă aceste semnale. Abia acum, după 25 de ani, a început să se facă oarece cercetări penale, hora tinde să se lărgească, din ce în ce mai mulţi „dansatori” intră în ea.

Nu trebuie tolerată inactivitatea serviciilor de informaţii, ori a celor de anchetă penală. Undeva s-a fraternizat cu infractorii. Undeva, pe firul acestor samavolnicii, hoţii au fost complici cu paznicii, numai aşa se explică fenomenul atât de extins al corupţiei la nivelul cel mai înalt al ţării. Suntem abia la începutul anchetelor, mulţi vor mai fi demascaţi, dar nu de procurorii, ci de complicii lor.

Procuratura, spre mirarea tuturor, nu are dovezi concrete împotriva cuiva, ci numai ceva stenograme, ca rezultat al interceptărilor, şi multă presiune asupra suspecţilor, prin reţinerea, apoi arestarea şi depunerea în arestul de la poliţie. Trecerea bruscă din mediul ultraelegant în care trăiau la mediul din arest cu WC-ul turcesc în colţul camerei e mai mult decât e necesar pentru a determina pe presupusul vinovat să „dea pe goarnă” tot ce ştie şi ceva în plus.

Discuţii între anchetator şi învinuit pot fi de genul: „ spune tot ce ştii, cutare te-a dat în primire, acum doarme pe perna lui şi, cine ştie, poate îţi „vizitează” nevasta. Treaba ta, dacă îţi place la noi, stai cât vrei, eu nu mă grăbesc, aştept până te decizi să vorbeşti, cum „dai în gât” pe cineva şi spui tot ce ai făcut, eu fac cerere la instanţă să anuleze mandatul de arestare şi să stai sub control judiciar, ori în arest la domiciliu, indiferent în care din situaţii vei fi, dormi pe perna ta, lângă amantă, iubită, soţie, ce ai tu acolo”. Şi uite aşa, prin presiunea psihică asupra învinuiţilor, se conturează dosarul penal. În acest caz, unde este munca procurorilor şi a serviciilor?

Mă aşteptam ca anchetatorii să aibă dovezi imbatabile, cu atât mai mult, cu cât faptele sunt petrecute cu mulţi ani în urmă. Lipsa dovezilor arată superficialitatea cu care au fost tratate aceste probleme.

Cred că se impune, deoarece anchetele se apropie de fostul şef al statului, ca şefii, DNA şi Procuraturii Generale să DEMISIONEZE, pentru a nu se creea suspiciunea că ar putea influenţa anchetele în favoarea celui ce ia numit în respectivele funcţii.

Un asemenea gest ar fi unul de sănătate morală a instituţiilor statului. Sunt convins că nu vor proceda aşa, pentru că, probabil, nici ei nu sunt departe de anumite bănuieli.

Faptul că statul nostru, noi toţi, am plătit nişte oameni din serviciile secrete, procuraturii, poliţie, cu salarii uriaşe pentru a ne apăra de hoţi, iar ei pur şi simplu ne-au luat banii, ne-au păcălit şi au râs de noi, în timp ce noi strângeam cureaua, ei străngeau averi uriaşe; mă determină să cer o anchetă minuţioasă asupra acestor lucruri.

Bine, dar cine va face parte din comisia de anchetă, mai putem avea încredere în oamenii din Parlament, în cei din CSM, ori Inspecţia juridică? Dumnezeu să mă ierte, poate mai sunt oameni cinstiţi printre ei, poate chiar toţi cei care nu sunt atinşi de DNA sunt cinstiţi, dar cine garantează acest lucru? Deocamdată observ că rândurile parlamentarilor, procurorilor, judecătorilor, ale preşedinţilor de consilii judeţene, ale primarilor, consilierilor, prefecţilor, oamenilor de afaceri, ale foştilor miniştrii, se răresc pe zi ce trece.

În această situaţie mai pot avea încredere în cineva? Cei rămaşi, probabil că nu le-a venit rândul, ori sunt cinstiţi? Care să fie adevărul? Un lucru e clar, trebuie demarat proiectul public-privat de construire a noilor penitenciare, bine ar fi ca aceste construcţii să fie făcute din banii viitorilor „oaspeţi” şi nu din banii poporului.

În curând vom avea în Penitenciare o Uniune a Scriitorilor şi un guvern din umbră.

La mai mare!

Autor: Ionel Cârstea

Loading...
loading...

34 COMENTARII

  1. Romania este prizoniera unui grup infractional cu tentacule in TOATE institutiile statului, care sub pretextul ca ii lasa pe sefi sa fure (adica sefii fiind absolut orice strainez mic sau mare din UE si SUA) au furat si ei la umbra sefilor pana s-au rupt… practic, nu vad cine sa-i pedepseasca VREODATA intrucat e tot gasca lor, aceeasi , orice usa deschizi in Romania sau la Bruxelles ….

  2. Nu au avut cum se opune serviciile deoarece jefuirea tarii a fost VOINTA POLITICA, asta s-a vrut. Parlamentul care ne reprezinta pe noi a votat legi – CEEA CE INSEAMNA CA NOI AM VRUT ASTA DIN MOMENT CE NOI I-AM VOTAT INCA O TURA SI INCA UNA – in baza carora s-a jefuit, DECI LEGAL. Serviciile nu se pot pune impotriva legii si impotriva vointei poporului. Vointa parlamentului este de fapt vointa noastra. Pentru ca in tarile normale cand reprezentantii poporului fac altceva decat vrea Tara zboara imediat afara. La noi fura, jefuiesc, dorm, iar poporul ii mai voteaza o data. Asa ca, la asa popor asa reprezentanti.

  3. Ce servicii secrete,totul e politizat,procurorii aresteaza-judecatorii elibereaza….am majuns la cruda concluzie ca infectia coruptiei a cuprins tot…..chiar as dori sa-mi spuneti macar o institutie,una singura,varog,care ofera servicii fara coruptie…..pariu ca nu exista…….

  4. Serviciile de informatii au fost la post,au furnizat factorilir de decizie informatii dar…..atât.Prin lege, serviciile de informatii nu au drept si atributii de cercetare sau urmarire penala.
    Ineficienta se gaseste in alta parte, se actioneaza selectiv functie de deciziile primite.ABSOLUT toata activitatea infractionala de diminuarea bugetului national prin fapte de coruptie este cunoscuta si informata decidentilor.

  5. Lupii au fost pusi sa pazeasca turma ! Afost o data o tara in Europa care era cunoscuta pentru productia de grau ,de otel si de valori umane ,se numea Romania si era cu adevarat republica. Acum e doar un tinut colonial unde nu mai e nimic s-a distrus tot, valorile umane putine cate mai sunt servesc vrand ,nevrand intereselor hotilor,cocalarilor, si mafiotilor !

  6. nu – i chiar aşa. acum 5, 10, 15 ani serviciile de informaţii erau în mult mai mare măsură subordonate politic. În timp, să nu uitaţi că s-au mai schimbat mentalităţile , inclusiv ale noastre. Teama de pierderea scaunului era mult mai mare pentru şefii serviciilor. Spiritul nostru cibvic a crescut foarte mult, precum şi multe alte virtuţi democratice ni s-au ascuţit, s-au concretizat ,s-au limpezit…acum parcă ştim ce vrem, poate că nu ştim cum…

  7. nu sintem in stare sa facem niste legi bune, sa avem oameni care sa faca se se respcte legile,, nu avem nimic,,, decit hotii , la putere,,,, , a mai ramas numele ROMANIA , si atit, sper sa nu vinda , si numele ,,,, ,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.