În municipiul Vaslui este foarte greu să-ți cumperi o casă, dar dacă reușești atingi imposibilul: să trăiești în ea. La începutul lui 2015, vasluienii au unul dintre cele mai mari grade de îndatorare pentru achiziționarea unui apartament și unele dintre cele mai mari costuri pentru servicii (apă, căldură, salubrizare, transport), asta pentru o populație care realizează cele mai mici venituri.
Două analize asupra orașelor din România nu fac decât să arate cât este de greu să trăiești în municipiul Vaslui. Revista Capital a realizat un top al orașelor cu cele mai accesibile apartamente, având ca principal indicator luat în calcul gradul de îndatorare necesar achiziției unui apartament. Vasluiul este pe locul patru ca indice de accesibilitate. Institutul pentru Politici Publice (IPP) realizează o hartă a serviciilor publice municipale cu informații prin care se compară costul accesului la serviciile publice. Avem costuri mai mari decât bogații, cei cu venituri mult mai mari, la apă, căldură, salubrizare sau transport.
Ambele analize ne arată ceea ce știam deja, dar ce ar trebui să constituie pentru economiști un paradox: vasluienii reușesc să supraviețuiască. „Nu există forme de viață pe Planeta Vaslui!”, ar spune cercetărorii britani despre acest spațiu, cu totul distinct, de la marginea Uniunii Europene și chiar a României, vorbind despre viața vasluianului de condiție medie și proastă. Asta în vreme ce acești vasluieni, mai puțin științific, dar mai tranșant, ar spune: „Asta nu e viață!”
Prețul mediu al unui apartament cu 50 de metri pătrați este în municipiul Vaslui de 31.350 de euro, mai mare decât în Botoșani (29.400) și puțin mai mic decât în Bacău (31.750). Salariu mediu pe județ este însă în județul Vaslui de 269 de euro pe lună, la fel ca cel din Botoșani și mult mai mic decât în Bacău (305). Rata lunară la Prima casă calculată de cei de la Capital este în municipiul Vaslui de 142 de euro, în vreme ce la Botoșani este de 133 de euro, iar la Bacău de 144. Așa se face că gradul de îndatorare, calculat ca raport dintre prețul pe metru pătrat și salariu mediu lunar, este de 37,3%, în vreme ce la Botoșani este de 34,9%, iar la Bacău de 31,6%.
Botoșanenii plătesc mai puțin
Concluzia este că un vasluian care a avut îndrăzneala să-și achiziționize un apartament prin programul Prima casă dă 37,3% din salariu pe lună pentru această „extravaganță” și apoi va mai avea și pretenția „absurdă” de a trăi. Practic, o imposibilitate logică și matematică, dacă vom avea în vedere celelalte costuri, cele ale vieții de zi cu zi. Pentru vasluianul aflat într-o asemenea situație este o performanță supraomenescă, neegalată de confrații întru suferință, botoșănenii, cu care ne disputăm primul loc în toate clasamentele milei: șomaj sau salarii mici,
IPP dă detalii. Botoșaniul are un tarif pentru serviciu de salubrizare pentru populație de 7,12 lei pentru persoană pe lună, Vasluiul are 7,50 de lei. Tariful gigacaloriei pentru consumatorii casnici este la Botoșani de 170 de lei pe gigacalorie, în vreme ce la Vaslui acesta este de 180 de lei. Chiar și iluminatul public e mai scump la Vaslui: botoșănenii plătesc 1,44 lei de persoană pe an, vasluienii – 2,45 lei. Iar un billet de autobuz costă la Botoșani 1,50 lei, în vreme ce la Vaslui 2,00 lei. În fapt, doar apa e mai ieftină la Vaslui, 2,98 de lei pe metru cub, la Botoșani fiind de 3,34 lei. Apa noastră este însă mai scumpă decât la Focșani sau Bacău (2,85 de lei pe metru cub).