Deputatul atomic

0

Speedy Gonzales de Bârlad. Ce n-a mai văzut și auzit Parlamentul României de când democrația l-a făcut! Într-o singură zi un deputat a produs nu mai puțin de 58 de intervenții în Cameră, în domenii plecând de la sănătate, educație, administraței și ajungând la… aproape orice. Acesta este medicul ieșean Tudor Ciuhodaru, ajuns deputat în colegiul Bârlad. O precizare se impune: intervențiile au fost toate, de fapt, bilețele înmânate secretariatului cu ultimele gânduri, trăiri, mici idei ale deputatului.

„Arriba! Arriba! Andale! Andale! Iha!”. Vi-l mai amintiți pe micuțul personaj de desene animate Speedy Gonzales din serialul cu același nume? „Cel mai mic șoricel din întregul Mexic”, cu abilitatea sa de a se deplasa foarte repede, de lăsa nori de praf în urma sa, era îmbrăcat cu pantaloni și tricou alb și purta la gât o eșarfă roșie… Mmm, orice asemănare cu personajul din realitate nu poate fi întâmplătoare. Dar, ca să nu creăm prea mari confuzii: Speedy Gonzales „adevărat” avea și un sombrero galben mare cât el pe cap și vorbea o engleză haiosă cu accent mexican. Hiperactivul șoricel țipa în timp ce fugea: „Arriba! Arriba! Andale! Andale! Iha!”. Varianta sa din realitatea parlamentară românească nu țipă, ci face declarații politice.

Deputatul de Bârlad Tudor Ciuhodaru a produs rapid, într-o singură zi, 17 februarie 2015, nu mai puțin de 58 de declarații politice, pentru ca pe 24 februarie să revină cu alte 17, cu care a dat fuga la secretariatul Camerei. Până în prezent parlamentarul a ajuns la 1.186 de luări de cuvânt (scris sau vorbit) în 86 de ședințe, de unde rezultă o medie de 14 luări de cuvânt pe ședință. Sunt niște cifre fabuloase care întrec… de câteva ori activitatea oricărui alt parlamentar, nu numai a colegilor vasluieni.

Pentru a demonstra asta nu trebuie să spunem decât că deputatul PSD Victor Cristea are 13 luări de cuvânt, Florin Ciurariu (PNL) – șase, Dan Bordeianu (PSD) – 37 sau Toader Dima (PSD) – 13. După medicul Tudor Ciuhodaru, pe care îl vom considera însă un caz… medical, cel mai activ parlamentar vasluian este deputatul Ana Birchall, care are 169 de luări de cuvânt, din care numai 69 de declarații politice. Ca să facem distincția între activitatea parlamentară propriu-zisă și demagogia politicianistă trebuie să precizăm că între cele 1.186 luări de cuvânt „fugitive” ale deputatului Ciuhodaru, nu mai puțin de 1.037 sunt declarații politice.

Dacă avem parlamentari care se căznesc să producă o asemenea scriere și câteva luni, prin rapiditatea cu care produce declarații politice Tudor Ciuhodaru îl întrece și pe Balzac, cel mai prolific scriiitor al tuturor timpurilor. Cea mai importantă operă a sa este tot «Comedia umană», pe care însă Turdor Ciuhodaru o și ilustrează personal abundent și explicit.

Pleacă în Africa de Nord

Județul Vaslui atinge extreme în legislatura 2012-2016 a Parlamentului României. Dacă are un alt deputat, pe pesedistul Irinel Stativă, din colegiul Murgeni, care nu a făcut absolut nimic de când este parlamentar, cu Tudor Ciuhodaru activitatea parlamentară e dusă din nou în derizoriu, dar pe o cu totul altă cale.

Alți parlamentari se concentrează intens și pun gânduri grele în declarațiile lor politice, Tudor Ciuhodaru scrie bilețele pe sub bancă, precum un elev de clasa a IV-a, și le expediază urgent la secretariatul Camerei Deputaților. Spre comparație, în aceași zi în care Ciuhodaru compunea 58 de declarații, în aceeași mare încăpere, Ana Birchall avea trei astfel de intervenții. Două în scris, „Susținerea cinematografiei românești” și „Securitatea energetică a României”, și una de la tribuna Camerei, „Provocările economice, sociale și politice ale României anului 2015”. În câteva paragrafe largi, deputatul descrie situațiile particulare asupra cărora s-a oprit și propune măsuri pentru depășirea lor. Declarație politică marca Tudor Ciuhodaru: „Pe 24 ianuarie am văzut horind grupuri-grupuri de infractori păzite de SPP! Ei ne-au furat și spitalul de urgențe și autostrada și continuă să ne fure viitorul. Poate e ultima horă jucată în aer liber… O zi fără arestări este o zi pierdută! ‘Hai să dăm mână cu mână, toți corupții împreună’, cântecul actualei puteri – trebuie să devină doar un vis urât”. Toate cele 58 de intervenții sunt astfel de compuneri despre orice îi trece prin cap deputatului, de la cazuri citite prin ziare (sinucidere, consum de etnobotanice, accidente rutiere) la aduceri aminte din activitatea medicală și parlamentară.  

Cu valiza la picior, pregătindu-se să plece în Africa de Nord, pentru a lupta împotriva Ebola, hiperactivul medic ieșean ajuns deputat de Bârlad pare că vrea să compenseze timpul pe care îl va pierde pe continentul negru.

Din 2008, de când a fost ales deputat, Speedy Gonzales de Bârlad a trecut repede (cum altfel?!) prin câteva partide (PSD, PC, UNPR, PPDD), a fost dat afară sau a plecat, a vrut să revină și apoi s-a răzgândit, a continuat să-și practice profesia de medic în timp ce era parlamentar (medic la Iași, deputat la Bârlad), a candidat la Primăria Iași din partea UNPR, dar a fost puțin și președinte al PPDD Vaslui și i-a mai ținut și locul lui Raed Arafat la SMURD pentru puțin timp. Totul într-un ritm foarte alert și de nestăvilit. Acum pleacă în Africa de Nord… dacă n-o fi ajuns deja. „Arriba! Arriba! Andale! Andale! Iha!”.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.