Deputatul politic(os)

0

Sergiu VizitiuSergiu Vizitiu, deputat UNPR, fost PDL, dar și actual președinte al UNPR Vaslui, a susținut prima sa conferință de presă/ședință de partid în județul Vaslui după 2 ani și jumătate de mandate. Un eveniment cât se poate de neobișnuit, și nu numai prin noutatea absolută. Deputatul de Murgeni a vrut doar să clarifice câteva chestiuni politice: „UNPR sprijină puterea, actuala putere”, despre activitatea de deputat neavând de spus decât că ar fi sprijinit cele două comune cu primari UNPR să primească bani la buget. Apoi a îmbinat politica cu plăcerea, invitând pe toată lumea la restaurant.

O conferință de presă mai puțin obișnuită a avut loc sâmbătă, 7 februarie 2015, la Centrul de Afaceri din Vaslui, și nu numai prin caracterul său de noutate absolută. Un deputat UNPR de Murgeni, pe numele său de candidat Sergiu Vizitiu, s-a înfățișat în județ pentru întâiași dată din 2012 pentru a susține în fața presei și a propriilor membri de partid câteva chestiuni politice la ordinea zilei. „UNPR spijină puterea”, a spus Sergiu Vizitiu, pentru a veni imediat cu o precizare „temporală”: „actuala putere”.

Ca primă observație pentru alegătorii cei mai apropiați de deputat (cei din colegiul Murgeni, evident), ar fi că deputatul lor era de nerecunoscut (dacă a fost vreodată de recunoscut). În orice caz, nu mai seamănă cu cel pe care l-au votat, cu cel din pozele din 2012. Omul a slăbit foarte mult și asta cu toate că afacerile îi merg binișor, în Parlament nu se omoară cu munca, iar ca lider politic nu are de ce se preocupa, pentru că UNPR va fi veșnic în Parlament, fără a participa vreodată la alegeri. Ar putea fi una dintre simptomele maladiei naționale DNA, la care sunt mereu predispuși parlamentarii oameni de afaceri.

Întâlnirea a avut un caracter dual, a fost și conferință de presă și ședință de partid (mai mult conferință), Viziteu a fost și lider politic și parlamentar (mai mult lider politic), ceilalți membrii ai conducerii partidului au fost și prezenți și au stat și degeaba (mai mult au stat degeaba), s-au făcut și cunoscuți, prin cartoane care le indicau numele la tribună, și au rămas și anonimi (mai mult au rămas anonimi, pentru că nu au scos un sunet), membri de partid au și participat, dar nu au avut nimic de făcut decât să asculte (și nici măcar nu au avut ce asculta prea mult).  

„UNPR a reușit să se impună ca un brand al seriozității în fața partenerilor. Suntem un partid care nu dă jos guvernele din care face parte”, a declarat Sergiu Vizitiu, anunțând că partidul se pregătește deja de alegerile din 2016 (tocmai am aflat cum: sugând la pieptul PSD), dar și de atingerea unui număr de un milion de membri. Șeful uneperiștilor vasluieni a spus că ar vrea 20 de mii de membri în județul Vaslui, dar s-ar mulțumi și cu cinci mii, la o adică.

Lipsa de experință și-a spus cuvântul de la un capăt la altul. „Cam asta a fost conferința de presă”, a spus Viziteu, imediat după ce și-a citit mesajul, realizând abia apoi că trebuie să mai răspundă și unor întrebări. „Este adevărat că este prima. Sunt nou în politică, sunt un om politic mai discret”, a mai spus Vizitiu, lansând un concept care multora ar putea să le pară o contradicție în termeni: „om politic discret”. Dacă vroiai să fii discret, poate era mai bine să nu te faci om politic… Ai simțit că țara are nevoie de tine și nu o poți lăsa, sau tu ai nevoie de politică?

Sergiu Viziteu are cuvântul

La începutul lui 2015, evenimente din Parlamentul României ne-au făcut să ne îndreptăm atenție spre deputatul de Bârlad Tudor Ciuhodaru, care își bate joc de activitatea parlamentară mâzgâlind declarații politice de câteva rânduri în neștire, și deputatul de Murgeni Irinel Stativă, care, de când și-a câștigat mandatul, nu a făcut absolut nimic.

În acest context, Sergiu Vizitiu surprinde înscriindu-se la cuvânt printr-o conferință de presă/ședință de partid. Este clar că președintele de organizație de partid acționează sub comandamentele de la centru: afișarea susținerii parlamentare a UNPR pentru Guvernul Ponta, în vremuri de restriște pentru actualul executiv.

Însă deputatul ales în Murgeni din partea PDL, care în martie 2013 semna o moțiune intitulată „Guvernul Ponta – fabrică de șomeri”, are și motive personale să susțină guvernul… actualul Guvern.

De când a fost ales deputat, omul de afaceri a cărui firmă a făcut un profit de jumătate de milion de euro pe timpul guvernării PDL, a ajuns să aibă contracte de aproape 10 milioane de euro cu guvernarea PSD și primarii acesteia. Astfel s-ar putea explica probabil și trecerile de la susțineri de genul „Politica antieuropeană sau cum poate trăi USL fără Schengen”, o moțiune semnată în 2013, la „Rolul unei guvernări echilibrate”, o declarație politică scrisă un an mai târziu.

Din puțina activitate de deputat a omului de afaceri și origini ieșene a lipsit orice preocupare pentru Colegiu Murgeni sau județul Vaslui. În vremurile de opozant al guvernului, dar și mai apoi Sergiu Viziteu a trimis 25 de întrebări către ministere. Niciuna nu se referă la vreo problemă din colegiu său sau județ.

Deputatul de Murgeni a fost în județul Vaslui pentru prima dată pentru a se înfățișa publicului după doi ani și jumătate. A venit cu mesaje explicit politice și nu a putut să spună decât că în calitate de parlamentar a ajutat comunele cu primari UNPR (tot partidul e cel mai important!) să primească mai mulți bani la buget. Dar la finalul „afacerii” de la Centru de Afaceri nu a uitat să spună „La mulți ani tuturor doamnelor și domnișoarelor!” și să invite pe toată lumea la restaurant. Bravo! Așa se face treaba!

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.