Județul ocolit “cu grijă”

0
Autostrazi si drumuri expres 2015

Harta autostrăzilor și drumurilor expres cuprinse în Master Planul de Transporturi aprobat de Guvern la sfârșitul lui februarie 2015 ocolește cu o “mare grijă” județul Vaslui, neatins de vreo investiție în următorii ani. Dintre cele opt județe ale Moldovei, doar peste Vaslui nu trece nicio proiecție guvernamentală, drumul expres Tecuci – Vaslui rămânând doar o promisiune. Dintre proiectele de 45 de miliarde ale Guvernului județul nostru se va alege cu o centură ocolitoare la Vaslui. În aceste condiții, nu rămâne nimic mai interesant pentru noi decât discursurile “reprezentanților” din campaniile electorale din 2016. În special cele despre dezvoltare…

Vești bune pentru Moldova, și chiar pentru județul Vaslui, odată cu aprobarea Master Planului de Transport al României. Printre prioritățile Guvernului Ponta în ceea ce privește dezvoltarea rețelei de autostrăzi se numără și proiecte de investiții precum Brașov – Bacău, Târgu Neamț – Pașcani – Iași – Ungheni. Cea din urmă va fi chiar construită de la bun început ca autostradă, fară a trece prin faza de drum expres.

Vasluiul va fi astfel practic înconjurat de drumuri expres și autostrăzi, fără ca vreuna dintre aceste proiecții guvernamentale să facă „imprudența” de a atinge măcar județul. Un drum expres la Vest, care pleacă din Focșani trecând prin Bacău, pentru a ajunge la Suceava. La Sud, un alt drum expres va face legătura între județele vecine, Galați și Vrancea, între reședințele acestora, Galați și Focșani. Vecinii băcăuanii se vor mai bucura de un drum expres între Bacău și Piatra Neamț. Vecinii gălățeni de unul între Brăila, prin Galați, până la granița cu Republica Moldova. La Nord, vecinii ieșeni vor avea autostradă care să traverseze județul de la Vest la Est: granița cu județul Neamț – Pașcani – Târgu Frumos – Iași – Ungheni. Cei mai săraci dintre moldoveni, după vasluieni, botoșănenii vor avea drum expres între reședința lor de județ și binecuvântată Suceavă, județul a cărui reședință este cel din urmă municipiu urmând a fi traversat, de la Sud la Nord, de un drum expres ce va uni Fălticeniul, prin Suceava, de localitatea de graniță Siret. Toate sunt priorități ale Guvernului Ponta, inevestiții propuse pentru a fi implementate începând cu 2015.

Ionel Contantin, președintele Camerei de Cormerț, Industrie și Agricultură Vaslui, povestea despre o întâlnire pe care a avut-o, la sfârșitul lunii ianuarie 2015, cu primul ministru Victor Ponta, ministrul Administrației Liviu Dragnea și reprezentanți ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADR). În timpul acesteia, Constantin a constatat cu surprindere că niciunul dintre “înalții demnitari” nu aveau habar dacă DN 24 Tecuci – Bârlad – Crasna – Vaslui este cuprins sau nu în Master Plan pentru a fi transformat în drum expres. A primit însă apoi asigurări că acest lucru se va întâmpla.

Că județul Vaslui nu există pentru guvernanți decât atunci când sunt obligați să-și amintească de el o dovedește și harta pe care o puteți consulta și care privește autostrăzile și drumurile expres propuse pentru a fi implementate pentru anul 2015.

Odată cu aprobarea Master Planului, Executivul a mai dat drumul și unei Strategii de implementare și prioritizare a drumurilor expres și unui Scenariu secomandat pentru implementarea documentului. DN 24 Galați – Bârlad – Crasna – Vaslui (trecut totuși pe undeva în Master Plan pentru a fi realizat până în 2020) nu se află măcar pe lista primelor 18 drumuri expres în lista de priorități făcută publică de Ministerul Transporturilor. În condițiile în care statul român vrea să realizeze în următorii ani proiecte de infrastructură rutieră în valoare de peste 45 de miliarde de euro, dar până în prezent nu a reușit să identifice resurse decât pentru mai puțin de 14 miliarde, vă dați seama ce șanse are acest drum expres să devină realitate. Prioritară pentru Guvern este șoseaua ocolitoare a municipiului Vaslui care ocupă chiar prima poziție pe lista Strategii de implementare a Master Planului.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.