Județul pustiului

0

Județul Vaslui se înscrie cu șase localități pustii pe o hartă a localităților fictive lansată, la începutul lui 2015, în cadrul unui proiect care își propune să identifice „localitățile fantomă”, cu scopul de a face ordine în datele administrative.

Șase din cele 126 de localități fictive identificate în cadrul unui proiect ceva mai special sunt din județul Vaslui. Dublu față de media națională. Localitățile Hordila (comuna Pungești), Botoi (Dragomirești), Plopeni (Bogdana), Dealu Secării (Poienești), Todireni (Pădureni) și Satu Nou (Banca) au fost declarate de cei care au realizat proiectul drept „comune fantomă”, alături de 1% din localitățile din evidențele administrative din țara noastră. Datele administrative au fost confruntate cu Planurile Directoare de Tragere din perioada 1916 – 1959, Recensământul Populației și Locuințelor din 2011 și serverul cartografic al Institutului Național al Patrimoniului.

Localitatea Hordila, din comuna Pungești, mai apare încă în cadrul informațiilor Recensământul Populației și Locuințelor din 2011 cu șase locuitori. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere din perioada 1916 – 1959. Pe imaginile satelitare s-au identificat două gospodării, dar acestea, conform Google, aparțin localității Fundătura Mică. Satul Hordila a dispărut din cauza alunecărilor de teren. Locuitorii s-au mutat în 1975 în satul Toporăști.

La recensământul din 2011, satul Botoi din comuna Dragomirești nu avea niciun locuitor. Localitatea a putut fi identificată doar pe baza acelorași Planurile Directoare de Tragere, dar și pe hărțile topografice rusești. Pe imaginile sateliare se poate observa că perimetrul vechii localități este înconjurat de un teren viran și are o singură construcție. Conforn serverului cartografic al Institutului Național al Patrimoniului, satul a fost depopulat în 1978, din cauza alunecărilor de teren.

Nici satul Plopeni, din comuna Bogdana nu mai avea vreun locuitor la recensământul din 2011. Pe imaginile satelitare nu s-a putut identifica nici vreo vatră sau o rețea de acces, localitatea având o singură construcție, foarte probabil părăsită. Conform serverului cartografic al Institutului Național al Patrimoniului satul a dispărut în 1970.

Satul Dealu Secării din Comuna Poienești avea doi locuitori la recensământul din 2011. Localitatea nu se află pe Planurile Directoare de Tragere, iar ortofotoplanuri perimetrul localității delimitează o singură gospodărie.

Satul Todireni din comuna Pădureni nu avea niciun locuitor în 2011, localitatea fiind identificată doar pe Planurile Directoare de Tragere, în vreme ce pe ortofotoplanuri, pe poziția vechii vetre a satului apare un teren viran, fără construcții, pe poziția vechii vetre a satului. Localitatea nu mai există, fiind abandonat în anii ‘70 din lipsa infrastructurii.

În localitatea Satu Nou din comuna Banca, deși în 2011 nu mai exista niciun locuitor, în Planurile Directoare de Tragere (1916-1959) a fost identificată prezența unei biserici, dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcții.

În România există localități pustii, fără locuitori, care sunt amplasate în mijlocul unui lac sau a unei deversări de deșeuri toxice, fără nicio construcție. Aceste localități continuă să existe în datele publice administrate de multe din instituțiile din țara noastră.

Susține Anonimus.roDacă te regăsești și crezi, sprijină activitatea Anonimus.ro și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de partide sau companii, nu avem interese politice sau economice, ADEVĂRUL ESTE SINGURUL NOSTRU SCOP!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.