Politicieni buni, dar discreți

0

Corneliu BichinetE numai vina corcotașilor! Un deputat, Sergiu Vizitiu, vine în județul în care a fost ales, după doi ani de mandat, doar pentru a face declarații politice, legate de partidul său, UNPR. Motivează: este „un om politic discret”. Restul e “cârcoteală”. Un altul, de la PSD, Irinel Stativă, nu are trecut nimic în dreptul activității parlamentare, nicio declarație, luare de cuvânt, inițiativă. Șeful său de partid, Dumitru Buzatu, îi ia apărarea: omul „nu are posibilități de exprimare”. Observațiile amintite? “Cârcoteală”! Niște consilieri județeni nu își îndeplinesc niciuna dintre atribuțiile înscrise în regulamentul instituției sau legi. Nu pot completa într-un an un raport de activitate de câteva pagini. Ce mare “cârcoteală”! Pentru Corneliu Bichineț, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, totul e cum nu se putem mai „…Bine!”, iar cei care observă aceste fapte nu sunt altceva decât “cârcotași”.

„Nu este adevărat că nu faceți nimic, cei care spun aceste lucruri nu știu să facă nimic altceva decât să cârcotească”, le-a transmis colegilor consilieri Corneliu Bichineț, cu dojană și compasiune. Printre consilierii județeni e plin de altruiști, filantropi, umaniști, oameni de spirit și, în general, oameni „de treabă”. Cel puțin asta este lumea de basm în care trăiește Bichineț. Ei sunt cu toții numai „…Buni!”, spus repede și apăsat, cu o clătinare de cap bruscă, așa cum obișnuiește actualul liberal, „…Bun!” și el.

Pentru că era vorba despre un proiect de hotărâre privind asocirea județului Vaslui cu un ONG pentru realizarea unui proiect pentru comunitate, am aflat, de la același Bichineț, că mulți consilieri, fără număr și fără nume, sunt implicați până peste cap în acțiuni filantropice. Pentru asta trăiesc! Dar cârcotașii nu au știut aceste lucruri pentru că, printre celelalte, multe, calități, consilierii județeni sunt caracterizați și de o anumită jenă. Sunt oameni politici discreți. „Nu spuneți!”, le-a reproșat Bichineț. De asta s-au implicat în politică, un domeniu public, prin excelență, ca să fie discreți!

Cronica cârcotașilor …fără Bichineț!

Prevederi din Statutul aleșilor locali și Regulamentul CJ Vaslui, sau tot atâtea “cârcoteli”: „Consilierii județeni sunt obligați să respecte Constituția și legile țării, precum și regulamentul de funcționare a consiliului” (din Statut), „Consilierii județeni au obligația să aducă la cunoștința cetățenilor toate faptele și actele administrative care interesează colectivitatea județului Vaslui pe care o reprezintă”, „Până la data de 31 ianuarie a fiecărui an în curs, consilierii județeni prezintă în scris rapoarte de activitate pentru anul calendaristic precedent” (din Regulament). Cârcoteală maximă: la mijlocul lui martie 2015 doar șase consilieri au depuse rapoarte de activitate, restul sunt discreți!

O altă cârcoteală, pentru că nu ne mai săturăm: unul dintre rapoartele de activitate depuse îi aparține consilierului Ilie Țâru, are 29 de rânduri în care “modestul” consilier spune că a participat la ședințe, a votat proiecte, face parte dintr-o comisie, a participat la „unele ședințe ale consiliilor locale” unde „s-au hotărât măsuri favorabile în ceea ce privește atât proiectele de hotărâri și votare a acestora” (?!). Discreția la apogeu: „Privind proiectele de hotărâri care s-au desfășurat în plenul CJ Vaslui, am votat pentru susținerea și implementarea acestora”. Mai multe nu vrea să ne spună consilierul Partidei Romilor. Poate doar dacă Bichineț îl va ruga, va reuși să scape de timiditatea și modestia specifice.

Alte cârcoteli

Județul Vaslui e plin de oameni politici atât de buni, care, pe lângă nenumăratele calități, mai au o aptitudine specială: reușesc să ascundă asta atât de bine! Criticile sunt doar invenții ale celor care „nu știu să facă nimic altceva decât să cârcotească”. Nici succesele politice și economice din ultimii ani ale acestor politicieni nu sunt aduse în lumină tot din vina acestor cârcotași, care refuză să vadă realitatea și cât este de „…Bine!”.

Pentru că nu mai sunt buni la altceva, cârcotașii văd cum un deputat, Sergiu Vizitiu, vine pentru prima dată în județul în care a fost ales și îl reprezintă pentru a vorbi despre partidul său, UNPR, care susține actuala guvernare. Atât! Când este întrebat despre… restul din ceea ce înseamnă deputație, parlamentarul nu poate avea decât o scuză, precum consilierii județeni: „sunt un om politic discret”.

Un alt deputat, Irinel Stativă, de la PSD, ales în Colegiul Murgeni, nu are trecută nici măcar o mică „observație” în dreptul rubricilor (inventate de cârcotași, probabil) prin care este evaluată activitatea parlamentară. Alesul din Murgeni nu face declarații, precum ceilalți, nu ia cuvântul, nu are vreo inițiativă, nu pune întrebări, nu interpelează. Șeful său de partid, Dumitru Buzatu, președintele CJ și al PSD Vaslui, îi ia apărarea, cu toate acestea: „Din păcate, posibilitățile de exprimare mediatică în colegiul Murgeni sunt puține”. Murgeniul, un colegiu atât de discret! Irinel Stativă, un alt timid în politică!

După 1990, psihologia, aproape interzisă în timpul comunismului, a fost reintrodusă în programa școlară și s-a dezvoltat foarte mult. Și la Vaslui avem doctori și specialiștii. Așa că, doamnelor și domnilor, puteți scăpa de toate aceste sfieli și jene, pentru a arăta, cu adevărat, ce puteți!

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.